Міжнародний інвестиційний арбітраж як складова механізму відшкодування збитків, завданих військовими конфліктами

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.03.104

Ключові слова:

відшкодування збитків, міжнародний інвестиційний арбітраж, приймаюча держава, інвестор, фінансування третіми сторонами

Анотація

У статті досліджується можливість звернен­ня до міжнародного інвестиційного арбітражу як однієї із складових механізму відшкодуван­ня збитків, завданих військовими конфліктами (в контексті російсько-української війни). Авто­ром аналізуються норми джерел національного та міжнародного права, що дозволяють інвесто­рам,які зазнали різного роду збитків, внаслідок військових конфліктів, звертатися до арбітраж­них установ для вирішення суперечок, уника­ючинаціональні правові системи та керуючись процедурними правилами, визначеними у від­повідних положеннях міжнародного публічного права.

Проаналізовано положення Угоди між Ка­бінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про заохочення та взаємний захист інвестицій, ратифікованої Законом України «Про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів Укра­їни і Урядом Російської Федерації про заохочен­ня та взаємний захист інвестицій» від 15 груд­ня 1999 року, що набрала чинності 27.01.2000 року, в контексті перспектив звернення україн­ськогобізнесу до міжнародного інвестиційного арбітражу для відшкодування збитків, завданих військовими діями рф.

Автором досліджуються правові основи звер­ненняінвесторів до міжнародного інвестиційно­го арбітражу та акцентується увага на перева­гах та недоліках цієї складової механізму від­шкодуваннязбитків.

Зокрема, описано проблематику виконання арбітражних рішень з урахуванням положень Конвенції про визнання і виконання іноземних арбітражних рішень (Нью-Йорк, 10 червня 1958 року), що набрала чинності для України 10 січ­ня 1961 року, та наводяться шляхи подолання таких проблем.

Враховуючи актуальність теми та серйоз­ні наслідки завданих військовими конфліктами збитків для інвесторів, в статті пропонуються виважені підходи до вирішення спорів із засто­суванням міжнародного інвестиційного арбітра­жу, сприяючи розвитку міжнародного права та забезпеченню справедливості у відшкодуванні збитків інвесторам.

Результати дослідження є корисними для розуміння природи міжнародного інвестицій­ного арбітражу як складової механізму захисту інвесторів у питанні відшкодування завданих військовими конфліктами збитків, та виявлення шляхів забезпечення ефективного виконання арбітражних рішень у подібних ситуаціях.

Посилання

Угода між Кабінетом Міністрів України і Урядом Російської Федерації про заохочення та взаємний захист інвестицій : Угода Каб. Міністрів України від 27.11.1998 р. : станом на 7 верес. 2023 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/643_101#Text (дата звернення: 14.03.2024).

Про припинення дії Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Російської Федерації про заохочення та взаємний захист інвестицій : Закон України від 10.08.2023 р. № 3329-IX. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3329-20#Text (дата звернення: 18.03.2024).

Why is Investment Arbitration So Expensive? - A Groundbreaking Study Reveals Why and Suggests Possible Solutions. URL: https://www.wcl.american.edu/impact/initiatives-programs/international/news/why-is-investment-arbitration-so-expensive-a-groundbreaking-study-reveals-why-and-suggests-possible-solutions/ (дата звернення: 26.03.2024).

Конвенція про визнання та виконання іноземних арбітражних рішень : Конвенція Орг. Об’єдн. Націй від 10.06.1958 р. : станом на 7 лип. 2006 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_070#Text (дата звернення: 25.03.2024).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-22

Номер

Розділ

Розділ 11. Міжнародне право