Запобігання кримінальним правопорушенням у сфері страхування

Автор(и)

  • В.В. Василевич доктор юридичних наук, професор, учений секретар Вченої ради Національної академії внутрішніх справ, Україна https://orcid.org/0000-0001-9351-4219
  • Ю.О. Левченко кандидат юридичних наук, професор, завідувач кафедри кримінології та кримінально-виконавчого права Національної академії внутрішніх справ, Україна https://orcid.org/0000-0003-1124-9517

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.03.75

Ключові слова:

кримінальні правопорушення, страхування, кримінологічна характеристика, заходи запобігання, детермінанти, органи дізнання, суб’єкти запобігання, економічні ризики, працівники правоохоронних органів, дізнавач, розслідування кримінальних проступків, досудове розслідування, орган дізнання, суб’єкт запобіжної діяльності

Анотація

На підставі аналізу наукових джерел та правозастосовної практики у статті досліджується діяльність правоохоронних та інших державних органів й правових інституцій щодо мінімізації кримінальних правопорушень у сфері страху­вання, яка спрямована на своєчасне виявлення, усунення або нейтралізацію загроз і небезпек на ринку страхування, відвернення шкідливих наслідків, а також притягнення винних до від­повідальності та забезпечення механізму від­шкодування шкоди завданої кримінальними правопорушеннями, що здійснюється за допо­могою кримінологічних засобів.

Наголошується на тому, що кримінальні пра­вопорушення у сфері страхування мають підви­щену суспільну небезпеку, оскільки ускладню­ють або блокують виконання основних завдань, пов’язаних із формуванням за рахунок грошо­вих внесків цільового страхового фонду, при­значеного для відшкодування можливого збит­ку, вирівнювання втрат у зв’язку з наслідками страхових випадків. Окрім цього, криміналізація цього ринку перешкоджає виконанню страху­ванням таких важливих функцій, як підвищення стабільності діяльності суб’єктів господарюван­ня, обмеження економічних ризиків, стимулю­вання підприємницької ініціативи.

Констатується, що запобігання кримінальним правопорушенням у цій сфері, має бути комп­лексним безперервним процесом, що враховує зміни, які відбуваються у сучасному суспіль­стві та, які впливають на ринку надання по­слуг. Звертається увага на те, що сама система суб’єктів забезпечення безпеки на ринку стра­хування включає в себе широке коло суб’єктів як державної, так і недержавної належності, які так чи інакше беруть участь у відповідному про­цесі. Однак їх діяльність повинна відповідати єдиній, цілеспрямованій державній політиці, і потребує координації у боротьбі зі злочинністю, яка на сьогодні вимагає вдосконалення, оскіль­ки, не в повній мірі відповідає вимогам часу та викликам у безпековому секторі.

Посилання

Базилевич В.Д. Страхова справа. 4-те вид., перероб. і допов. К.: Знання, 2005. 351 с.

Балабанова Д.О. Теорія криміналізації: автореф. дис. канд. юрид. наук: спец. 12.00.08. Одеса, 2007. 20 с.

Білик І. Особливості структури та інфраструктури страхових ринків України та Польщі. Світ фінансів. 2008. № 1. С. 168-176.

Грищук В.К. Кримінальне право України: Загальна частина: навч. посіб. для студентів юрид. фак.. вищ. навч. закл. К.: Видавничий Дім «Ін Юре», 2006. 568 с.

Іщук І.В. Початковий етап розслідування шахрайств у сфері страхування автотранспортних засобів: дис. ...канд. юрид. наук: 12.00.09. Київ. 2010. 246 с.

Кузьменко Д.В. Інституційна структура страхового ринку. С. 238-240. URL: https://core.ac.uk/download/pdf/32616749.pdf.

Машина Н.І. Міжнародне страхування. Навчальний посібник. К.: Центр навчальної літератури, 2006. 504 с.

Про страхування: Закон України від 18 лист. 2021 р. № 1909-IX. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1909-20/print.

Що відбувається зі сферою страхування під час війни? URL: https://news.dtkt.ua/finance/bank-system/75808-shho-vidbuvajetsia-zi-sferoiu-straxuvannia-pid-cas-viini.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-22

Номер

Розділ

Розділ 8. Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право