Майнові права на об’єкти суміжних прав, що становлять службовий твір за законодавством України

Автор(и)

  • Печерова Н.Г. кандидат юридичних наук, докторантка Інституту держави і права імені В.М. Корецького Національної академії наук України, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.04.26

Ключові слова:

виконання, фонограма, відеограма, програма організації мовлення, момент виникнення і здійснення суміжних прав, первинні суб’єкти суміжних прав, службовий твір, майнові права

Анотація

Робота присвячена дослідженню майнових прав на об’єкти суміжних прав, створених у процесі створення службового твору. За дію­чим законодавством України визначаються чо­тири об’єкти суміжних прав - це виконання, фонограма, відеограма та програма організація мовлення. Дослідження поставленого у статті питання напряму пов’язано із розумінням пра­вової природи вище зазначених об’єктів. Для формування відповідного підходу до розуміння в роботі розглядаються законодавчо визначені дефініції, пов’язані з даними об’єктами, суб’єк­тний склад по відношенню до даних об’єктів, оскільки вкрай важливим в контексті належності майнових прав є розуміння первинних суб’єктів суміжних прав, якими згідно діючого профіль­ного законодавства є виконавець, виробник фонограми, виробник відеограми, організація мовлення. При цьому варто зауважити, що згід­но діючого законодавства під виробником фо­нограми, відеограми розуміється фізична та/або юридична особа, яка взяла не себе ініціативу із створення відповідних об’єктів і несе за це від­повідну відповідальність. При цьому зауважимо, що законодавчо в профільному Законі відсут­нє визначення виробника програми організації мовлення та вироблення програми організації мовлення. При дослідженні об’єктів суміжних прав аналізується питання оригінальності від­повідних об’єктів, наголошується на творчому внеску працівників при створенні таких об’єк­тів як фонограма, відеограма, програма орга­нізації мовлення. Аналізується зв’язок об’єктів суміжних прав з об’єктами авторського права. Проводиться ретельне дослідження моменту ви­никнення і здійснення суміжних прав. При ана­лізі відповідної законодавчої норми звертається увага, що відповідна стаття відсилає до відпо­відних положень з авторського права в контек­сті службового твору, при цьому такий об’єкт суміжних прав як програма організація мовлен­ня залишається в цьому аспекті поза увагою за­конодавця. Автором проводиться розмежування трудових відносин, що врегульовуються трудо­вим договором (контрактом) зі створення відпо­відних об’єктів та цивільно-правових відносин у зв’язку зі створенням об’єкту права інтелек­туальної власності. І наостанок, важливість до­слідження поставленого у статті питання і осо­бливостей, які виникають по відношенню до відповідних об’єктів безпосередньо пов’язане із перспективою подальшого дослідження таких питань як розпорядження відповідними майно­вими правами.

Посилання

Конституція України URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%-BA/96-%D0%B2%D1%80#Text.

Закон України «Про авторське право і суміжні права» URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2811-20#n855.

Цивільний кодекс України URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text.

Міжнародна конвенція про охорону інтересів виконавців, виробників фонограм і організацій мовлення URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_763#Text.

Конвенція про розповсюдження несучих програми сигналів, що передаються через супутники URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_250#Text.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-11

Номер

Розділ

Розділ 3. Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право