Діджиталізація правового механізму запобігання зміні клімату

Автор(и)

  • Н.В. Ільків кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри господарсько-правових дисциплін, Львівський державний університет внутрішніх справ, Україна https://orcid.org/0000-0002-3182-8391

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.04.41

Ключові слова:

діджиталізація, запобігання зміні клімату та адаптація до неї, Єдиний реєстр з моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів, Національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів

Анотація

Статтю присвячено дослідженню правових засад застосування цифрових технологій у дер­жавній кліматичній політиці України. Вказано, що формування і наступна реалізація націо­нальної кліматичної політики, орієнтованої на Європейський зелений курс, розробка стратегії подолання негативних наслідків воєнних дій для довкілля потребує інтеграції цифрових рішень для переходу до кліматично нейтральної сталої економіки та запобігання зміні клімату. Здійсне­но системний аналіз правових норм, які є осно­вою цифровізації державної кліматичної політи­ки. Досліджено, що зв’язок питання запобігання зміні клімату та адаптації до неї із діджиталізацією цієї сфери прослідковується насамперед у політико-правових документах, зокрема страте­гіях, концепціях.

Метою статті є визначення основних напря­мів розвитку правового регулювання застосу­вання цифрових технологій у запобіганні зміні клімату, що формується в умовах євроінтеграційних перетворень та з урахуванням негатив­ного впливу збройного російського вторгнення.

Акцентується, що в Україні відбувається рух з приєднання до європейської системи торгівлі квотами на викиди парникових газів, що нероз­ривно пов’язано з процесами діджиталізації. Не­обхідною умовою запуску національної системи торгівлі квотами на викиди парникових газів є створення системи моніторингу, звітності та ве­рифікації викидів парникових газів. Розгляда­ється місце у правовому механізмі запобігання зміні клімату таких цифрових інструментів як Єдиний реєстр з моніторингу, звітності та вери­фікації викидів парникових газів, Національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів, Єдиний реєстр з оцінки впливу на довкілля та Єдиний реєстр стратегічної екологічної оцінки.

Підсумовано, що державна політика та за­конодавство у кліматичній сфері повинні пе­редбачати налагоджений спеціальний механізм політико-правових інструментів регулювання. Запобігання зміні клімату та адаптація до неї потребує наскрізної та секторальної інтеграції цифрових рішень в процеси державного управ­ління.

Посилання

Курило В.І., Мачуський В.В. Історико-правові аспекти становлення кліматичного законодавства в Україні. Юридичний науковий електронний журнал. 2021. № 5. С. 160–163.

Інституційно-правові основи адаптації до зміни клімату в Україні. Листопад 2021. С. 9. URL: https://mepr.gov.ua/wp-content/uploads/2023/07/2_Instytutsijno-pravovi-osnovy-adaptatsiyi-do-zminy-klimatu-v-Ukrayini.pdf.

Облік викидів парникових газів у 2021 р.: Міндовкілля підготувало роз’яснення для операторів установок. URL: https://yur-gazeta.com/golovna/oblik-vikidiv-parnikovih-gaziv-u-2021-r.

Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів: Закон України від 12 грудня 2019 р. № 377- IX. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/377-20.

Про Національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів: Закон України від 20 вересня 2022 р. № 2614-IX.

URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2614-20.

Скок А., Загоруйчик А. Реєстр викидів та перенесення забруднювачів: чи буде зроблено крок до екологічної прозорості в Україні? URL: https://censor.net/ru/b3466253.

Дейнега М.А. Правові засади боротьби зі зміною клімату: Зелений курс в ЄС та Україні. Актуальні проблеми земельного, аграрного та екологічного права в умовах сучасних викликів і загроз : матеріали круглого столу, присвяч. 100-річчю з дня народження д-ра юрид. наук, проф. Вовка Ю.О. (Харків, 12 трав. 2023 р.) / за заг. ред. А.П. Гетьмана. Харків : Право, 2023. С. 50–53.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-11

Номер

Розділ

Розділ 6. Земельне право; аграрне право; екологічне право; природоресурсне право