Правосуддя як засіб забезпечення реалізації принципу верховенства права

Автор(и)

  • Є.В. Зозуля доктор юридичних наук, професор, професор кафедри соціально-гуманітарних та загальноправових дисциплін Криворізького навчально-наукового інституту Донецького державного університету внутрішніх справ, Україна https://orcid.org/0000-0002-8114-1133

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.05.12

Ключові слова:

верховенство права, доступ до суду, корупція, права людини, судочинство

Анотація

У статті досліджено фактори, що визначають на зміст і сутнісний аспект результатів гносео­логії правосуддя. Відзначено, що в умовах гло­балізації та інтеграційних процесів виникає не­обхідність у створенні ефективної системи пра­восуддя, яка б гарантувала дотримання прав і свобод людини, забезпечувала справедливість та легітимність державної влади. Саме право­суддявиступає ключовим інструментом реаліза­ції принципу верховенства права, оскільки воно покликане забезпечити рівність усіх перед за­коном, незалежність судової влади та ефектив­ний захист прав і законних інтересів.

Встановлено та охарактеризовано ключові історичні, політичні, економічні та євроінтеграційні чинники, які визначають стан гносеології судової системи в Україні. Акцентовано увагу на наслідках радянського минулого, включаючи недовіру до судової системи та низьку правову культуру.

Розглянуто вплив політичних чинників та наведено відповідні приклади; вказано на на­слідки цих чинників для правосуддя. Проана­лізовано економічні фактори, що підсилюють корупційні ризики. Окремо висвітлено значення євроінтеграційних процесів у реформуванні су­дової влади.

Акцентовано увагу на важливості незалеж­ності судів, доступності правосуддя та якості су­довихрішень як ключових елементів реалізації принципу верховенства права. Розглянуто також роль правосуддя у формуванні правової культу­ри та забезпеченні рівності перед законом.

Вказано на положення, що відображають роль правосуддя у забезпеченні верховенства права: захист прав і свобод людини; забезпе­чення рівності всіх перед законом; інтерпрета­ція та застосування закону; контроль за закон­ністю дій державних органів; формування пра­вової культури.

Резюмовано, що правосуддя виконує цен­тральну роль у забезпеченні реалізації прин­ципу верховенства права через забезпечення незалежності судів, доступності правосуддя для всіх громадян, високої якості судових рішень та їхньої ефективної реалізації. Усі ці елементи є невід’ємною частиною правової держави, у якій верховенство права є базовим принципом функ­ціонування суспільства і держави.

Посилання

Юлдашев С.О., Демченко С.Ф. Етапи у реформуванні судової системи України. Правові новели. 2021. № 15. С.133-144.

Дорадча група експертів. URL: https://www.youtube.com/@AGE_CCU.

Громадська рада доброчесності. Чи залишить ВРП на посаді суддю Майдану Ларису Радуцьку? URL https://grd.gov.ua/news/chy-zalyshyt-vrp-na-posadi-suddiu-maidanu-larysu-raduts-ku.

Громадська рада доброчесності. ГРД вітає рішення ВККС про рекомендацію на звільнення судді Майдану Володимира Борденюка. URL: https://grd.gov.ua/news/hrd-vitaie-rishennia-vkks-pro-rekomendatsiiu-na-zvil-nennia-suddi-maidanu-volodymyr.

Пояснювальна записка до проекту Закону України «Про відновлення довіри до судової системи України». URL: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_2?pf3516=4378-1&skl=8.

Корупційні ризики останніх реформ у судовій системі України. URL: https://newjustice.org.ua/wp-content/uploads/2018/02/NJ_Judicial_Corruption_Risks_Report_2017_UKR-1.pdf.

Руденко М.В., Овчаренко О.М. Відкритість судової гілки влади та її підзвітність суспільству як важливі гарантії забезпечення верховенства права. Юридичний науковий електронний журнал. 2023. № 6. С. 85-93.

Тіньовий звіт до розділу 23 «Правосуддя та фундаментальні права» Звіту Європейської комісії щодо України у 2023 році. URL: https://euneighbourseast.eu/wp-content/uploads/2024/09/ali_shadowreport_chapter23.pdf.

Кучук А.М., Завгородня Ю.С. Конституційне право. Частина 1. Дніпро: Середняк Т.К., 2023. 128 с.

Кучук А.М. Верховенство права як аксіологічна складова національної системи права. Юридичний науковий електронний журнал. 2023. № 3. С. 562–565.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-10-12

Номер

Розділ

Розділ 2. Конституційне право; муніципальне право