Виконання обов’язку батьків здійснювати виховання дитини (досвід Німеччини)

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.05.36

Ключові слова:

сімейний обов’язок, обов’язок батьків здійснювати виховання дитини, дитина, батьківська опіка, виконання батьківських обов’язків, сімейний суд

Анотація

В науковій статті автор провів наукове до­слідження особливостей виконання батьками обов’язку здійснювати виховання дитини відпо­відно до німецького сімейного законодавства, підстав виникнення та припинення цього сімей­ного обов’язку, елементів прав та обов’язків, що складають зміст батьківської опіки. На підставі проведеного дослідження, автор дійшов вис­новку, що в німецькому сімейному законодав­стві застосовується поняття «батьківська опі­ка». як обов’язку і одночасно - права батьків піклуватися про їх малолітню дитину. Батьків­ська опіка включає в себе такі правомочності батьків дитини як: здійснення представництва інтересів дитини у правовідносинах, в яких вона є їх суб’єктом, обов’язок і право батьків піклу­ватися про дитину, виховувати її та наглядати за нею, а також визначати місце її проживан­ня, не застосовувати покарання, що посягають на гідність дитини, обов’язок і право батьків допомогти дитині у здобутті освіти та професії із врахуванням її здібностей та нахилів, право батьків вимагати видачі дитини від іншої особи, яка протиправно позбавляє її батьків або одно­го з батьків можливості здійснювати батьківську опіку, окремі права, пов’язані із медичним втру­чанням. Для виникнення обов’язку здійснювати виховання дитини німецьке сімейне законодав­ство встановлює декілька юридичних фактів: перебування батьків дитини у шлюбі, коли діє презумпція батьківства для особи, який є чоло­віком матері дитини; подана обома з батьків, які не перебувають у шлюбі, заява про прийняття на себе піклування про дитину; прийняття рі­шення сімейним судом щодо встановлення бать­ківської опіки над дитиною на її батьків, які не перебувають у шлюбі, з визначенням меж такої опіки за кожним із батьків. Виконання обов’язку здійснювати виховання дитини відповідно до ні­мецького сімейного законодавства здійснюєть­ся за взаємною згодою обох з батьків в інтере­сах дитини; якщо батьки не можуть дійти згоди щодо здійснення батьківської опіки, їхній спір вирішується сімейним судом, який може нада­ти право одному із батьків прийняти відповідне рішення, пов’язане із здійсненням батьківської опіки.

Посилання

Гопанчук В., Мироненко В. Ухилення батьків від виконання обов’язку щодо виховання дитини в умовах воєнного стану в Україні: складні життєві обставини чи підстава позбавлення батьківських прав. Юридичний вісник. 2022. № 5. С. 109-119.

Оніщук О. Поняття та особливості батьківських прав. Підприємництво, господарство і право. 2019. № 10. С. 26-30.

Резвова О.В. Права та обов’язки батьків щодо виховання дитини в сімейному праві України. Дис. ... докт.філ. Спец. 081 - Право. Київ, 2021. 214 с.

Пунда О.О. Поняття та проблеми здійснення особистих немайнових прав, що забезпечують природне існування людини: монографія. Науково-дослідний ін-т фінансового права. Хмельницький-Київ : Видавництво Сергія Пантюка, 2005. 436 с

Красицька Л.В. Проблеми здійснення та захисту особистих та майнових прав батьків і дітей : монографія. Київ : Видавництво Ліра-К, 2014. 628 с

Солодовнікова Х. Захист розвитку дитини: досвід України та Німеччини. Підприємництво, господарство і право. 2020. № 7. С. 227-232.

German Civil Code. Federal Ministry of Justice. URL: https://www.gesetze-im-internet.de/englisch_bgb/englisch_bgb.pdf.

Вагіна І.Д. Зарубіжний досвід правового регулювання укладання договорів між матір’ю, батьком та дітьми. Науковий вісник Ужгородського національного університету.Серія Право. 2023. Випуск 75. Ч. 1. С. 161-166.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-10-12

Номер

Розділ

Розділ 3. Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право