Медіація в контексті домашнього насильства і насильства за ознакою статі: дебати, що тривають, і потреба в посиленні захисту постраждалих

Автор(и)

  • О.В. Харитонова кандидатка юридичних наук, доцентка кафедри кримінального права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Україна https://orcid.org/0000-0001-9438-4575

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.04.96

Ключові слова:

медіація, домашнє насильство, насильство за ознакою статі, захист постраждалих

Анотація

У статті аналізується законодавча ініціатива щодо обмеження медіації у справах домашньо­го насильства та насильства за ознакою стат­ті в контексті складних сучасних дебатів щодо природи гендерно зумовленого насильства, яке укорінене в значних владних дисбалансах, та забезпечення «автономії» постраждалих.

Авторка досліджує аргументи як прихильни­ків теорії «дисбалансу влад», так і прибічни­ків погляду на постраждалих як «автономних суб’єктів», що протистоять протекціоністським втручанням у їхнє життя, і зосереджує увагу на концепті реляційної автономії, який допома­гає створити прийнятну модель реагування на гендерно зумовлене насильство з урахуванням структурних соціальних асиметрій, що лежать в його основі.

Звертаючись до «золотого стандарту» Стам­бульської конвенції, яка забезпечує найвищий рівень захисту постраждалих від гендерно зу­мовленого насильства, авторка підтримує за­конопроект щодо обмеження медіації у справах домашнього насильства та насильства за озна­кою статі, спираючись на ст. 48 Стамбульської конвенції та її тлумачення у Пояснювальній до­повіді до неї, практику GREVIO, моніторингового органу Конвенції, та гендерно сенситивну прак­тику Європейського суду з прав людини, який встановлює у справах домашнього насильства стандарт «спеціальної обачності».

Авторка пропонує уточнення до законопро­екту в частині розкриття змісту та обсягу по­нять «випадків домашнього насильства та на­сильства за ознакою статі», формуючи чіткий перелік ситуацій, коли неможлива медіація. Це стосується випадків адміністративних та кримі­нальних правопорушень, пов’язаних з домашнім насильством та насильством за ознакою статі, а також ситуацій, де застосовувалися спеціаль­ні заходи протидії домашньому насильству, пе­редбачені профільними законами. Окрім того, авторка звертає увагу на важливість перевірки цивільних проваджень, пов’язаних з сімейними спорами, на предмет виявлення випадків ген­дерно зумовленого насильства.

Аналізуючи кваліфікаційні стандарти діяль­ності медіаторів в Україні, дослідниця звертає увагу на потенційні ризики ре-приватизації на­сильства та вторинної віктимізації постраждалих і підкреслює значущість судового способу захисту у справах домашнього насильства та насильства за ознакою статі.

Посилання

Картка законопроекту № 10249 від 10.11.2023 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення механізму запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі». URL: https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/43184.

Харитонова О.В. Ключові засади гендерної політики в кримінальному праві України та основні напрями реформ щодо протидії насильству стосовно жінок та домашньому насильству. Науково-практичний посібник / О.В. Харитонова. Харків: ТОВ «Видавництво «Права людини»», 2018. 344 с. URL: https://www.academia.edu/67967432/Ключові_засади_гендерної_політики_в_кримінальному_праві_України_та_основні_напрями_реформ_щодо_протидії_насильству_стосовно_жінок_та_домашньому_насильству.

Explanatory Report to the Council of Europe Convention on preventing and combating violence against women and domestic violence no. 210. (para. 252). URL: https://rm.coe.int/ic-and-explanatory-report/16808d24c6.

Global Gender Gap Report 2024. Available at: https://www3.weforum.org/docs/WEF_GGGR_2024.pdf.

Харитонова О.В. Відповідальність за кримінальні правопорушення проти сексуальної автономії людини: проблеми реформування. Кримінальне право України перед викликами сучасності і майбуття: яким воно є і яким йому бути : матеріали міжнар. наук. конференції, м. Харків, 21-22 жовт. 2022 р. / редкол.: В.Я. Тацій, Ю.А. Пономаренко, Ю.В. Баулін та ін. Харків : Право, 2022. C. 182-186. URL: https://www.academia.edu/96840000/Відповідальність_за_кримінальні_правопорушення_проти_сексуальної_автономії_людини_проблеми_реформування.

Lenore E.A. Walker. The Battered Woman Syndrome, 3rd Edition. NY. Springer Publishing Company, 2009.

Kurt v. Austria [GC] ECHtR, 15 June 2021, no. 62903/15. URL: https://hudoc.echr.coe.int/eng#{%22item id%22:[%22002-13298%22]}.

Mid-term Horizontal Review of GREVIO baseline evaluation reports (2022). URL: https://edoc.coe.int/en/violence-against-women/11030-mid-term-horizontal-review-of-grevio-baseline-evaluation-reports.html.

Richard McCutcheon. Addressing Domestic Violence in Mediation: The Need for More Uniformity and Research. URL: https://journals.law.harvard.edu/hnlr/2021/05/addressing-domestic-violence-in-mediation-the-need-for-more-uniformity-and-research/.

Реєстр медіаторів, які залучаються центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги. URL: https://legalaid.gov.ua/reyestr-mediatoriv/.

Медіація у професійній діяльності юриста : підручник / авт. кол.: М422 Т. Білик, Р. Гаврилюк, І. Городиський [та ін.] ; за ред. Н. Крестовської, Л Романадзе. Одеса: Екологія, 2019. 456 с.

Збірка статей «5 років діалогу і 25 років медіації в Україні: від протистояння до порозуміння» [редактори-укладачі: А. Гусєв, К. Гусєва, Г. Похмелкіна. За заг. ред. І. Терещенко]. К.: BAITE, 2019. 340 с.

Добробут і безпека жінок. Дослідження насильства над жінками в Україні. Проведено під керівництвом ОБСЄ. / Украї¬на. Результати дослідження. 2019. URL: https://www.osce.org/uk/secretariat/440318?download=true.

Jane C. Murphy & Robert Rubinson, Domestic Violence and Mediation: Responding to the Challenges of Creating Effective Screens, 39 Fam. L.Q. 53 (Spring 2005).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-11

Номер

Розділ

Розділ 8. Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право