Право на освіту в умовах правового режиму воєнного стану

Автор(и)

  • І.О. Терещенко здобувачка другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальністю 081 «Право», Сумський національний аграрний університет, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.05.20

Ключові слова:

Конституція України, право на освіту, міжнародні стандарти, рівність, дошкільна, загальна середня, професійна, фахова передвища та вища освіти, режим воєнного стану, міжнародне право, гуманітарна допомога, інноваційні підходи

Анотація

Право на освіту є одним з фундаментальних прав людини, закріпленим у Конституції України. Однак умови війни, що відбуваються на території нашої держави, створюють значні виклики для за­безпечення цього права. В даній статті ми аналі­зуємо проблеми, які виникають в контексті забез­печення положень статті 53 Конституції України в умовах війни та пропонуємо шляхи їх вирішення.

Ця стаття висвітлює важливість забезпечення права на освіту в умовах правового режиму вій­ськового стану в Україні та пропонує практичні заходи для досягнення цієї мети. Дослідження цієї теми сприяє розвитку ефективних стратегій управління освітніми процесами в умовах війни.

Забезпечення права на освіту в умовах пра­вового режиму воєнного стану в Україні стає особливо гострою проблемою через активні бо­йові дії та окупацію територій. Воєнні дії супро­воджуються порушенням прав людини, включа­ючи право на освіту, що суперечить міжнарод­ним стандартам. Військова агресія змушує про­водити евакуацію шкіл, університетів та інших освітніх закладів, що порушує навчальний про­цес та створює труднощі для отримання освіти. Наслідки військових дій викликають серйозні психологічні проблеми для дітей, молоді та пе­дагогічного персоналу, що негативно впливає на їхнє навчання та працездатність.

Досліджуються виклики, з якими стикається Україна у забезпеченні освітніх можливостей під час війни. Особлива увага приділяється страте­гіям захисту права на освіту, включаючи роль міжнародного права, програми гуманітарної до­помоги та інноваційні підходи до навчання. На основі цього аналізу надаються рекомендації щодо покращення ситуації з правом на освіту в умовах воєнного конфлікту.

Проаналізовано проблеми освіти в період дії правового режиму воєнного стану, підкреслено необхідність продовження заходів для гаранту­ванняконституційного права на освіту, оскіль­киосвіта вважається надзвичайно важливою для прогресу суспільства, адже майбутнє країни безпосередньо залежить від рівня освіченості, культури та свідомості молодого покоління.

Посилання

Бичко Г., Терещенко В. Навчальні втрати: сутність, причини, наслідки та шляхи подолання / наук. консульт. Т. Вакуленко ; Український центр оцінювання якості освіти. Київ, 2023. 31 с. URL: https://testportal.gov.ua//wpcontent/uploads/2023/04/Learning-losses_Ukraine.pdf.

Бондар Н.А. Інформатизація юридичної освіти: основні напрямки, виклики часу. Міжнародна науково-практична конференція для науково-педагогічних, педагогічних працівників, аспірантів, студентів закладів фахової передвищої та вищої освіти «Цифрова трансформація та диджитал технології для сталого розвитку всіх галузей сучасної освіти, науки і практики» (м. Лодзь, Польща, 26.01.2023 р). С. 123-127.

Статистичний бюлетень: Освіта в Україні. 2023. Accessed URL: https://ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/2023/zb/11/year_22_u.pdf. С. 75-90.

Загальна декларація прав людини. United Nations. (1948). Universal Declaration of Human Rights. Retrieved from URL: https://www.un.org/en/about-us/universal-declaration-of-human-rights.

Ребкало М.М., Самофалов Л.П., Олійник В.С. Особливості реалізації права на освіту в Україні: аналітично-правовий огляд.Науковий вісник Сіверщини. Право. 2019. № 2 (7). С. 13-22.

Ridei N., Khodunova V, Voronova G., Tsymbal S., & Bondar N. (2022). A social and philosophical analysis of the values of European education. Amazonia Investiga, 11(58), 194-201. https://doi.org/10.34069/AI/2022.58.10.21.

Мельничук О.Ф. Конституційно-правове забезпечення права на освіту в Україні в контексті європейського досвіду. Дис. на здобуття наукового ступеня доктора юридичних наук. К., 2015. 459 с.

Конвенція про права дитини. United Nations. (1989). Convention on the Rights of the Child. Retrieved from URL: https://www.ohchr.org/en/instruments-mechanisms/instruments/convention-rights-child.

Конституція України: прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 року URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80#Text.

Про деякі питання організації здобуття загальної середньої освіти та освітнього процесу в умовах воєнного стану в Україні: наказ Міністерства освіти і науки України від 28.03.2022 № 274. URL: https://mon.gov.ua/ua/npa/pro-deyaki-pitannya-organizaciyizdobuttya-zagalnoyi-serednoyi-osviti-taosvitnogo-procesu-v-umovah-voyennogostanu-v-ukrayini.

Про деякі питання видачі документів про професійну (професійно-технічну) освіту в умовах воєнного стану в Україні: наказ Міністерства освіти і науки України від 05 вересня 2022 р. № 780. URL: https://ips.ligazakon.net/document/RE38439.

Про вищу освіту: Закон України від 1 липня2014 року. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18#Text.

Про фахову передвищу освіту: Закон України від 6 червня 2019 року. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2745-19#Text.

Про деякі питання організації здобуття загальної середньої освіти та освітнього процесу в умовах воєнного стану в Україні: Наказ Міністерства освіти і науки України від 28.03.2022 р. № 274. URL: https://mon.gov.ua/ua/npa/pro-deyaki-pitannya-organizaciyi-zdobuttya-zagalnoyi-serednoyi-osviti-ta-osvitnogo-procesu-v-umovah-voyennogo-stanu-v-ukrayini.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-10-12

Номер

Розділ

Розділ 2. Конституційне право; муніципальне право