Вплив трансформації правової системи України на розвиток теорії держави і права

Автор(и)

  • О.І. Наливайко кандидат юридичних наук, доцент, старший науковий співробітник Науково-дослідної лабораторії з проблемних питань правоохоронної діяльності Криворізького навчально-наукового інституту Донецького державного університету внутрішніх справ, Україна https://orcid.org/0000-0002-2911-2108

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.05.4

Ключові слова:

трансформація, правова система, теорія права, держава, реформи, конституція, управління, законодавство, судова система, європейське право

Анотація

Стаття присвячена аналізу сучасних викли­ків для теорії держави та права в контексті роз­виткуправової системи України. Починаючи з вступу, автор підкреслює актуальність теми і наголошує на необхідності розгляду цих пи­тань в українському контексті. У теоретичній частині статті розглядається історичний розви­ток держави та права в Україні. Крім того, звер­тається увага на ключові аспекти формування теоретичних основ, що лягли в основу сучасної правової системи країни. Також розглядаються сучасні тенденції в розвитку правової системи України. Аналізуються різноманітні аспекти, такі як корупція, права людини та проведення ре­форм. Висвітлюються проблеми та виклики, з якими стикається українська правова система, а також намічаються можливі шляхи їх подолан­ня. Окрема частина присвячена впливу глоба­лізації на зміни в концепціях держави та права. Автор розглядає явище глобалізації як фактор, що впливає на сучасну правову систему Украї­ни,і висвітлює його наслідки і можливості для подальшого розвитку. Крім того, в статті розгля­дається роль Конституції України у формуванні правової системи. Автор аналізує основні прин­ципи держави та права, закріплені в Конститу­ції, і їх значення для функціонування правової системи країни. Звертається увага на міжна­роднийдосвід у вирішенні викликів для теорії держави та права. Автор проводить порівняль­ний аналіз досвіду різних країн, що дозволяє виділити кращі практики та використовувати їх для вдосконалення правової системи України. Окремий аспект становить роль громадянсько­го суспільства у формуванні правової системи. Акцентується увага на важливості активної уча­сті громадян у правовому процесі та їхньому впливі на розвиток правової системи. Наприкін­ці висвітлено основні висновки щодо сучасних викликів для теорії держави та права в Україні.

Зазначається, що подальший розвиток правової системи країни потребує комплексних заходів і системних реформ, а також активного впрова­дження кращих практик та досвіду інших країн.

Посилання

Ілляшенко Ю., Гапоненко П. Законодавство Київської Русі як відображення системи морально-етичних норм держави епохи середньовіччя. Проблеми правової системи України: матер. І Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Черкаси, 10 грудня 2021 р.). Черкаси : ЧДТУ, 2021. С. 36-38.

Терлюк І. Надбання української державності: закладення державницьких традицій в контексті періодизації історії держави і права й формування українського етносу (нації). Вісник Національного університету«Львівська політехніка». Серія: «Юридичні науки». 2022. № 3 (35). С. 19-27.

Браженко К. Основні риси правової системи України: актуальні теоретико-правові аспекти. Розвиток наукової думки постіндустріального суспільства: сучасний дискурс: матер. ІІ Міжнар. наук. конф. (м. Вінниця, 18 листопада 2022 р.). Вінниця : Європейська наукова платформа, 2022. С. 141-143.

Гриценко В. Деякі аспекти євроінтеграційного вектору розвитку адміністративного права. Наука і техніка сьогодні. 2023. № 12 (26). С. 50-61.

Конституція України: з офіц. тлумаченням Конституційного Суду України. К. : Ліра, 2006. 96 с.

Зайчук О. Принципи права в контексті розвитку загальної теорії держави і права. Альманах права. 2012. № 1. С. 22-28.

Горінов П., Драпушко Р. Європейська інтеграція України: правовий вимір і стратегії впровадження. Політика та право в умовах дії воєнного стану: пошук рішень: матер. Міжнар. наук. конф. (м. Київ, 23 квітня 2024 р.). К. : Вид-во УДУ імені Михайла Драгоманова, 2024. С. 48-51.

Nalyvaiko I.O. The role of civil society institutions in preventing and combating corruption in public authorities. Аналітично-порівняльне правознавство. 2022. № 2. С. 27-30. URL: http://journal-app.uzhnu.edu.ua/article/view/261385/257836.

Бобир Д.В. Європейська модель якості управління як інструмент організаційного розвитку органів публічної влади України: робота на здоб. кваліфік. ступеня бакалавра: спец. 281 - Публічне управління та адміністрування. Суми : СДУ, 2023. 47 с.

Шаравара І. Правова свідомістьта правова культура в Україні: проблеми їх формування. Jurnalul juridic national: teorie §i practica. 2015. № 13 (3/1). С. 9-12.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-10-12

Номер

Розділ

Розділ 1. Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень