Спеціальні інституції Європейського союзу

Автор(и)

  • І.Ю. Дір Надзвичайний і Повноважний Посол України, Заслужений юрист України, кандидат юридичних наук, доцент, докторант ДВНЗ «Ужгородський національний університет», Україна https://orcid.org/0000-0001-9829-4294

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.03.99

Ключові слова:

держава-член, організація, цінності, цілі, штаб-квартира, регіон, місто

Анотація

У статті узагальнено проаналізовано діяль­ність спеціалізованих інституцій Європейського Союзу. Було виявлено, що відповідно до осно­воположних договорів ЄС існує сім основних інституцій: Європейський Парламент, Європей­ська Рада, Рада Європейського Союзу, Євро­пейська Комісія, Суд Європейського Союзу, Єв­ропейський центральний банк та Європейська рахункова палата. Вони мають як виконавчі, так і законодавчі повноваження. Проте, крім ос­новних інституцій на території Євросоюзу функ­ціонує ряд допоміжних інституцій, серед яких слід виділити Європейську службу зовнішніх зв’язків, Європейський соціально-економічний комітет, Європейський комітет регіонів, Євро­пейський інвестиційний банк, Європейського уповноваженого з прав людини, Європейського інспектора з захисту даних та Європейську раду із захисту даних. Ці інституції виконують цілу низку спеціалізованих функцій, зокрема кон­сультування, дотримання правил та процедур, які прийняті відповідно до договорів ЄС тощо. Було виявлено, що Європейська служба зовніш­ніх зв’язків займається керуванням диплома­тичними відносинами ЄС та інших держав, які не входять до складу Альянсу, а також реаліза­цією зовнішньої політики та політики ЄС. Крім того, представленням організацій роботодавців та працівників та інших зацікавлених груп за­ймається Європейський соціально-економічний комітет. Було проаналізовано, що спеціалізова­ною інституцією, яка виступає дорадчим орга­ном Європейського Союзу, який складається з місцевих та регіональних представників 27 дер- жав-членів, виступає Європейський комітет ре­гіонів. На додачу, Європейський інвестиційний банк - організація, яка займається фінансуван­ням проектів як у середині ЄС, так і за його ме­жами. Також було виявлено, що Європейський уповноважений з прав людини займається роз­слідуванням скарг щодо поганого управління установ Євросоюзу чи інших організацій ЄС. За дотриманням прав громадян на конфіденцій­ність під час обробки персональних даних від­повідальний Європейський інспектор з захисту даних. Було проаналізовано, що Європейська рада із захисту даних - спеціальна інституція, основна мета якої полягає у забезпеченні по­слідовного застосування Загального регламенту захисту даних та Директиви щодо захисту даних у державах Євросоюзу.

Посилання

Official website of the European Union. Types of institutions and bodies. Official web-site. URL: https://european-union.europa.eu/institutions-law-budget/institutions-and-bodies/types-institutions-and-bodies_en (date of access: 30.04.2024).

European Commission. European External Action Service (EEAS). Official web-site. URL: https://european-union.europa.eu/institutions-law-budget/institutions-and-bodies/search-all-eu-institutions-and-bodies/european-external-action-service-eeas_en (date of access: 01.05.2024).

European Commission. European Economic and Social Committee (EESC). Official web-site. URL: https://european-union.europa.eu/institutions-law-budget/institutions-and-bodies/search-all-eu-institutions-and-bodies/european-economic-and-social-committee-eesc_en (date of access: 01.05.2024).

European Commission. European Committee of the Regions (CoR). Official web-site. URL: https://european-union.europa.eu/institutions-law-budget/institutions-and-bodies/search-all-eu-institutions-and-bodies/european-committee-regions-cor_en (date of access: 02.05.2024).

European Commission. European Investment Bank (EIB). Official web-site. URL: https://european-union.europa.eu/institutions-law-budget/institutions-and-bodies/search-all-eu-institutions-and-bodies/european-investment-bank-eib_en (date of access: 02.05.2024).

European Commission. European Ombudsman. Official web-site. URL: https://european-union.europa.eu/institutions-law-budget/institutions-and-bodies/search-all-eu-institutions-and-bodies/european-ombudsman_en (date of access: 04.05.2024).

European Commission. European Data Protection Supervisor (EDPS). Official web-site. URL: https://european-union.europa.eu/institutions-law-budget/institutions-and-bodies/search-all-eu-institutions-and-bodies/european-data-protection-supervisor-edps_en (date of access: 04.05.2024).

European Commission. The European Data Protection Board (EDPB). Official web-site. URL: https://european-union.europa.eu/institutions-law-budget/institutions-and-bodies/search-all-eu-institutions-and-bodies/european-data-protection-board-edpb_en (date of access: 04.05.2024).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-22

Номер

Розділ

Розділ 11. Міжнародне право