Місце митного права в системі права України

Автор(и)

  • І.В. Ковальчук доктор філософії у галузі права, старший викладач кафедри суспільно-політичних наук Вінницького національного технічного університету, Україна https://orcid.org/0009-0007-7467-5317

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.05.2

Ключові слова:

митне право, митна справа, митні відносини, договір перевезення, Україна

Анотація

У статті розкрито місце і роль митного пра­ва в системі права та охарактеризовано зв’язок митного права з іншими галузями права Украї­ни. Показано, що митне право має змішану пра­вову природу. Адже для митного права харак­терні ознаки як публічної, так і приватної галузі права. З одного боку митне право має адміні­стративну природу, оскільки воно регулює ді­яльність органів стягнення митних податків, що реалізують державну митну політику, державну політику у сфері боротьби з правопорушення­ми під час застосування законодавства з питань державної митної справи. З іншого боку, вели­кого значення набувають відносини приватно­го змісту, врегульовані митним правом, зокре­ма, здійснення різних видів підприємницької діяльності в зоні митного контролю (відкриття магазину безмитної торгівлі, відкриття митного складу), діяльність митних брокерів, надання органами доходів і зборів платних послуг.

Аргументовано, що митне право набуває осо­бливого значення для кожного громадянина та одночасно забезпечує інтереси усього суспіль­ства у сфері переміщення через митні кордони нашої держави матеріальних і духовних цін­ностей, надбань світової та української науки і культури, результатів та процесів господарської діяльності, трудових та інтелектуальних акти­вів, туристичних, комунікативних та світогляд­них інтересів.

Наголошено, що у складних умовах росій­сько-української війни митне право має вели­чезне значення для держави, оскільки стоїть на захисті її економічних інтересів. Відповідно мит­не право України виконує такі завдання: норма­тивне забезпечення митної політики та митної справи держави; визначення правового ста­тусу суб’єктів митних правовідносин; встанов­лення відповідальності за порушення митних правил і митного законодавства та порядку їх застосування; визначення порядку створення, реорганізації та ліквідації митних органів; за­кріплення правових і організаційних основ пе­реміщення через державний кордон України то­варів та інших предметів; регулювання порядку митного контролю; встановлення порядку стяг­нення мита та інших податків, порядку митного оформлення товарів, в тому числі декларування товарів та інших предметів; здійснення комп­лексного контролю за валютними операціями; забезпечення здійснення заходів щодо захисту інтересів споживачів товарів і додержання учас­никами зовнішньоекономічних зв’язків держав­них інтересів на зовнішньому ринку; забезпе­чення реалізації та розвитку міжнародного спів­робітництва у митній сфері.

Узагальнено, що митне право - це комплек­сна галузь права, система правових норм, які регулюють суспільних відносин, пов’язаних із переміщенням товарів і транспортних засобів через митний кордон України. В складних умо­вах повномасштабної війни рф проти України значно зросла роль митного права України, зав­дяки якому налагоджено ефективну логістику в Україні, через наш кордон на заході та півдні країни постійно відбувається експорт та імпорт товарів, необхідних для підтримки Збройних Сил України та всього українського народу. Цін­ність митного права в тому, що завдяки йому та іншим галузям права, усі процеси перетину дер­жавного кордону України відбувалися безпечно і за визначеними правилами, в Україні функціо­нує Державна митна служба України (Держмит- служба), яка має важливе значення для еконо­мічного розвитку України. Глобальні завдання сучасного митного права полягають у якісному регулюванні митної діяльності, адже митниця сьогодні виконує одну з важливих функцій - за­хист економічних інтересів країни і сприяння в забезпеченні заходів державної та громадської безпеки.

Посилання

Пріоритети під час війни: міжнародні партнери сприятимуть посиленню безпекової функції Держмитслужби на кордоні: веб-сайт.URL: http://www.customs.gov.ua/news/zagalne-20/post/prioriteti-pid-chas-viini-mizhnarodni-partneri-spriiatimut-posilenniu-bezpekovoyi-funktsiyi-derzhmitsluzhbi-na-kordoni-1124.

Навіщо митниці функції оперативно-розшукової діяльності і слідства? Економічна правда: веб-сайт. URL: http://www.epravda.com.ua/columns/2024/02/21/710230/.

Митна справа в Україні: веб-сайт. URL: http://www.uk.wikipedia.org/wikL

Кормич Б.А. Митне право : навчально-метод. посібник. Освітні програми підготовки здобувачів вищої освіти ступеня бакалавра в Національному університеті «Одеська юридична академія» галузі знань - 08 «Право», 29 «Міжнародні відносини», спеціальності - 081 «Право», 293 «Міжнародне право». Одеса : Фенікс, 2021. С.6.

Митне право України : навч. посібн. / А.І. Годяк, О.М. Ілюшик, Я.П. Павлович-Сенета. Львів : СПОЛОМ, 2017. С. 6-7.

Приймаченко Д.В. Митне право / Енциклопедія Сучасної України / Редкол. : І.М. Дзюба, А.І. Жуковський, М.Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. К.: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2018. URL : https://esu.com.ua/article-64699.

Приймаченко Д.В., Мазур А.В. Місце митного права в системі права: шлях до парадигми. Митна справа. 2012. № 6. С. 31-43. Кормич Б.А. Митне право : навчально-методичний посібник. Одеса : Фенікс, 2012. С. 31-43.

Митне право конспект лекцій для студентів денної та заочної форми навчання. URL: http://pli.nlu.edu.ua/wp-content/uploads/.pdf.

Мицик В.В. Поняття, місце і роль сучасного митного права та його складових: міжнародного, національного і позитивного митного права країни. Український часопис міжнародного права. 1994. № 1. С. 76-77.

Корнєва Т. Митне право як самостійна спеціальна галузь права. Підприємництво, господарство і право. 2005. № 9. С. 21.

Митний кодекс України. Відомості Верховної Ради України. 2012. № 44-45, № 46-47. № 48. Ст. 552.

Шемшученко Ю.С. Галузь права / Юридична енциклопедія : [у 6 т.] / ред. кол.: Ю.С. Шемшученко (відп. ред.) [та ін.]. К. : Українська енциклопедія ім. М.П. Бажана,1998. Т. 1 : А-Г. С. 548-549.

Шульга М.Г. Поняття митного права. Проблеми законності : респ. міжвідом. наук. зб.. Харків, 2000. Вип. 42. С. 124-130.

Співак І.В. Митне право: навчальний посібник. Київ, 2022. С. 11-12.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-10-12

Номер

Розділ

Розділ 1. Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень