Боротьба з кіберзлочинами: досвід окремих зарубіжних країн

Автор(и)

  • І.В. Голін аспірант Європейського університету, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.04.83

Ключові слова:

боротьба зі злочинністю, кіберзлочини, ІТ, міжнародний досвід, інформаційна безпека громадян

Анотація

Сьогодні питання, пов’язані з законодавчим закріпленням боротьби з кіберзлочинами, є дуже актуальними. Цей напрямок є перспектив­ним і, на нашу думку, одним з основних для дер­жавних органів. Своєчасне прийняття чинного законодавства є поштовхом для формування системи та механізмів боротьби з віртуальними незаконними діями. У цих умовах актуальність і своєчасність нормативно-правових актів визна­чає напрямки, механізми та методи захисту су­спільства і держави.

На основі аналізу досвіду зарубіжних країн автор проаналізував сучасні зміни у сфері кіберзлочинів. Встановлено, що процес законо­давчої боротьби з кіберзлочинами в зарубіжних країнах розпочався ще у 20 столітті. Основні, фундаментальні правові акти, що формують си­стему протидії, також були прийняті в той час, і більшість з них досі діють. Однак це зовсім не означає, що сучасна система боротьби з кіберзлочинністю базується виключно на актах, прийнятих у минулому столітті.

В умовах агресивної війни такий злочинець стає бойовою одиницею, а його основним ін­струментом є кібератаки. Крім того, під час во­єнного стану можливі атаки не лише з боку во­рога, який використовує інформаційний простір для завдання шкоди обороноздатності України, а й з боку тих, хто вирішив скористатися ситуа­цією, коли правоохоронні органи перевантаже­ні, і нажитися на коштах наших громадян.

Зазначається, що сучасний світ швидко змі­нюється через такі фактори, як комп’ютериза­ція, глобалізація та інформатизація, постійна війна. У цих умовах постійно оновлюються тех­нології та методики, що призводить до швидких змін у кримінальній сфері, особливо у галузі кіберзлочинів. Нові шкідливі програми, шахрай­ські схеми та види комп’ютерних атак ставлять перед державою нові виклики у сфері протидії. Тому законодавець приймає нові зміни до чинної правової бази та вводить абсолютно нові акти. Отже, характерною рисою глобальної відповіді на нові загрози в інформаційному світі є при­йняття змін до чинного законодавства України.

Посилання

Єрема М. Боротьба з кіберзлочинністю в умовах дії воєнного стану: Закон 2149-IX. URL: https://jurliga.ligazakon.net/analitycs/210562_borotba-z-kberzlochinnstyu-v-umovakh-d-vonnogo-stanu-zakon-2149-ix.

Савчук Н.В. Світовий досвід державного регулювання ринку інтернет-послуг. Формування ринкових відносин в Україні. 2012. № 4. С. 24-28.

Computer Fraud and Abuse Act. URL: https://www.techtarget.com/searchsecurity/definition/Computer-Fraud-and-Abuse-Act-CFAA#:~:text=The%20Computer%20Fraud%20and%20Abuse%20Act%20(CFAA)%20of%201986%20is,whose%20access%20exceeds%20their%20authorization.

Шемшученко Ю.С. Американська асоціація юристів [Архівовано 13 квітня 2017 у Wayback Machine.] Юридична енциклопедія : [у 6 т.] / ред. кол.: Ю.С. Шемшученко (відп. ред.) [та ін.]. К. : Українська енциклопедія ім. М.П. Бажана, 1998. Т. 1 : А-Г. 672 с.

Грицун О.О. Питання міжнародно-правового регулювання інформаційного тероризму. Часопис Київського університету права. 2014. № 4. С. 312-317.

National Security Strategy. The White House, February 2015. Washington D.C., 2015. 29 p. URL: http://nssarchive.us/wp-content/uploads/2015/02/2015.pdf.

Буяджи С.А. Особливості правового регулювання боротьби із кіберзлочинністю у США. LEX PORTUS № 2 (4)’2017. С. 130-141.

Кравчук М.М. Міжнародний досвід правового регулювання захисту персональних даних в мережі Інтернет. Наукові записки Інституту законодавства Верховної Ради України. 2013. № 3. С. 123-126.

Орлов О.В., Онищенко Ю.М. Узагальнення міжнародного досвіду створення державної системи попередження та запобігання злочинам у мережі інтернет. Теорія та практика державного управління. 2014. Вип. 2. С. 212-219.

Дії, заборонені Законом Японії про заборону незаконного доступу. URL: https://monolith.law/uk/it/unauthorized-computer-access.

В Японії посилили відповідальність за кібербулінг, відтепер за образу в інтернеті можна потрапити за ґрати. URL: https://zmina.info/news/v-yaponiyi-posyly-vidpovidalnist-za-kiberbuling-vidteper-za-obrazu-v-interneti-mozhna-potrapyty-za-graty/.

Кіберзлочинність. URL: https://monolith.law/uk/cybercrime.

Кацімон О. США, Південна Корея та Японія створили консультативну групу щодо кіберзагроз КНДР. URL: https://suspilne.media/611289-ssa-pivdenna-korea-ta-aponia-stvorili-konsultativnu-grupu-sodo-kiberzagroz-kndr/.

Бєлова М.В., Бєлов Д.М. Імплементація штучного інтелекту в досудове розслідування кримінальних справ: міжнародний досвід. Аналітично-порівняльне правознавство. № 2. 2023. С. 448-454.

New law to help fight computer crime. 2019. URL: https://www.government.nl/topics/cybercrime/news/2019/02/28/new-law-to-help-fight-computer-crime.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-11

Номер

Розділ

Розділ 8. Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право