Способи вчинення жорстокого поводження з військовополоненими та цивільним населенням

Автор(и)

  • О.О. Бурнос аспірант науково-дослідної лабораторії з проблем криміналістичного забезпечення та судової експертології ННІ № 2, Національна академія внутрішніх справ, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.03.89

Ключові слова:

воєнний злочин, розслідування, криміналістична характеристика, спосіб вчинення, документування

Анотація

Вказується, жорстоке поводження з військо­вополоненими та цивільним населенням є воєн­ним злочином та грубим порушенням правових норм у межах як вітчизняного, так і міжнародно­го законодавства. Водночас, серед криміналь­них правопорушень, вчинюваних рашистами на окупованих територіях, такі діяння є наймасовішими та такими, що спричинили найбільше жертв.

У статті на основі аналізу емпіричних та на­укових джерел встановлені та досліджені спо­соби вчинення жорстокого поводження з вій­ськовополоненими та цивільним населенням. Акцентовано, що криміналістична характерис­тика злочину є важливою складовою методики розслідування, а спосіб вчинення, як ключо­вий елемент криміналістичної характеристики, виявляє тісні кореляційні зв’язки з іншими її складовими. Так, способи та особливості дій рашистських військових злочинців значною мірою визначалися обстановкою воєнного конфлікту: після перших поразок на фронті діяння росій­ськихвійськових набули особливої жорстокості та масового характеру. Залежно від мотивації дій злочинця, виявлено такі способи вчинення жорстокого поводження з військовополоненими та цивільним населенням: застосування фізич­ного та/або психологічного насильства під час незаконного заволодіння майном потерпілих; тортури та катування під час допитів та обшу­ків; дії, спрямовані на придушення опору місце­вого населення; вбивства з метою приховання слідів інших злочинів; сексуальне насильство; незаконне позбавлення волі. Встановлено, що жорстоке поводження з військовополоненими та цивільним населенням може виявлятися як у діях (катування, тортури, фізичне, сексуальне, психологічне насильство та ін.) так і бездіяльно­сті (незабезпечення неналежних умов утриман­ня, ненадання необхідної медичної допомоги, відсутність доступу до харчування, питної води і туалету тощо). Висновано, що спосіб вчинення та рівень жорстокості злочинів визначався суб’єктним складом російських воєнних підроз­ділів, зокрема найбільш агресивно та жорстоко поводили себе військовослужбовці - вихідці з північно-кавказького, далекосхідного та сибір­ського регіонів росії.

Посилання

Кваліфікація та розслідування порушення законів і звичаїв війни : наук.-практ. посіб. / А.А. Вознюк, І.В. Жук, О.В. Таран, С.С. Чернявський та ін.; за заг. ред. В.В. Чернєя, М.С. Цуцкірідзе, А.А. Вознюка. Київ : Норма права, 2023. 326 с.

Пчеліна О.В., Пчелін В.Б. Криміналістична класифікація воєнних злочинів. Сучасні тенденції розвитку криміналістики та кримінального процесу в умовах воєнного стану : матеріали Міжнар. наук.-пр- акт. конф. (Харків, 25 листоп. 2022 р.). Харків : ХНУВС, 2022. С. 334-338.

Вбивства цивільних осіб: свавільні страти та напади на окремих цивільних осіб у Київській, Чернігівській і Сумській областях у контексті збройного нападу Російської Федерації на Україну / Управління Верховного комісара Організації Об’єднаних Націй з прав людини, грудень 2022 року. URL: https://ukraine.un.org/sites/default/files/2022-12/2022-12-07-OHCHR-Thematic-ReportKillings-UKR_0.pdf.

Катування та жорстоке поводження з цивільним населенням на українських територіях, які перебували під російською окупацією (на прикладі Київської, Харківської та Херсонської областей): аналітичний звіт / Б. Петруньок, О. Гнатюк, Т. Печончик; Центр прав людини ZMINA. Київ, 2023. 64 с.

Мирошниченко А.К. Помста як мотив вчинення злочину. Держава та регіони. Серія: право. 2016. № 2(52). С. 82-84.

Вирок Броварського міськрайонного суду Київської області від 15 серпня 2023 року у справі № 361/6215/22. Єдиний державний реєстр судових рішень.URL: https://reyestr.court.gov.ua/Review/112819115.

Жорстоке поводження з населенням - судитимуть офіцера «миротворчої» бригади РФ. Офіс Генерального прокурора.URL: https://www.gp.gov.ua/ua/posts/zorstoke-povodzennya-z-naselennyam-suditimut-oficera-mirotvorcoyi-brigadi-rf.

Шульженко А.В. Проблеми доказування об’єктивної сторони у злочинах про порушення законів і звичаїв війни. Вісник Луганського навчально-наукового інституту ім. Е.О. Дідоренка, 2022, 2. С. 261-270.

Сиводєд І.С. Особливості розслідування умисних вбивств під час проведення бойових дій на окупованих територіях України. Кримінально-процесуальне право та криміналістика. С. 357-363. DOI: https://doi.org/10.32842/2078-3736/2023.1.51.

Вибрався з братської могили: 33-річний Микола з-під Чернігова вижив після розстрілу. URL: https://www.rbc.ua/ukr/styler/vybralsya-bratskoy-mogily-33-letniy-nikolay-1652883389.html.

Армія РФ застосовує сексуальне насильство як тактику - звіт. https://www.dw.com/uk/armia-rf-vikoristovue-seksualne-nasilstvo-nad-ditmi-ak-taktiku-doslidzenna/a-68331059.

Доповідь Незалежної міжнародної комісії з розслідування порушень в Україні. URL: https://www.ohchr.org/sites/default/files/documents/hrbodies/hrcouncil/coiukraine/A_HRC_52_62_UA.pdf.

Вирок Бобровицького районного суду Чернігівської області від 24 листопада 2022 р. у справі № 729/574/22. Єдиний державний реєстр судових рішень.URL: https://reyestr.court.gov.ua/Review/107481395.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-22

Номер

Розділ

Розділ 9. Кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза; оперативно-розшукова діяльність