Кримінальне правопорушення як кримінально-правова ознака потерпілої особи

Автор(и)

  • І.М. Ткаченко кандидат юридичних наук, викладач кафедри кримінального права Національної академії внутрішніх справ, Україна https://orcid.org/0000-0002-0144-0708

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.03.84

Ключові слова:

потерпілий, кримінальне правопорушення, кримінальна відповідальність, неосудний, особа, яка не досягла віку, з якого настає кримінальна відповідальність, примусові заходи медичного характеру, примусові заходи виховного характеру, замах на кримінальне правопорушення, обставина, що виключає кримінальну протиправність діяння

Анотація

Вказується, у Кримінальному кодексі Украї­ни на відміну від Кримінального процесуального кодексу України відсутнє легальне визначення такої важливої ознаки значної частини кримі­нальних правопорушень, підстави кримінальної відповідальності за які встановлено в націо­нальному законі про кримінальну відповідаль­ність, як потерпілий. З огляду на зазначене як в теорії кримінального права, так і в правозастосовній діяльності у певних випадках виникають проблеми з визнанням певних осіб (передусім фізичних та юридичних) потерпілими в кримі­нально-правовому значенні.

У статті досліджено проблемні питання, що стосуються кримінального правопорушення як кримінально-правової ознаки потерпілої особи.

Встановлено, що потерпілим передусім і за­звичай є особа, якій заподіяно шкоду чи ство­рено загрозу її завдання саме кримінальним правопорушенням. Розглянуто ситуації заподі­яння шкоди фізичній чи юридичній іншими сус­пільно небезпечними діяннями, передбаченими Особливою частиною КК України, вчиненими неосудною особою або особою, яка не досягла віку, з якого може наставати кримінальна від­повідальність, а також в межах обставини, що виключає кримінальну протиправність діяння.

Аргументовано, що виділення фізичних та юридичних осіб, яким заподіяно шкоду суспільно небезпечними діяннями неосудної особи кримі­нально-правового значення немає. Водночас таке значення мають випадки вчинення відповідних суспільно небезпечних діянь щодо певних фізич­них чи юридичних осіб особою, яка не досягла віку, з якого настає кримінальна відповідальність для застосування окремих примусових заходів виховного характеру. Окреслено шляхи розв’я­зання проблеми позначення осіб, яким заподіяна шкода в результаті вчинення суспільно небезпеч­них діянь неосудних чи осіб, що не досягли віку, з якого настає кримінальна відповідальність.

Зроблено висновок про необхідність уз­годження положень ст. 55 та п. 5 ч. 3 ст. 56 Кримінального процесуального кодексу в кон­тексті кримінального процесуального розуміння потерпілого.

Доведено, що кримінальне правопорушення як кримінально-правова ознака потерпілої осо­би має місце з моменту його закінчення, а не за­судження винного за його вчинення. У випадку замаху на кримінальне правопорушення особа може визнаватися потерпілою як в криміналь­но-правовій, так і кримінальній процесуальній площині.

Посилання

Баулін Ю.В. Вибрані праці. Х. : Право, 2013. 928 с.

Дудоров О.О. Кримінальне право: теорія і практика (вибрані праці). К.: Ваіте, 2017. 872 с.

Кримінальний кодекс України : Закон України від 5 квіт. 2001 р. № 2341-III. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text.

Кідіна Н.В. Кримінологічні засади індивідуалізації покарання неповнолітніх в Україні. Дис. канд. юрид. наук за спеціальністю 12.00.08. Київ, 2021. 258 с.

Кримінальний процесуальний кодекс України : Закон України від 13 квіт. 2012 р. № 4651-VI. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17#Text.

Вознюк А.А., Кузьмічова-Кисленко Є.В. Проблеми встановлення потерпілого від порушення правил безпеки дорожнього руху чи експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами.Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ.2017. № 3(104). С. 210-218.

Дякур М.Д. Замах на злочин: проблеми кримінально-правової кваліфікації та відповідальності : дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.08. Київ, 2009. 198 с.

Українське кримінальне право. Загальна частина : підручник / за ред. В.О. Навроцького. Київ : Юрінком Інтер, 2013. 712 c.

Кримінальне право України: Загальна частина: підручник / В.Я. Тацій, В.І. Тютюгін, В.І. Борисов та ін.; за ред. В.Я. Тація, В.І. Тюпогіна, В.І. Борисова. - 6-те вид., мерероб. і допов. - Харків : Право, 2020. 584 с.

Вирок Яворівського районного суду Львівської області від 23 січ. 2023 р. Справа № 944/4408/22. Єдиний державний реєстр судових рішень : [сайт]. URL: https://reyestr.court.gov.ua/Review/108542345.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-22

Номер

Розділ

Розділ 8. Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право