Бюджетні повноваження органів місцевого самоврядування у сфері інформаційного права

Автор(и)

  • В.О. Тімашов професор кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права Державного торговельно-економічного університету, Україна https://orcid.org/0000-0001-8368-8856
  • Н.В. Миколюк здобувач ОС «бакалавр» факультету міжнародної торгівлі та права Державного торговельно-економічного університету, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.03.70

Ключові слова:

бюджетні повноваження, органи місцевого самоврядування, інформаційна сфера, доступ до інформації, інформаційне суспільство, електронні послуги, інформаційна безпека, цифрова грамотність, повномаштабне вторгнення

Анотація

Стаття присвячена аналізу українського за­конодавства у сфері здійснення органами міс­цевого самоврядування бюджетних повнова­жень, що безпосередньо стосуються інформа­ційного права. Розглянуто поняття, зміст даних повноважень, їх виконання в умовах воєнного стану.

У роботі проаналізовано критерії, за якими здійснюється визначення даного поняття, та ви­значається значимість бюджетних повноважень органів місцевого самоврядування у сфері ін­форматизації. А також недоліки, з якими стика­ються дані органи під час реалізації вищезазна­чених повноважень

Досліджено правові засади на основі, яких відповідні органи здійснюють свої права та обов'язки в досліджуваній сфері. Дослідже­но вплив та зміни на процес реалізації даних бюджетних повноважень органів місцевого са­моврядування, спричинених повномаштабним вторгненням рф в Україну.

З’ясовані, які конкретні досліджувані бю­джетні повноваження інформаційного права дані органи мають в тій чи іншій сфері суспіль­ного життя.

Розглядаються обов’язки оприлюднення пев­ного виду інформації органами місцевого само­врядування, включаючи інформацію про бю­джети та їх виконання.

Обговорюються власні та делеговані повно­важення органів місцевого самоврядування у сфері інформатизації, включаючи фінансування галузевих програм та проектів.

Вивчається питання ролі місцевих органів управління у забезпеченні доступу до інформа­ції та виконанні інших аспектів інформаційного права на рівні конкретних місцевих громад.

Проаналізовано проблеми, з якими стикають­ся органи місцевого самоврядування під час ре­алізації відповідних повноважень у сфері інфор­матизації та їх наслідки. А також їхні можливості щодо покращення доступності інформації для громадськості.

Також, досліджено важливість ефективного використання бюджетних ресурсів для розвит­ку інформаційної інфраструктури та підвищення рівня інформованості громадян.

Систематизується та аналізується норматив­но-правові акти, що стосуються фінансування інформаційних проектів місцевими органами, визначаючи їхні права та обов’язки у цій сфері.

Розглядається підтримка оприлюднення ін­формації через видатки органів місцевого са­моврядування на засоби масової інформації, такі як створення та підтримка веб-сайтів та онлайн-платформ для оприлюднення офіційної інформації.

Досліджено зміст законодавчих норм, що ре­гулюють цю сферу, висвітливши основні права та обов’язки місцевих органів у відношенні до інформаційної політики. А також практика за­стосування місцевими органами міжнародного досвіду у даній сфері.

Увага звертається не лише на законодавчу базу, що регулює ці питання, а й практичний досвід їх реалізації на різних рівнях місцевого самоврядування. Зокрема, у статті розгляда­ються механізми формування та використання бюджетних коштів для забезпечення інформа­ційних потреб громадян, розвитку інформацій­ної інфраструктури на місцях, а також контроль за витратами бюджетних коштів у цій сфері.

У статті проаналізовано практичний досвід місцевих органів, щодо реалізації проектів з по­кращення доступності інформації.

Увага також приділяється механізмам вико­ристання бюджетних ресурсів для створення та підтримки інформаційних ресурсів, таких як різ­номанітних веб-сайтів, відповідної інфраструк­тури для розповсюдження інформації тощо.

На основі досліджених матеріалів, а саме, ді­ючого законодавства, наукових статей та інших ресурсів, були визначені та викладені основні аспекти переваги та значимості, проблеми та напрямки реалізації органами місцевого само­врядування в сфері інформаційного права.

Дана стаття висвітлює механізми функціо­нування місцевого самоврядування в умовах сучасного інформаційного суспільства та може бути корисною для всіх зацікавлених у питан­нях розвитку місцевої демократії та побудови суспільства, у якому буде переважати інфор­маційна транспарентність, тобто інформаційна прозорість суб'єктів даної сфери.

Посилання

Конституція України: Закон України від 28.06.1996 р. № 254к/96-ВР.// База даних «ЗаконодавствоУкраїни»/ВРУкраїни. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96%D0%B2%D1%80#Text (дата звернення: 05.09.2023).

Про місцеве самоврядування в Україні: Закон України від 21.05.1997 р. № 280/97-ВР // База даних «Законодавство України»/ВР України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/280/97-%D0%B2%D1%80#Text.

Монаєнко А. Правове регулювання бюджетних повноважень органів місцевого самоврядування. Київ : Ін-т держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, 2012. 120 с.

Дем'яненко Т. Правове регулювання бюджетних повноважень як категорії фінансової діяльності органів місцевого самоврядування України. Фінансове право, 2009 вип. № 10. С. 203-207.

Про доступ до публічної інформації: Закон України від 13.01.2011 р. № 2939- VI// База даних «Законодавство України»/ВР України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2939-17#Text.

Бюджетний кодекс України: Закон України від 08.07.2010 р. № 2456-VI// База даних «Законодавство України»/ВР України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2456-17/conv#n1456.

Про національну програму інформатизації: Закон України від 01.12.2022 р. № 2807-ІХ// База даних «Законодавство України»/ВР України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2807-20#Text.

Система «Розумне село» - інформаційно-аналітична система, призначена для автоматизації діяльності об’єднаних територіальних громад. URL: https://sisoftware.biz/portfolio/smart-village.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-22

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право