Кодифікація як спосіб систематизації законодавства України

Автор(и)

  • А.В. Олійник аспірант кафедри прав людини та юридичної методології Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Україна https://orcid.org/0009-0009-4071-7421

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.05.6

Ключові слова:

кодифікація, систематизація, кодекс, законодавство, спосіб систематизації, систематизація законодавства, кодифікація законодавства

Анотація

У статті досліджуються теоретико-правові питання сутності кодифікації, як способу систе­матизації законодавства. У статті зазначається, що інтеграційні процеси адаптації вітчизняного законодавства до законодавства Європейського Союзу, зобов’язують вітчизняного законодавця адаптувати правову систему країни до встанов­лених європейською спільнотою вимог щодо його систематизації. Звертається увага на те, що даний процес обумовлює перегляд уявлень щодо сутності та підходів до систематизації за­конодавства, впровадження нових механізмів правотворчої техніки. Робиться висновок, що важливого значення у цих процесах відводить­ся кодифікації. У статті обґрунтовується, що кодифікація, як форма систематизації законо­давства,включає в себе офіційну діяльність з удосконалення та систематизації юридичних норм, яка здійснюється суб’єктами такої діяль­ності, уповноваженими на це. Зазначається, що цей процес здійснюється шляхом систематизації норм права у єдиний кодифікований акт. Коди­фікація законодавства включає в себе складний процес застосування особливої (кодифікацій­ної) правотворчої техніки. Доводиться, що цей процес передбачає цілеспрямовану діяльність суб’єктів правотворчості, спрямовану на оброб­ку та впорядкування нормативно-правових ак­тів з метою їх систематизації та узгодженості до потреб правозастосовчої діяльності, уникнення прогалин, колізій та недоліків. Обґрунтовуєть­ся, що мета кодифікації полягає в розробці та прийнятті єдиного, логічно побудованого та вну­трішньо структурованого акта, який максималь­но повно регулює однорідні суспільні відносини. Робиться висновок, що кодифікацію слід вважа­ти специфічним способом систематизації зако­нодавства, який поєднує риси офіційної систе­матизації та правотворчої діяльності і тому ко­дифікація має «подвійну природу», що включає в себе як систематизацію права, так і активний процес створення нових нормативно-правових актів. Обґрунтовується, що цей вид діяльності спрямований на радикальну переробку та упо­рядкуванняіснуючого законодавства, призводячи до прийняття єдиного, фундаментального та внутрішньо та зовні узгодженого комплек­сного нормативно-правового акта, цей акт ре­гулює найбільш принципові та фундаментальні суспільні відносини. Акцентовано, що з цієї по­зиції кодифікацію слід розглядати як спосіб сис­тематизації законодавства і при цьому законо­творчий (чи правотворчий) процес та діяльність уповноважених суб’єктів у цій сфері є змістом, сутністю кодифікації.

Посилання

Пєтков С.В. Систематизація як основа вдосконалення чинних кодексів. Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Сер.: Юриспруденція. 2017. № 29 (1). С. 4-6.

Обушенко Н. Суть та значення систематизації законодавства в Україні. Науковий вісник Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ. 2020. № 4. С. 101-106.

Зайчук О.В., Оніщенко Н.М. Теорія держави і права. Академічний курс: підручник. К. : Юрінком Інтер, 2006. 688 с.

Борщевський І.В. Теоретичні основи систематизації законодавства. Вісник Одеського національного університету. 2007. № 12 (12). С. 14-20.

Сіренко В.Ф., Пархоменко Н.М., Бобровник С.В. Систематизація законодавства України: проблеми та перспективи вдосконалення. Київ, 2003. 220 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-10-12

Номер

Розділ

Розділ 1. Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень