Співвідношення юстиції та поліції: теоретичні та практичні аспекти

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.05.13

Ключові слова:

правопорядок, правоохоронна діяльність, поліція, функції держави, юстиція

Анотація

У тексті статті аналізуються підходи щодо визначень понять «юстиція» та «поліція». Че­рез узагальнення різних поглядів на вказані поняття пропонується встановити той критерій, за яким може бути проведено їх розмежування. На думку автора, оскільки поліцейська та юстиційна діяльність перетинаються у здійсненні правоохоронної функції держави, то саме тут і належить шукати вказаний критерій.

У роботі, зокрема, зазначається, що юстиція - це сфера безпосередньої реалізації правоохо­ронної функції держави, змістом якої є розв’я­зання суперечностей законних й незаконних інтересів, заперечення скоєного правопорушен­ня і утвердження закону в правовідносинах. На­томість поліція призначена здійснювати тільки оперативно-силове забезпечення правоохорон­ної функції, тобто являє собою лише допоміжну діяльність у правоохоронній сфері (наприклад, попередження, виявлення та фіксація окремих видів правопорушень, розшук і затримання по­рушників, надання захисту від них фізичним та юридичним особам, забезпечення виконання судових рішень і вироків, утримання засудже­них та інші види примусу). Межі такої допоміж­ної діяльності у різних державах і навіть в одній державі в різний час можуть бути різними, але це не міняє того, що юстиція і поліція у вико­нанні правоохоронної функції відіграють різну роль: перша головну, друга - допоміжну.

Крім того, в статті вказується на той факт, що юстиція пов’язана виключно з однією лише правоохоронною функцією держави, а поліція головним чином залучена в адміністративній функції. Отже, критерієм розмежування юстиції та поліції, і відповідно їх понять варто визначи­ти те, що принципово відрізняє вказані держав­ні структури, робить їх різними за своєю приро­дою в системі державної влади; таким критерієм є характер функцій держави, до яких пристосо­вані ці феномени.

Поліція, зазначає автор, є особливим інсти­тутом держави, покликаним разом з іншими структурами виконавчої влади запроваджува­ти в життя ідеально визначений законодавчою владою у нормах правовий порядок, реаль­но встановлюючи та підтримуючи цей порядок у суспільстві, попереджаючи його порушення і припиняючи їх. При цьому специфіка поліції стосовно інших органів виконавчої влади поля­гає в тому, що вона виступає як «силовий» ком­понент виконавчої влади, має необхідні засоби та навички застосування примусу, включаючи силовий фізичний та збройний примус задля підтримання належного правопорядку

Натомість юстиція покликана забезпечувати в межах правоохоронної функції владне розв’я­зання суперечностей між законними та незакон­ними інтересами, заперечуючи правопорушення й у такий спосіб утверджуючи законність і від­новлюючи порушений правовий порядок. Сфера юстиції включає юридичну діяльність з приводу встановлення юридичних фактів, розслідування фактів правопорушень, вирішення спорів про право, а також визначення та реалізацію відпо­відальності порушників права.

Посилання

Новий тлумачний словник української мови : 42 000 слів: для студентів вищ. та серед. навч. закл. : у 4 т. Київ : АКОНІТ, 1999. Т. 4 : Роб-Я. 944 с.

Юридична енциклопедія / редкол. : Ю.С. Шемшученко та ін. Київ : Українська енциклопедія ім. М.П. Бажана, 2004. Т. 6 : Т-Я. 499 с.

Багатомовний юридичний словник-довідник / І.О. Голубовська, В.М. Шовковий, О.М. Лефтерова та ін. К. : Видавничо-поліграфічний центр «Київський університет», 2012. 543 с.

Юридичні терміни. Тлумачний словник/ В.Г. Гончаренко, П.П. Андрушко, Т.П. К.: Либідь, 2004. 320 с.

Сучасний тлумачний словник української мови : 65 000 слів : [довідк. вид.]. Харків : Шк., 2006. 1008 с.

Куненко І.С. Сучасні методологічні підходи щодо визначення поняття «юстиція». Актуальні проблеми вітчизняної юриспруденції. 2022. № 6. С. 18-24. URL: http://apnl.dnu.in.ua/6_2022/3.pdf.

JustiJ.H. GrundsätzederPolizeiwissenschaft. 3. Aufl. Göttingen, 1782.

Mohl, R. von. Die Polizeiwissenschaft von den Grundsätzen des Rechtstaates / 3 umgearbeitete Auflage. Bd. 1. Tübingen: Verlag der H. Lauppschen Buchhandlung, 1866.

Мельничук О.С. Словник іншомовних слів. 1-е видання. Київ: «Українська радянська енциклопедія», 1974. 865 с. URL: https://slovnyk.me/dict/newsum/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%96%D1%86%D1%96%D1%8F.

Великий тлумачний словник сучасної української мови : 250000 / уклад. та голов. ред. В.Т. Бусел. Київ; Ірпінь: Перун, 2005. VIII, 1728 с. URL: http://irbis-nbuv.gov.ua/ulib/item/UKR0000989.

InciardiJ.A. CriminalYusticeFloridaUniversity of Delevare. Harcourt Brace and Compani Publishers, 1996. 523 р.

Кобзар О.Ф. Поліцейська діяльність в Україні: адміністративно-правовий аспект : монографія. Харків; Дніпропетровськ : Панов, 2015. 316 с.

Холод Ю.А. Інститут поліції: демократичний ракурс. Шлях успіху і перспективи розвитку (до 26 річниці заснування Харківського національного університету внутрішніх справ): матеріали міжнар. наук.-практ. конф. (м. Харків, 20 листоп. 2020 р.). Харків: ХНУВС, 2020. С. 520-522URL: https://dspace.univd.edu.ua/server/api/core/bitstreams/aa887f0a-22e5-413f-9c5a-66337da2df05/content.

Ющик О.І. Правова реформа: загальне поняття, проблеми здійснення в Україні. К.: Інститут законодавства Верховної Ради України, 1997. 192 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-10-12

Номер

Розділ

Розділ 2. Конституційне право; муніципальне право