Особливості надання публічних послуг шляхом використання сучасних інформаційних технологій в діяльності центрів надання адміністративних послуг

Автор(и)

  • В.А. Бублейник кандидат юридичних наук, докторант Класичного приватного Університету, м. Запоріжжя, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.04.48

Ключові слова:

адміністративні послуги, сучасні інформаційні технології, суб’єкт публічної адміністрації, центр надання адміністративних послуг

Анотація

Висвітлюється у науковій статті сутність ви­користання сучасних інформаційних технологій в діяльності центрів надання адміністративних послуг. Встановлено, що використання сучасних інформаційних технологій в процесах надання адміністративних муніципальних послуг харак­теризується не лише кількістю та якістю розмі­щеної на веб-сайтах інформації, а й забезпечен­ням роботи певних електронних сервісів: мож­ливість отримати консультацію за допомогою електронної пошти або в оп-1іпе режимі; скача­ти бланки та зразки заяв та інших документів, необхідних для отримання послуги; здійснити через сайт попередній запис на прийом; мож­ливість обслуговування через “персональний кабінет”, наприклад: надіслати скановані копії документів на отримання послуги для їх попере­дньої перевірки відповідальними працівниками ЦНАП або суб’єкта надання послуги на пред­мет їх відповідності вимогам законодавства; перевірити стан розгляду процедури з надан­ня послуги на заяву клієнта; надіслати заявку з документами та отримати результат послуги (у деяких можливих випадках, з урахуванням норм діючого законодавства); прийняти участь в оп-1іпе опитуванні щодо якості обслуговуван­ня; можливість спостереження за ситуацією у ЦНАП через WEB-камери; можливість отримати статистичну інформацію, наприклад, дізнатись про періоди найбільшої або найменшої заванта­женості ЦНАП; продивитись історію просування черги; ознайомитись з найбільш затребуваними адмінпослугами тощо.

Отже, питання забезпечення надання адмі­ністративних послуг за допомогою Інтернету, як вже було зазначено раніше, вирішуються в Україні не комплексно, а точково за ініціати­вою керівників окремих ЦОВВ або міських рад. А створення єдиного загальнодержавного інте­грованого ресурсу для електронних сервісів до теперішнього часу не відбулось. Частково цю прогалину намагаються виправити волонтери, утворивши в рамках боротьби з корупцією відо­мий в Україні Портал державних послуг iGov, за допомогою якого можна надіслати заявку разом із сканкопіями необхідних документів і у визна­чений час звернутись до відповідного органу, у тому числі - відповідної сільської, селищної, міської ради за отриманням результату послу­ги. Перелік послуг, що можна отримати через цей портал є досить великим, але він залежить від регіону, в якому замовляється послуга і від переліку суб’єктів надання послуг, з якими було досягнуто домовленості про взаємодію у зазна­ченій сфері. Портал може допомогти скоротити кількість візитів громадян до органів влади за отриманням послуг та терміни їх надання, але він все одно не зможе повною мірою виконува­ти функції, передбачені для Єдиного державно­го порталу адміністративних послуг, створення якого передбачено Законом України “Про адмі­ністративні послуги”.

Посилання

Буханевич О.М. Теоретико-правові та праксеологічні засади надання послуг в діяльності центрів надання адміністративних послуг в Україні : дис. … докт. юрид. наук : спец. 12.00.07 «Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право»; Ін-т законодавства Верховної Ради України. К., 2016. 455 с.

Гончарова І.А. Центр надання адміністративних послуг як основний суб’єкт надання адміністративних послуг (на прикладі м. Дніпро). Прикарпатський юридичний вісник. 2016. № 6. С. 56–60.

Державна архітектурно-будівельна інспекція України: Електронна система здійснення декларативних процедур у будівництві. URL: https://e-dabi.gov.ua/.

Держгеокадастр: веб-ресурс електронних послуг Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру. URL: ttps://e.land.gov.ua/.

Легеза Є.О. Теорія публічних послуг : адміністративно-правова складова. Монографія. Херсон : Видавничий дім «Гельветика», 2016. 452 с.

Портал Електронних Послуг Пенсійного фонду України. URL: http://portal.pfu.gov.ua/sidebar/Templates/Default.

Про адміністративні послуги: Закон Украї-ни від 06.09.2012 р. № 5203-VI. URL: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/5203-17.

Leheza, Yevhen. Pisotska, Karina. Dubenko, Oleksandr. Dakhno, Oleksandr. Sotskyi, Artur. 2022. the essence of the principles of ukrainian law in modern jurisprudence. revista jurídica portucalense, december, 342-363. doi: https://doi.org/10.34625/issn.2183-2705(32)2022.ic-15.

Leheza, Yevhen, Nalyvaiko, Larysa Sachko, Oleksandr Shcherbyna, Victor. Chepik-Tre- hubenko. Olha (2022). Principles of law: Methodological approaches to understand- ing in the context of modern globalization transformations. Ius Humani Revista De Derecho, 11(2), 55-79. https://doi.org/ https://doi.org/10.31207/ih.v11i2.312.

Zadyraka, Nataliia. Leheza, Yevhen. Bykovskyi, Mykola. Zheliezniak, Yevhenii. Leheza, Yulia. 2023. Correlation of Legal Concepts of Administrative Procedure and Administrative Liability in the Sphere of Urban Planning. Jurnal cita hukum indonesian law journal. Vol. 11 No. 1, pp. 33–44, DOI: https://doi.org/10.15408/jch.v11i1.31784. URL. https://journal.uinjkt.ac.id/index.php/citahukum/article/view/31784.

Про схвалення Концепції розвитку електронного урядування в Україні: Розпорядження Кабінету Міністрів України від 20.09.2017 р. № 649-р. URL: https://www.kmu.gov.ua/ua/npas/250287124.

Про схвалення Стратегії розвитку інформаційного суспільства в Україні: Розпорядження Кабінету Міністрів України від 15.05.2013 р. № 386-р. URL: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/386-2013-%D1%80/page.

Проект доповіді про стан інформатизації та інформаційного суспільства в Україні за 2014 рік. URL: http://www.dknii.gov.ua/content/shchorichna-dopovid-pro-rozvytok-informaciynogo-suspilstva.

Volobuieva, Olena. Leheza, Yevhen. Pervii, Vita. Plokhuta, Yevhenii. Pichko, Roman. 2023. Criminal and Administrative Legal Characteristics of Offenses in The Field of Countering Drug Trafficking: Insights from Ukraine. Yustisia. Vol. 12, No 3. 262–277. DOI: https://doi.org/10.20961/yustisia.v12i3.79443.

Тимощук В.П. Адміністративна процедура та адміністративні послуги. Зарубіжний досвід і пропозиції для України. К.: Факт, 2003. С. 496.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-11

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право