Засада рівності перед законом і судом: окремі питання правової природи

Автор(и)

  • М.І. Дерев’янко кандидат юридичних наук, асистент кафедри кримінального процесу та криміналістики Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Україна https://orcid.org/0000-0003-4239-9286

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.04.102

Ключові слова:

загальні засади кримінального провадження, запобіжний захід, захисник, дискримінація, досудове розслідування, кримінальне провадження, прокурор, рівність перед законом і судом, слідчий, суд

Анотація

Представлена стаття виконана в межах пред­мету дослідження науки кримінального про­цесу. В ній висвітлюються проблемні питання визначення змісту та механізму належної ре­алізації засади рівності перед законом і судом у кримінальних провадженнях.

У публікації висунуто пропозиції з удоско­наленняпонятійного апарату щодо розглянутої проблематики та деяких положень чинного за­конодавства. Актуальність публікації обумовле­на потребою удосконалення наукових розробок, присвячених загальним засадам кримінального провадження, приведення у відповідність поло­жень КПК України до вимог міжнародних норма­тивно-правовихактів з проблеми протидії дис­кримінації.

Метою підготовки статті було розкриття ос­новних питань соціально-правового змісту заса­ди рівності перед законом, визначеної у ст. 10 КПК України, а також деяких актуальних пи­тань,які із цим безпосередньо пов’язані. Пере­думовами до формування вказаної мети стали сучасні проблеми, які виникають під час досудового розслідування та судового розгляду у кримінальних провадженнях.

Автором використано загальнонаукові та спеціальні методи наукового пізнання. Так із загальнонаукових методів застосовано, зокре­ма, системно-структурний метод, метод функ­ціонального аналізу, із спеціальних - формаль­но-юридичний, логіко-процесуальний методи, метод порівняльного правознавства. Проаналі­зовано основні законодавчі норми, які стосу­ються тематики публікації.

У публікації доводиться, що вимоги, якими визначаються підстави та порядок обрання де­яких запобіжних заходів мають певні вади, які можуть безпосередньо вплинути на поведінку учасників кримінального провадження, спону­кати їх до порушення засади рівності перед за­коном і судом. Запропоновано закріпити в КПК України певні положення, завдяки яким вдалося б уникнути порушень прав та свобод особи.

Подальшими науковими розвідками з обра­ної проблематика визначено питання: гарантій рівності прав та свобод громадян, запроваджен­ня правової експертизи КПК України та чинних нормативно-правових актів, пов’язаних зі сфе­рою кримінального судочинства, на предмет ви­явлення в них положень, що спонукають до дис­кримінаційних проявів, нормативно-правового закріплення ідей з оптимізації становища ма­теріально незабезпечених учасників криміналь­ного судочинства, розробки ефективного ме­ханізму притягнення до юридичної відповідаль­ності суб’єктів кримінального судочинства за недотримання засади рівності перед законом і судом.

Посилання

Конституція України. Відомості Верховної Ради України. 1996, № 30. Ст. 141.

Кримінально-процесуальний кодекс України. Відомості Верховної Ради України. 1961, № 2. Ст. 15.

Права людини і професійні стандарти для юристів в документах міжнародних організацій. Амстердам-Київ: Geneva initiative on psychiatri. 1996. 341 с.

Донна Гом’эн. Короткий путівник Європейською конвенцією з прав людини / Пер. з англ. Т. Іваненко та О. Павличенка. Львів: Кальварія, 2000. 182 с.

Nick Hilborne. 160 firms sign up to consumer app aiming to transform access to lawyers. 15 квітня 2021. URL: https://www.legalfutures.co.uk/latest-news/160-firms-sign-up-to-consumer-app-aiming-to-transform-access-to-lawyers.

Access to Justice Act 1999. URL: https://www.legislation.gov.uk/ukpga/1999/22/contents.

Познышев С.В. Учение о наказании: Курс лекций. М.: МГУ, 1905. 468 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-11

Номер

Розділ

Розділ 9. Кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза; оперативно-розшукова діяльність