Розвиток міжнародно-правових стандартів щодо відповідальності за порушення законів та звичаїв війни (друга половина XIX – перша половина XX століття)

Автор(и)

  • С.С. Цирулик аспірант кафедри кримінально-правових дисциплін та судочинства Навчально-наукового інституту права Сумського державного університету, Україна https://orcid.org/0009-0000-6156-8490

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.03.85

Ключові слова:

міжнародне гуманітарне право, кримінальні правопорушення проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку, порушення законів та звичаїв війни, воєнні конфлікти, міжнародні стандарти

Анотація

Ця стаття присвячена розгляду еволюції між­народно-правових стандартів, спрямованих на визначення відповідальності за порушення за­конів та звичаїв війни в період від другої поло­вини XIX століття до першої половини XX століт­тя. Наголошено, що війна, безсумнівно, є одні­єю з найстрашніших подій, яка може вплинути на життя людей та суспільство в цілому. Проте, якщо вона не контролюється або проводиться з порушенням міжнародних норм і стандартів, її наслідки можуть бути ще більш руйнівними та катастрофічними. З початку повномаштабної збройної агресії Російської Федерації проти України дуже поширеним словосполученням стало «порушення законів та звичаїв війни». Відповідальність за вказане діяння передбаче­на статтею 438 Кримінального кодексу України. Однак, криміналізація цього діяння пов’язана не з внутрішнім правопорядком України, адже по­рушення законів та звичаїв війни є міжнародним злочином, який призводять до серйозної шко­ди людям, економічним об’єктам та культурним цінностям, що створює високий рівень суспіль­ної небезпеки

Стаття охоплює аналіз ключових міжнарод­них документів, таких як Женевські конвенції та рішення Гаазьких конференцій, а також ре­золюцій Організації Об’єднаних Націй (далі - ООН), і досліджує їх вплив на формування пра­вових норм у цій сфері. Розглядаються зміни в правовому регулюванні, їхні причини та наслід­ки. Дослідження важливо для розуміння досвіду у контексті сучасних викликів та конфліктів, а також для подальшого розвитку міжнародного права та забезпечення захисту прав людини під час воєнних конфліктів.

Робиться висновок, що у другій половині XIX та першій половині XX століття спостерігався значний розвиток міжнародно-правових стан­дартів, що стосувалися відповідальності за по­рушення законів та звичаїв війни. Цей період був вирішальним у формуванні основних норм і принципів міжнародного гуманітарного пра­ва, спрямованих на захист прав людини під час воєнних конфліктів. Результатом цього проце­су було прийняття ряду міжнародних договорів та конвенцій, які закріпили правила поведінки військових конфліктів і встановили механізми відповідальності за їх порушення. Ці стандарти стали важливим кроком у гуманізації війни та захисті прав людини під час воєнних дій.

Посилання

Яценко С.С. Порушення законів та звичаїв війни. Велика українська енциклопедія : вебсайт. URL: https://vue.gov.ua/ Порушення законів та звичаїв війни (дата звернення: 13.02.2024).

Миронова В.О. Кримінальна відповідальність за порушення законів та звичаїв війни : автореф. дис... канд. юрид. наук: 12.00.08. Дніпропетровський держ. ун-т внутрішніх справ. Дніпро, 2008. 20 с.

Declaration Renouncing the Use, in Time of War, of Explosive Projectiles Under 400 Grammes Weight. Saint Petersburg, November 29, 1868. International Humanitarian Law Databases : Database : website. URL: https://ihl-databases.icrc.org/en/ihl-treaties/st-petersburg-decl-1868 (date of appeal: 13.02.2024).

Prokosch E. The Swiss draft Protocol on Small-Calibre Weapon Systems. international Review of the Red Cross. 1995. No. 307. URL: https://ihl-https://www.icrc.org/en/doc/resources/documents/article/other/57jmma.htm (date of appeal: 13.02.2024).

Hague Conventions of 1899 and 1907. DIGWATCH : website. URL: https://dig.watch/resource/hague-conventions-laws-war (date of appeal: 13.02.2024).

Schneider B.R. Chemical Weapons Conventio. The Editors of Encyclopedia Britannica. 1993. URL: https://ihl- https://www.britannica.com/event/Chemical-Weapons-Convention (date of appeal: 13.02.2024).

Clapham A., Gaeta P., Sassoli M. The 1949 Geneva Conventions: A Commentary (Oxford Commentaries on International Law). Oxford : OUP Oxford, 2015. 1400 p.

Geneva Conventions And The Protection Of War Victims. DAL : website. URL: https://www.diplomacyandlaw.com/post/geneva-conventions-and-the-protection-of-war-victims (date of appeal: 13.02.2024).

Convention for the Protection of Cultural Property in the Event of Armed Conflict. UNESCO : website. URL: https://www.diplomacyandlaw.com/post/geneva-conventions-and-the-protection-of-war-victims (date of appeal: 13.02.2024).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-22

Номер

Розділ

Розділ 8. Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право