Ефективне правосуддя як ознака правової держави

Автор(и)

  • С.О. Ніщимна доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри адміністративного, цивільного та господарського права і процесу юридичного факультету Пенітенціарної академії України, Україна https://orcid.org/0000-0001-7424-7688

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.05.17

Ключові слова:

верховенство права, демократія, доступ до суду, корупція, права людини, правосуддя, судова влада, судочинство

Анотація

У статті розглядається концепт правової дер­жави як основа для аналізу ефективності пра­восуддя. Методологічно обґрунтована необхід­ність дослідження поняття правової держави перед висвітленням судової системи як характе­ристики правової держави. Наголошено, що для розвитку української юридичної науки надзви­чайно важливо дослідити, як саме ефективність правосуддя пов’язана з тим, наскільки Україна відповідає ідеалам правової держави, особливо в умовах сучасних трансформацій

Відзначається, що правова держава базуєть­ся на верховенстві права, поділі влади, захисті прав і свобод людини та незалежності судової влади. Розглядається теоретичний та практич­ний аспекти функціонування правової держави, зокрема роль конституціоналізму та правових механізмів контролю.

У статті наголошується на значенні право­суддя як центрального елементу правової дер­жави, який забезпечує захист прав громадян і контроль за діями державних органів. Відзна­чено, що у контексті формування правової дер­жави ефективність правосуддя виступає як той показник, який дозволяє оцінити, наскільки успішно реалізуються ідеали верховенства пра­ва та захисту прав людини.

Визначено основні критерії оцінки ефектив­ності правосуддя, такі як незалежність суддів, доступність правосуддя та справедливість рі­шень. Висвітлено зв’язки ефективного право­суддя з принципами правової держави та його роль у демократичному суспільстві. Вказано, що в умовах реформування судової системи в Укра­їні питання про збереження балансу між неза­лежністю судів та їхньою підзвітністю суспіль­ствумає не лише внутрішньополітичне значен­ня, а й безпосередньо впливає на міжнародний імідж України та процес євроінтеграції.

Резюмовано, що ефективне правосуддя є одним з найважливіших показників розвит­куправової держави. Воно забезпечує захист прав і свобод громадян, сприяє стабільності суспільства і розвитку демократії. Для досягнен­ня ефективного правосуддя необхідно постійно працювати над удосконаленням законодавства, підвищенням кваліфікації суддів, забезпечен­нямнезалежності судової влади.

Посилання

Кучук А.М. Модуси правової держави і громадянського суспільства : захід і схід. Проблеми формування правової держави в Україні в умовах глобалізації: монограф. Суми: ФОП Цьома С.П., 2018. С. 7-24.

Кучук А.М. Верховенство права як аксіологічна складова національної системи права. Юридичний науковий електронний журнал. 2023. № 3. С. 562-565.

Кучук А.М. Правовладдя в умовах національного права. Актуальні питання теорії та практики в галузі права, освіти, соціально-гуманітарних та поведінкових наук в умовах воєнного стану: матеріали міжнар. наук.-практ. конф. (м. Чернігів, 25-26 квітня 2023 р.): у двох томах. Том 1 / голов. ред. В.Ф. Пузирний; Академія Державної пенітенціарної служби. Чернігів: Академія ДПтС, 2023. С. 177-179.

Теорія держави і права: підруч. / кол. авт. ; кер. авт. кол. канд. юрид. наук, проф. Ю.А. Ведєрніков. 3-є вид. перероб. і доп. Дніпропетровськ: Дніпроп. держ. ун-т внутр. справ, 2016; Ліра ЛТД. 468 с.

Рішенні Конституційного Суду України у справі про призначення судом більш м’якого покарання від 2 листопада 2004 року № 15-рп/2004. Офіційний вісник України. 2004. № 45. Ст. 2975.

Конституція України від 28 червня 1996 року. Відомості Верховної Ради України. 1996. № 30.

Report on the Rule of Law Adopted by the Venice Commission at its 86th plenary session (Venice, 25-26 March 2011). URL http://www.venice.coe.int/docs/2011/CDL-AD%282011%29003rev-e.pdf.

Кучук А.М., Пекарчук В.М. Транснаціоналізація конституціоналізму як об’єкт наукового пізнання. Науковий вісник Сіверщини. Серія: Право. 2023. № 3 (20), С. 32-40.

Кучук А.М. Право в умовах постмодерну: правовий дискурс: монографія. Одеса: Видавництво «Юридика», 2023. 130 с.

Корнієнко М.В. Принцип верховенства права як джерело адміністративного права. Вісник Чернівецького факультету Національного університету «Одеська юридична академія». 2020. № 1. C. 123-131.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-10-12

Номер

Розділ

Розділ 2. Конституційне право; муніципальне право