Позов у цивільному процесі Стародавнього Риму

Автор(и)

  • А.Й. Головач кандидат історичних наук, доцент кафедри теорії та історії держави і права юридичного факультету ДВНЗ «Ужгородський національний університет», Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.05.22

Ключові слова:

римське право, цивільний процес, позов, претор, позовна давність

Анотація

Автор вказує, позов, як правовий інститут, має надзвичайно тривалу історію. Як і більшість цивілістичних інститутів його витоки пов’язані з правом Стародавнього Риму.

Стаття присвячена аналізу інституту позову в праві Стародавнього Риму. Стверджується, що суб’єктивні матеріальні права усвідомлювалися римськими законодавцями, судовими чиновни­ками та адвокатами не з точки зору їх матері­альногозмісту, а способів захисту цих прав. По­зови не були похідними від суб’єктивних мате­ріальних прав, а, навпаки, вони могли підтвер­джувати їх існування. Суб’єктивні матеріальні права та їх судове здійснення розглядалося як одне ціле, не даючи римлянам проводити поділ права на матеріальне та процесуальне.

Вказується, що позов не виступав в якості універсального процесуального засобу, який захищав від всіх можливих цивільних правопо­рушень. Римське право розвивалося як система позовів, які надавали захист у тій ситуації, коли нечисленні закони у сфері цивільного права ви­являлися застарілими та не могли ефективно забезпечити особі захист.

Розкривається особливість позову в межах трьох форм цивільного процесу Стародавнього Риму: легісакційного, формулярного та екстра­ординарного.

У період легісакційного цивільного процесу позов треба було пред’являти перед судом та­ким чином, щоб він повторяв словесну норму закону, на який посилалася особа у своїй спра­ві, інакше вона її програвала. Нерідко словесне озвучування своїх претензій буквально до нор­ми закону повинно було супроводжуватися пев­ними жестами.

В часи формулярного цивільного процесу по­зивач позов пред’являв у суд також усно, але вже без дотримання позовного формалізму, який ускладнював доступ до судочинства. В цей час претори почали позов фіксувати письмо­во в спеціальному акті-інструкції, де давалися вказівки судді як потрібно вирішити справу. За допомогою даних актів претори могли захищати суспільні відносини, не врегульовані звичаєм або законом.

Екстраординарний цивільний процес набли­зивінститут позову до його сучасного розумін­ня: усна, а потім письмова вимога позивача до відповідача, яку повинен вирішити суд. Позов розглядався в якості поставленого запитання, на яке маєж дати відповідь судове рішення.

Посилання

Cesare Sanfilippo. Istituzioni di diritto romano. Rubbettino, 2002. 424 p.

Катрич А.В. Співвідношення норм матеріального та процесуального права у господарському судочинстві. Інновації юридичної науки в євроінтеграційному процесі: матеріали міжнародної науково-практичної інтернет-конференції. Тернопіль, 2016. С. 83-85. URL: https://www.lex-line.com.ua/?go=full_article&id=1969 (дата звернення: 05.06.2024).

Дигести Юстиніана. Текст. URL: https://www.vostlit.info/Texts/Dokumenty/Byzanz/VI/520-540/Digestae_Just/1/text1.htm (дата звернення: 05.06.2024).

Code Civil des Franęais de 1804. URL: https://fr.wikisource.org/wiki/Code_civil_des_Fran%C3%A7ais_1804 (дата звернення:05.06.2024).

Немеш П.Ф., Феннич В.П. Курс цивільного процесу: Загальна частина. Підручник. Ужгород: Вид-во РІК-У, 2020. 808 с.

Цивільний процесуальний кодекс України від 18 березня 2004 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text (дата звернення: 05.06.2024).

Гай. Институции. Книга IV. URL: https://ancientrome.ru/ius/i.htm?a=1446004000 (дата звернення: 06.06.2024).

Leges XII tabularum. URL: https://www.hs-augsburg.de/~harsch/Chronologia/Lsante05/LegesXII/leg_ta00.html (дата звернення: 16.02.2024).

Основи римського приватного права: Підручник / В.І. Борисова, Л.М. Баранова, М.В. Домашенко та ін.; За заг. ред. В.І. Борисової та Л.М. Баранової. Харків: Право, 2008. 224 с.

Бєлов Д.М., Бєлова М.В., Переш І.Є. Розуміння терміну «конституція» в період Стародавнього Риму. Аналітично-порівняльне правознавство. № 4. 2023. С. 66-70.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-10-12

Номер

Розділ

Розділ 3. Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право