Організаційно-правові засади формування політики у сфері науки та науково-технічної діяльності в системі Міністерства оборони України

Автор(и)

  • В.О. Корнієнко кандидат юридичних наук, доцент, старший науковий співробітник Центру воєнно-стратегічних досліджень Національного університету оборони України, Україна https://orcid.org/0000-0003-3202-6013

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.04.62

Ключові слова:

наукова-технічна діяльність, політика, організаційно-правові засади, правові механізми, інституційно-правове ргулювання

Анотація

У статті розглянуто організаційно-правові засади формування політики у сфері науки та науково-технічної діяльності в системі Міністер­ства оборони України. Досліджено основні нор­мативно-правові акти, які регламентують нау­кову та науково-технічну діяльність в оборонній сфері, а також структуру і функції органів, від­повідальних за її реалізацію. Трансформація на­укової та науково-технічної діяльності до сучас­нихреалій та становлення нової наукової систе­ми можлива в умовах формування та реалізації Політики у сфері наукової та науково-технічної діяльності в системі Міністерства оборони Украї­ни за перспективними стратегічними напрямами розвитку науково-технічної сфери: перехід від політики збереження до політики відновлення наукового потенціалу у сфері фундаментальних досліджень, зокрема, всесвітньо визнаних нау­ковихшкіл країн-членів НАТО.

Особлива увага приділена аналізу механізмів координації наукових досліджень та впровад­женняінновацій у військовій сфері. Проаналі­зовано проблеми та перспективи розвитку нау­ково-технічної політики в контексті забезпечен­нянаціональної безпеки та обороноздатності України. Запропоновано шляхи вдосконалення нормативно-правової бази та підвищення ефек­тивності управління науково-технічною діяльні­стю у системі Міністерства оборони України.

У статті застосовано загальнонаукові методи, зокрема аналіз наукової літератури з дослід­жуваної проблеми, порівняльний аналіз і син­тез, системний підхід до розв’язання проблем, а також методи узагальнення та систематиза­ції. Перехід від політики пасивного спостере­ження до політики активного “виборювання” передових позицій у світі на основі наукових здобутків в галузі оборони країни; впроваджен­ня “ноу-хау”, наукових ідей через підтримання прикладних досліджень і розробок для розвитку спроможностей Міністерства оборони України, Збройних Сил України, розроблення передових якісних промислових наукових новацій для обо­роноздатності держави, перехід від моделі ви­тратної науки до моделі реальної комерціаліза­ції наукових знань.

Посилання

Про наукову і науково-технічну діяльність : Закон України 26.11.2015 р. № 848- VIII. Офіційний портал Верховної Ради України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/848-19#top (дата звернення: 22.05.2024).

Положення про організацію наукової і науково-технічної діяльності в системі Міністерства оборони України: наказ Міністерства оборони України від 27.07.2016 р. № 385. Офіційний портал Верховної Ради України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1172-16#Text (дата звернення: 22.05.2024).

Дідовська Л.І. Державне регулювання економіки: навчальний посібник / Л.І. Дідовська, Л.С. Головко. 5-те видання. Знання, 2006.

Амосов О.Ю. Державне регулювання науково-технічної та інноваційної діяльності в Україні. О.Ю. Амосов. Держава та регіони: Науково-виробничий журнал. Сер.: Державне управління, 2009. № 3.

Гуревич М. Державне регулювання науки М. Гуревич: Економіка України, 2001. № 10.

Сущенко Л.О. Характеристика наукової, науково-технічної та інноваційної політики в системі вищої освіти України в умовах глобалізацій них змін. Педагогіка формування творчої особистості у вищій і загальноосвітній школах: зб. наук. праць (редкол.: Т.І. Сущенко (голов. ред.) та інші). Запоріжжя, 2012. Вип. 23 (76).

Стратегія інноваційного розвитку України в умовах глобалізаційних викликів. Авт. упоряд.: О.А. Андрова, 2009. 632 с.

Офіс Горизонт Європа в Україні. URL: https://horizon-europe.org.ua/uk/about-he/he-programme/ (дата звернення: 22.05.2024).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-11

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право