Роль і місце кримінологічної інформації у правовому механізмі запобігання кримінальним правопорушенням у сфері виконання покарань України

Автор(и)

  • Ю.С. Дмитрієнко аспірант кафедри кримінального права та кримінології Одеського державного університету внутрішніх справ, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.03.77

Ключові слова:

кримінологічна інформація, сфера виконання покарань, запобігання кримінальним правопорушенням, засуджений, персонал, суб’єкт злочину, ефективність, оперативно-розшукова діяльність

Анотація

У даній науковій статті з’ясовано зміст і сут­ність кримінологічної інформації, а також визна­чено її роль і місце у правовому механізмі запо­бігання кримінальним правопорушенням у сфері виконання покарань України.

Зокрема, встановлено, що зазначений вид інформації береться за основу при постановці засуджених на профілактичні обліки в устано­вах виконання покарань, а також оперативно-розшукової діяльності у цій галузі суспільних відносин.

Крім цього, виявлено, що саме відсутність, неповнота та неточність кримінологічних відо­мостей про явища і процеси, а також про особу потенційних правопорушників у сфері виконан­ня покарань, виступає однією з детермінант, що сприяє вчиненню кримінальних правопорушень у процесі виконання - відбування покарань як з боку засуджених, так і персоналу Державної кримінально-виконавчої служби України.

Аналіз офіційних статистичних даних з цьо­го приводу показав також, що у структурі пені­тенціарної злочинності більше третини щорічно складають засуджені, які перебували на про­філактичних обліках установ виконання пока­рань.

З огляду цього, у зазначеній роботі доведено, що без підвищення рівня ефективності викори­стання кримінологічної інформації у ході органі­зації та реалізації заходів, спрямованих на запо­бігання вчиненню кримінальних правопорушень у сфері виконання покарань України, об’єктив­но неможливо вирішити визначені у криміналь­но-виконавчому законодавстві й інші завдання (ст. 1 Кримінально-виконавчого кодексу).

У системі таких заходів запропоновано акцен­тувати увагу на практиці на наступних аспектах процесу виконання - відбування покарань: а) при здійсненні заходів, спрямованих на удоско­налення змісту та спрямованості основних за­собів виправлення і ресоціалізації засуджених; б) у ході проведення заходів оперативно-розшукового характеру; в) при вирішенні питань, пов’язаних з переміщенням та розміщенням за­суджених у відповідних дільницях виправних колоній; ін.

Виходячи з отриманих результатів дослі­дження, у даній науковій статті зроблено ви­сновок про те, що вирішення існуючих у сфері виконання покарань України проблем лежить у площині не тільки нормотворчої діяльності, але й залежить від ефективності та інтенсивності наукових пошуків у вказаній галузі суспільних відносин.

Посилання

Колб О.Г. Установа виконання покарань як суб’єкт запобігання злочинам : Дис... . докт. юрид. наук : 12.00.08. Київ: Київ. нац. ун-т внутр. справ України, 2007. 513 с.

Колб О.Г., Новосад Ю.О. Щодо змісту деяких детермінант, що обумовлюють та сприяють вчиненню злочинів. Kelm: Knowledge, Egucation, Law, Management. 2017. № 43(20). С. 169-178.

Оперативно-службова та виробничо-господарська діяльність органів і установ виконання покарань України у 1999 році: Інформаційний бюлетень. Київ: Державний департамент України з питань виконання покарань, 2000. № 4. 84 с.

Концепція реформування (розвитку) пенітенціарної системи України: схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 13.09.2017 № 654-р. Офіційний вісник України. 2017. № 78. Ст. 2401.

Закалюк А.П. Курс сучасної української кримінології: теорія і практика: у 3-х кн.: Київ: Видавничий Дім «Ін Юре», 2008. Кн. 3: Практична кримінологія. 320 с.

Василевич В.В. Кримінологічна політика України: монографія. Київ: Нац. акад. внутр. справ, 2020. 435 с.

Про інформацію: Закон України від 02.10.1992 № 2657-ХІІ. URL: https://zakon.rada.gov.ua.

Запобігання злісній непокорі вимогам адміністрації установи виконання покарань: навч. посіб. / за заг. ред. д.ю.н., проф. О.Г. Колба. Луцьк: СПД Гадяк Ж.В.; друкарня «Волиньполіграф», 2020. 320 с.

Теорія держави : підручник / за ред. О.В. Петришина. Харків : Право, 2014. 368 с.

Закалюк А.П. Курс сучасно української кримінології: теорія і практика: у 3-х кн. Київ: Видавничий Дім «Ін Юре», 2007. Кн. 1: Теоретичні засади та історія української кримінологічної науки. 424 с.

Про Національну поліцію: Закон України від 02.07.2015 № 580-VIII. URL: https://zakon.rada.gov.ua.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-22

Номер

Розділ

Розділ 8. Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право