Правове регулювання охорони здоров’я в Україні

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.03.67

Ключові слова:

правове регулювання, держава, правовідносини, охорона здоров’я, режим воєнного стану

Анотація

На підставі аналізу нормативно-правового регулювання охорони здоров’я в Україні, вда­лося встановити, що ухвалення на позачерго­вій сесій Верховної Ради УРСР 24.08.1991 року Акту незалежності спонукало молоду держа­ву до прийняття нормативно-правових актів, у тому числі й таких, які повинні були забез­печитиреалізацію права громадян на охорону здоров’я, а також здійснити розробку нових умов оплати праці медичних працівників закла­дів охорони здоров’я в умовах існуючої на той час ринкової економіки. Протягом першого року незалежності було прийнято низку норматив­но-правовихактів, що стосувалися підвищення заробітної плати працівників охорони здоров’я, протидії поширенню хвороб, зумовлених віру­сомімунодефіциту людини, а також правового і соціального захисту людей, які живуть із таким віросум. Звертається увага на першому Поло­женні про Міністерство охорони здоров’я (1992) та прийнятті Закону України «Основи законо­давстваУкраїни про охорону здоров’я», який незважаючи на те, що окремі положення цього законодавчого акту не в повній мірі відповіда­ють сучасним вимогам, саме він заклав підва­линиохоронної функції держави, забезпечив гарантії права громадян на охорону здоров’я та їх захист. Підкреслено, що прийняття Конститу­ції України ознаменовало новий етап розвитку правовідносин у сфері охорони здоров’я, що в подальшому знайшло своє продовження в нор­мативно-правових актах, які регулюють відно­син у сфері охорони здоров’я. Наголошено, що здійснене дослідження правового регулювання суспільних відносин у сфері охорони здоров’я в Україні, дало підстави з’ясувати, що таке регу­лювання носить комплексний, міжгалузевий ха­рактер, що обумовлено широким спектром пу­блічних і приватних правовідносин, об’єднаних загальною метою реалізації права кожної люди­ни на охорону здоров’я, як найвищу соціальну цінність. Зазначено, що сучасний етап право­вого регулювання характеризується впровад­женнямзаходів спроможності системи охорони здоров’я України діяти в умовах режиму воєнно­го стану. Запропоновано авторську періодиза­цію становлення та розвитку охорони здоров’я в Україні, яка включає п’ять основних періодів цього процесу.

Посилання

Мельник О. Конституція України як основне джерело права соціального забезпечення: сутність, ознаки та перспективи. Часопис Національного університету «Острозька академія». Серія «Право». 2015. № 2 (12). С. 1-15.

Майданик Р. Законодавство України у сфері охорони здоров’я: система і систематизація. Медичне право. 2013. № 2 (12). С. 63-74.

Світличний О.П. Діяльність публічної адміністрації у сфері протидії коронавірусу COVID-19. Право. Людина. Довкілля. Науково-практичний журнал. 2020. Vol. 11. № 2. С. 124-132.

НСЗУ: Презентовано онлайн-мапу медзакладів, де можна отримати психологічну та спеціалізовану допомогу з ментального здоров’я. Урядовий портал. URL: https://www.kmu.gov.ua/news/nszu-prezentovano-onlain-mapu-medzakladiv-de-mozhna-otrymaty-psykholohichnu-ta-spetsializovanu-dopomohu-z-mentalnoho-zdorovia (дата звернення 01.05.2024).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-22

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право