Концептуальні засади запобігання насильницьким кримінальним правопорушенням у правоохоронній сфері

Автор(и)

  • В.В. Василевич доктор юридичних наук, професор, учений секретар Вченої ради Національної академії внутрішніх справ, Україна https://orcid.org/0000-0001-9351-4219
  • Ю.О. Левченко кандидат юридичних наук, професор, завідувач кафедри кримінології та кримінально-виконавчого права Національної академії внутрішніх справ, Україна https://orcid.org/0000-0003-1124-9517

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.03.76

Ключові слова:

насильство, насильницькі кримінальні правопорушення, детермінанти, запобігання, відповідальність, розслідування кримінальних проступків, досудове розслідування, дізнавач, орган дізнання, суб’єкт запобіжної діяльності, працівники правоохоронних органів

Анотація

Вказується, проблема насильства є найбільш гострою у сучасному українському суспільстві. Насильницькі кримінальні правопорушення яв­ляє собою не тільки сукупність насильницьких злочинів, а й становить загрозу і національній безпеці держави, і конституційним правам гро­мадян, які все більше побоюються за своє життя та здоров’я. Конституцією України проголошено право кожного громадянина на життя, охорону здоров’я, гідність особи, свободу та особисту недоторканність, а також недоторканність при­ватного життя (статті 3, 27, 29 Конституції).

У статті розглядається проблема насильства, вчиненого працівниками правоохоронних ор­ганів, яка ставить під загрозу довіру громадян до правоохоронних структур та порушує ос­новні права людини. Зокрема, розглядаються причини насильства серед правоохоронців та пропонуються стратегії запобігання цим злочи­нам. Стаття аналізує законодавчу базу Украї­ни, визначаючи поняття насильства в контексті кримінального права та юридичної літератури. Дослідження соціологічних даних про сприй­няття насильства в поліції як громадянами, так і працівниками правоохоронних органів, надає можливість оцінити масштаб проблеми. Окрім того, аналізуються основні причини насильства, зокрема недостатня підготовка та психологічна підготовка працівників, фактори стресу та ко­рупція в системі правоохоронних органів. За­пропоновані стратегії запобігання насильству включають покращення професійної підготовки, зміцнення системи контролю та внутрішнього нагляду, а також увагу до психологічного стану працівників та впровадження системи психоло­гічної підтримки.

Для запобігання насильству серед право­охоронців необхідно вжити комплекс заходів, включаючи психологічну підтримку та навчан­ня з питань етики, прав людини та професій­ної поведінки. Важливо також забезпечити ефективний механізм внутрішнього контролю та дисципліни, ретельно перевіряти кандидатів на посади у правоохоронних органах, а також проводити регулярні аудити системи безпеки та контролю.

Загальна мета таких стратегій полягає у створенні безпечного та довірливого середови­ща як для громадян, так і для працівників пра­воохоронних органів. Важливо враховувати, що боротьба з насильством починається з ознайом­лення працівників з правами людини та вихо­вання у них поваги до цих прав.

Посилання

Харківський інститут соціальних досліджень URL:https://khisr.kharkov.ua/71-4-politseys-kykh-vvazhaiut-nezakonne-nasylstvo-neprypustymym-1-9-vvazhaie-shcho-bez-ts-oho-robota-politsii-nemozhlyva/ (дата звернення: 23.04.2024).

Міжнародна поліцейська енциклопедія [відповід. ред. Ю.І. Римаренко]: В 5-ти т. К.: Ін Юре, 2005. Т. 2. 1224 с.

Про судову практику у справах про злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості особи: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 р. № 5. Право України. 2008. № 43. С. 19.

Конституція України: станом на 1 верес. 2016 р.: відповідає офіц. тексту. Харків: Право, 2016. 82 с.

Кримінальний кодекс України від 05.04.2001 № 2341-III із змінами та доповненнями. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text (дата звернення: 23.04.2024).

Ігнатов О.М. Насильницькі злочини, що вчиняються працівниками органів внутрішніх справ України: кримінологічна характеристика, детермінація та попередження URL: http://www.kdpu-nt.gov.ua/sites/default/files/referats/66.doc (дата звернення: 23.04.2024).

Богатирьов І.Г., Буряк К.М., Запобігання насильницьким злочинам, що вчиняються працівниками правоохоронних органів в Україні URL:http://www.lsej.org.ua/2_2024/142.pdf (дата звернення: 23.04.2024).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-22

Номер

Розділ

Розділ 8. Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право