Вектори удосконалення дотримання прав людини під час застосування адміністративного затримання поліцейськими

Автор(и)

  • І.С. Дрок кандидат юридичних наук, доцент, завідувач науково-дослідної лабораторії превентивної діяльності та соціологічних досліджень Дніпровського державного університету внутрішніх справ, Україна https://orcid.org/0000-0002-9722-2376

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.04.55

Ключові слова:

адміністративний процес, провадження, адміністративний примус, заходи адміністративного примусу, адміністративне затримання, законність, права людини, протокол, оскарження, нормативна регламентація, поліція

Анотація

Наукову статтю присвячено дослідженню ви­значенихвекторів удосконалення дотримання прав людини під час застосування адміністра­тивного затримання поліцейськими на даному етапі розвитку української державності. Виді­ленотакі вектори удосконалення дотримання прав людини під час застосування адміністра­тивного затримання поліцейськими: запро­вадження електронних інструментаріїв; нор­мативна регламентація порядку застосування адміністративного затримання; удосконалення порядку оскарження адміністративного затри­мання; нормативна регламентація порядку ад­міністративного затримання під час встановлен­ня карантину; законодавче закріплення вимог до протоколу про адміністративне затримання. Запропоновано запровадження таких електро­нних інструментаріїв під час здійснення адмі­ністративного затримання: електронний циф­ровий підпис, електронний протокол про адмі­ністративне затримання, внесення відомостей про застосування адміністративного затримання до особи до єдиного порталу державних послуг «Дія». Наголошено на відсутності нормативної регламентації порядку застосування адміністра­тивного затримання у випадку вчинення адміні­стративного правопорушення, суб’єктом якого є юридична особа. Запропоновано закріпити пра­во на оскарження адміністративного затриман­ня у статті 261 КУпАП, а також додатково про­дублювати це право у протоколі про адміністра­тивне затримання. Акцентовано увагу на необ­хідності надання права незаконно затриманій особі вимагати відшкодування збитків. Запро­поновано розшити перелік підстав затримання осіб поліцейськими в умовах запровадження ка­рантину. Запропоновано додатково визначити вимоги до протоколів у провадженні в справах про адміністративні правопорушення в нормах

КУпАП. Автор зауважує, що додаткових підстав здійснити адміністративне затримання в умовах дії воєнного стану законодавством не перед­бачено,такі підстави є загальними. Крім того, наголошено, що не існує особливого порядку здійснення адміністративного затримання під час дії воєнного стану. Зроблено висновок про те, що застосування адміністративного затри­мання зокрема - це динамічний процес, який має відповідати принципу законності, вимогам розвитку суспільства, стандартам дотримання прав людини та іншим зовнішнім факторам.

Посилання

Теорія і практика застосування заходів забезпечення провадження у справах про адміністративні правопорушення : моногр. / А.В. Пугач, А.О. Собакарь. Дніпро : Видавець Біла К. О., 2020. - 196 с

Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 № 8073-X. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80732-10#Text.

Підстави та порядок застосування заходу забезпечення провадження у справах про адміністративні правопорушення у формі адміністративного затримання: навч.-практ. посібник / А.Є. Фоменко, К.В Бахчев, О.В. Бочковий, І.С. Дрок. Дніпропетр. держ. ун-т внутр. справ. Дніпро, 2022. 93 с.

Про затвердження Інструкції з оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення в органах поліції: Наказ МВС від 06.11.2015 № 1376. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1496-15#Text.

Розгон О.Г. Напрямки удосконалення здійснення поліцейськими адміністративного затримання. Юридичний бюлетень. 2021. № 21. С. 89-95. DOI https://doi.org/10.32850/LB2414-4207.2021.21.12.

Звіт Національної поліції України за 2023 рік. URL: https://media-www.npu.gov.ua/npu-pre-prod/sites/1/Docs/Dialnist/Richni_zvity/zvit_NPU_2023.pdf.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-11

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право