Поняття та характеристика неоригінальних баз даних

Автор(и)

  • В.А. Лопатнюк здобувач кафедри інтелектуальної власності, інформаційного та корпоративного права Львівського національного університету імені Івана Франка, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.04.22

Ключові слова:

база даних (компіляція даних), оригінальність бази даних, неоригінальна база даних, вміст бази даних, інформація, охороноздатність бази даних, право особливого роду (sui generis)

Анотація

У статті досліджується поняття та характери­стика неоригінальних баз даних як об’єктів пра­вової охорони. Визначено бази даних важливим знаряддям розвитку сучасного суспільства.

Автором проаналізовано загальне визначен­ня бази даних як зібрання незалежних творів, даних чи інших матеріалів, які систематично чи методично упорядковані і доступні індивідуаль­но за допомогою електронних та інших засобів. На основі аналізу думок науковців виокремлено характерні ознаки бази даних. Досліджено особливості закріплення неоригінальних баз даних у Директиві 96/9/ЄС Європейського Парламенту та Ради «Про правовий захист баз даних» від 11 березня 1996 року та Закону України «Про авторське право і суміжні права». У статті наго­лошено на важливості дослідження поняття та змістовних характеристик неоригінальних баз даних, з’ясуванні критеріїв їх охороноздатності та сутності правової охорони.

Автором проаналізовано стан опрацювання проблематики вітчизняними та зарубіжними на­уковцями.Проаналізовано різні наукові позиції щодо розуміння поняття та змісту неоригіналь- них баз даних. Встановлено, що неоригінальною базою даних є база даних, яка не становить інтелектуальний витвір через вибір або розта­шуванняїї вмісту (і тому не може користуватися правовою охороною авторського права), незва­жаючи на зроблені значні інвестиції в її ство­рення. Окремо проаналізовано оригінальність та неоригінальність бази даних, важливість їх встановлення для надання правової охорони базі даних.

У статті проаналізовано такий критерій охо- роноздатності баз даних як наявність значних інвестицій у збирання та упорядкування ма­теріалу з урахуванням їх характеру, а також кількісних та якісних показників значущості вкладень. Особливості неоригінальних баз да­них дозволяють надати їм правову охорону ін­шим,відмінним від авторського, правом особли­вого роду sui generis.

На підставі проведеного аналізу автором зро­блено висновок про важливу роль неоригінальних баз даних у технічному прогресі сучасного суспільства та потребу у їх постійному захисті та забезпеченні належного правового регулювання.

Посилання

Protection of Non-Original Databases. WIPO. URL: https://www.wipo.int/copy-right/en/activities/databases.html.

Аврамова О.Є. Неоригінальна база даних як об’єкт інформаційних відносин: цивільно-правовий аспект. Форум права. 2016. № 4. С. 11–15. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/FP_index.htm_2016_4_4.

Директива 96/9/ЄС Європейського Парламенту та Ради «Про правовий захист баз даних». Європейський Союз; Директива, Міжнародний документ від 11.03.1996 № 96/9/ЄС. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/994_241#Text.

Договір Всесвітньої організації інтелектуальної власності про авторське право, прийнятий Дипломатичною конференцією 20 грудня 1996 року. ВО інтелектуальної власності; Договір, Міжнародний документ від 20.12.1996. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_770#Text.

Кметик-Подубінська Х.І. Оригінальність твору як об’єкта авторського права: законодавче розуміння, судова практика, пропоновані новації. Актуальні проблеми інтелектуального, інформаційного, ІТ та Інтернет права: матеріали П’ятої міжнародної науково-практичної конференції (Львів, 28 травня 2021 р.). Львів: Юрид. ф-т Львів. нац. ун-ту ім. І. Франка, 2021. С. 55–61.

Коновалов Н.А., Тюря Ю.І. Права особливого роду (sui generis) як механізм законного регулювання результатів роботи штучного інтелекту. Матеріали 78-ї студентської науково-технічної конференції «Тиждень студентської науки». Серія Право. НТУ «Дніпровська політехніка». 2023. С. 615–617.

Литвин С.Й. Право sui generis на неоригінальні бази даних: проблемні питання визначення змісту. Часопис Київського університету права. 2009/2. С. 142–146.

Маліновська І.М. Охорона прав на базу даних у цивільному праві України. Автореф. дис. … канд. юрид. наук. 12.00.03. Харків, 2013. 20 с.

Петренко А. Ознаки бази даних як об’єкта авторського права. Теорія і практика інтелектуальної власності. 6/2018. С. 126–132.

Про авторське право і суміжні права. Закон України від 01.12.2022 № 2811- IX. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2811-20#Text.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-11

Номер

Розділ

Розділ 3. Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право