Функції правоохоронних органів України в умовах режиму воєнного стану

Автор(и)

  • О.С. Яра доктор юридичних наук, професор, декан юридичного факультету, Національний університет біоресурсів і природокористування України, Україна
  • О.П. Світличний доктор юридичних наук, професор, професор кафедри цивільного та господарського права, Національний університет біоресурсів і природокористування України, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.04.78

Ключові слова:

правоохоронні органи, функції, система, повноваження

Анотація

З метою з’ясування правоохоронних функ­цій у статті аналізуються положення Конститу­ції України, Законів України: «Про національну безпеку України», «Про правовий режим воєн­ного стану», «Про оборону України», «Про на­ціональну безпеку України». Про військово-ци­вільні адміністрації», Указ Президента України. Про Комплексний стратегічний план реформу­вання правоохоронних органів у складі сектору безпеки і оборони України на 2023-2027 роки та наукові висновки досліджено категорію «пра­воохоронна функція держави». Встановлено, що в Українській державі існує значна кількість правоохоронних органів, а також інших держав­них органів, на які, крім виконання основних завдань, покладено виконання окремих право­охоронних функцій. Звертаємо увагу на те, що законодавчі акти в цілому не дають остаточного уявлення про те, які органи слід вважати пра­воохоронними. Звертається увага на те, що піс­ля 24 лютого 2022 року Україна зазнала повномасштабної військової агресії з боку Російської Федерації, внаслідок чого в країні було введено режим воєнного стану, який передбачає осо­бливий правовий режим та яким обмежувалися конституційні права і свободи громадян, а пра­воохоронні функції держави, її правоохоронних органів було значно розширено з метою забезпе­чення національної безпеки, територіальної ці­лісності держави. Встановлено, що під впливом зовнішнього чинника, а саме військової агресії, суттєвих змін зазнала правоохоронна внутрішня функція держави, що в свою чергу вплинуло на діяльність усіх державних органів, у тому числі й правоохоронних. У висновках наголошується, що відсутність нормативного визначення сис­теми органів внутрішніх справ впливає на ре­алізацію правоохоронних функцій, гальмує ді­яльність правоохоронних органів, що в цілому негативно впливає на правоохоронну функцію держави, а тому держава потребує визначення системи правоохоронних органів, що в цілому позитивно вплине на реалізацію правоохорон­них функцій держави. Таким чином, у статті наводиться авторське бачення правоохоронної функції та дається авторське визнання поняття «правоохоронна функція держави»

Посилання

Марущак О.А. Формування та становлення наукової категорії «функції держави». Форум Права. 2019. № 55 (2). С. 59-69.

Теорія держави і права. Академічний курс: підручник / За ред. О.В. Зайчука, Н.М. Оніщенко. 2-е вид., перероб. і допов. Київ: Юрінком Інтер, 2008. 688 с.

Світличний О.П. Правоохоронна функція держави у сфері охорони інтелектуальної власності. Law. Human. Environment. 2024. Vol. 15, No. 1. Рр. 101-114.

Соколенко О.Л. Поняття та ознаки правоохоронної функції держави як основи правоохоронної діяльності. Форум права. 2012. № 4. С. 847-852.

Башкатова В.В., Світличний О.П. Роль адміністративного права України у захисті прав і законних інтересів людини і громадянина:монографія. Київ, 2016. 133 с.

Безпалова О.І. Адміністративно-правовий механізм реалізації правоохоронної функції держави: монографія. Х.: Ніка- Нова, 2014. 544 с.

Голодник Ю.А. До питання правоохоронної функції держави. Прикарпатський науковий вісник. 2023. № 2. С. 73-77.

Kelsen H. General Theory of Law and State. N.Y., 1961. 350 c.

Поппер К. Відкрите суспільство та його вороги. Т. 2. Спалах пророцтва: Гегель, Маркс та його послідовники. К.: Основи, 1994. 249 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-11

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право