Діяльність міжнародного комерційного арбітражу в Україні в умовах воєнного стану

Автор(и)

  • В.М. Барановська кандидат юридичних наук, доцент, професор кафедри господарського та трудового права Навчально-наукового інституту права ім. Князя Володимира Великого, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.05.41

Ключові слова:

міжнародний комерційний арбітраж, воєнний стан, законодавство в сфері арбітражної діяльності, міжнародний комерційний арбітражний суд, арбітражна практика

Анотація

Вказується, Міжнародний комерційний ар­бітраж є одним із найефективніших способів вирішення спорів між учасниками міжнародної торгівлі, забезпечуючи швидкість, гнучкість і нейтральність процесу. Однак діяльність арбіт­ражу в Україні стикається з низкою нових ви­кликів через запровадження воєнного стану в результаті широкомасштабної агресії. Військові дії призвели до значного порушення нормальної господарської діяльності, зокрема ускладнили виконання контрактів, доступ до правосуддя та реалізацію арбітражних рішень. Це породжує питання щодо можливості арбітражу ефективно функціонувати в таких надзвичайних умовах.

Тема є вкрай актуальною в сучасних умовах, коли Україна зіткнулася з масштабною військо­вою агресією, яка суттєво впливає на всі сфе­ри економічного життя, зокрема на міжнародну торгівлю та правовідносини між суб’єктами го­сподарювання. У статті досліджуються правові та практичні аспекти функціонування міжнарод­ного комерційного арбітражу під час воєнного стану, зокрема аналізується вплив військових дій на арбітражні процедури, можливості засто­суванняарбітражних рішень, а також проблеми їх виконання в умовах обмеженого правового та економічного простору.

Основну увагу приділено тому, як арбітражні інституції в Україні, зокрема Міжнародний ко­мерційний арбітражний суд при Торгово-про­мисловій палаті України, адаптуються до нових реалій. Розглянуто також питання примусовості арбітражних рішень у світлі воєнних дій, санк­цій, економічних обмежень та викликів для пра­вової системи України.

Досліджено виклики, пов’язані з організаці­єю арбітражного процесу, такими як логістичні труднощі, обмежений доступ до ресурсів і до­кументів, а також застосування санкцій щодо сторін спору.

Окремий акцент зроблено на можливостях проведення арбітражних слухань у дистанцій­номуформаті та використанні сучасних техно­логій для забезпечення безперервності процесу в умовах воєнного стану. У статті також розгля­нуто перспективи адаптації арбітражу до нових реалій, включаючи можливість подання позовів щодо відшкодування збитків, завданих військо­вимидіями.

У дослідженні аналізуються перспективи роз­виткуміжнародного арбітражу в Україні, зокре­ма використання цифрових технологій, прове­дення онлайн-слухань та адаптація арбітражно­го процесу до викликів воєнного часу. Окрему увагу приділено можливостям українських під­приємців захищати свої права через арбітраж у міжнародних спорах, включаючи питання від­шкодуваннязбитків, завданих військовими ді­ями.

Посилання

The ICAC participated in the Conference of the Chartered Institute of Arbitrators (CIArb) “Sanctions in International Arbitration” (Copenhagen, Denmark). International Commercial Arbitration Court website. 2024. URL: https://icac.org.ua/en/novyny-ta-publikatsiyi/icac-vzyav-uchast-u-konferentsiyi-korolivskogo-instytutu-arbitriv-ciarb-sanctions-in-international-arbitration-kopengagen-korolivstvo-daniya/.

Гринько К.Е. Правовий режим воєнного стану в Україні 2022. Сучасні виклики соціально - політичного розвитку: політико-правові, соціально-економічні та культурні виміри : матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції студентів, аспірантів, докторантів і молодих вчених (м. Одеса, 16 травня 2022 р.). Одеса : ДЗ «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К.Д. Ушинського», Центр соціально-політичних досліджень «Politicus», 2022. С. 10-13. URL: http://dspace.pdpu.edu.ua/handle/123456789/14962.

Європейська конвенція про зовнішньоторговий арбітраж від 21.04.1961. URL: https://ips.ligazakon.net/document/MU61K07U.

Конвенція ООН про визнання та приведення до виконання іноземних арбітражних рішень від 10.06.1958 року. URL: https://icac.org.ua/wp-content/uploads/Text-of-UN-Convention_New-York-1958-4.pdf.

Про міжнародний комерційний арбітраж: Закон України від 24.02.1994 № 4002- XII. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4002-12#Text.

Сірик М.А. Міжнародні економічні спори: причини виникнення, класифікація та сучасні методи розв’язання. - Дипломна робота на здобуття ступеня магістр спеціальності «Міжнародне право». Національний авіаційний університет. Київ, 2023. 99 с. URL: https://dspace.nau.edu.ua/handle/NAU/61953.

Шпомер А.І., Присяжний В.В. Правовий захист прав інвесторів. Juris Europensis Scientia. № 6. 2023. С. 32-36. URL: http://jes.nuoua.od.ua/archive/6_2023/8.pdf.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-10-12

Номер

Розділ

Розділ 4. Господарське право, господарсько-процесуальне право