Правовий аналіз договору про нерозголошення комерційної інформації

Автор(и)

  • О.С. Філюк кандидат юридичних наук, доцент кафедри права Луцького національного технічного університету, Україна https://orcid.org/0000-0003-1717-3146

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.05.39

Ключові слова:

комерційна таємниця, нерозголошення, конфіденційна інформація, договір

Анотація

В умовах розвитку ринкових відносин в Укра­їні, захист комерційної інформації стає все більш актуальним. Зростаюча конкуренція, техноло­гічний прогрес та глобалізація ринків спонука­ютьсуб’єктів господарювання до впровадження різноманітних заходів для забезпечення кон­фіденційності своїх даних. Одним із найефек­тивніших інструментів для цього є договір про нерозголошення комерційної інформації, який покликаний захистити чутливу інформацію від несанкціонованого використання та/або розго­лошення.

У зв’язку з постійними змінами в економічно­му та правовому середовищі, існує необхідність досліджень в сфері договорів про нерозголошення комерційної інформації. Розробка нових підходів до укладання і виконання договорів про нерозголошення дозволить враховувати зміни в економічному середовищі та технологіч­нихінноваціях, що в свою чергу зміцнить пра­вову базу для захисту бізнесу.

У статті розглядається правова природа до­говору про нерозголошення комерційної інфор­мації, зокрема в контексті трудових відносин, де однією зі сторін виступає працівник, а також надається визначення такого договору.

Автор зазначає, що істотною умовою дано­го договору є чітке визначення інформації, що підлягає захисту. Визначення комерційної та­ємниці охоплює фінансову, технічну, правову, корпоративну інформацію та інші відомості, що мають комерційну цінність. Автор пропонує пе­релік інформації, що може бути класифікована як комерційна таємниця, та підкреслює важ­ливість адаптації цього переліку до специфіки правовідносин.

Зокрема, у договорах, що укладаються між роботодавцем та працівником, необхідно пе­редбачити умови захисту інформації, а також важливим аспектом є регламентація терміну дії договору, що може поширюватись як на період трудових відносин, так і після їх припинення.

Автор підкреслює, що регулювання відносин щодо нерозголошення комерційної інформації може бути реалізовано в рамках змішаного до­говору, що містить елементи різних договорів, що відкриває нові можливості для правового захисту комерційних таємниць у різних сферах діяльності.

Правовий аналіз вказаного договору дає можливість детально розглянути структуру, іс­тотні умови та особливості, які можуть суттєво вплинути на ефективність його застосування.

Посилання

Цивільний кодекс України : від 16.01.2003 р, № 435-V / ВВР України. - 2003. № 40-44. Ст. 356.

Андрощук Г. Правова охорона комерційної таємниці в країнах Європейського Союзу. Теорія і практика інтелектуальної власності. 2012. № 6. С. 49-58.

Цивільне право : підручник : у 2 т. / В.І. Борисова (кер. авт. кол.), Л.М. Баранова, Т.І. Бєгова та ін. ; за ред. В.І. Борисової, І.В. Спасибо-Фатєєвої, В.Л. Яроцького. Х.: Право, 2011. Т. 1. 656 с. URL: https://library.nlu.edu.ua/POLN_TEXT/SENMK/CPU_1.pdf.

Господарський кодекс України : від 16.01.2003 р., № 436-V. ВВР України. 2003. № 18-22. Ст.-144.

Попова Н.О. Поняття комерційної таємниці як об’єкта права інтелектуальної власності в законодавстві України. Форум права. 2014. № 2. С. 364-368.

Цивільне право : підручник : у 2 т. / В.І. Борисова (кер. авт. кол.), Л.М. Баранова, Т.І. Бєгова та ін.; за ред. В.І. Борисової, І.В. Спасибо-Фатєєвої, В.Л. Яроцького. Х. : Право. 2011. Т. 2. 816 с. URL: https://library.nlu.edu.ua/POLN_TEXT/SENMK/CPU_2.pdf.

Гужва А.М. Негативні зобов’язання у цивільному праві: постановка проблеми. Вісник Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна. Серія «Право». 2019.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-10-12

Номер

Розділ

Розділ 3. Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право