Використання водних біоресурсів як чинник забезпечення продовольчої безпеки України: правові аспекти
DOI:
https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.05.66Ключові слова:
продовольча безпека, рибне господарство, водні біоресурси, промислове рибальство, використання земель, землекористування, аграрні правовідносини, земельні правовідносиниАнотація
Стаття присвячена дослідженню правових аспектів використання водних біоресурсів в Україні та впливу їх використання на забезпечення продовольчої безпеки країни. Стверджується, що сьогодні актуалізуються питання належного правового регулювання використання водних біоресурсів. Приділено увагу розгляду як законодавчих, так і наукових підходів до питання правового регулювання продовольчої безпеки України. Наголошується на необхідності прийняття окремого закону «Про основи продовольчої безпеки України». Констатується, що продовольча політика держави повинна мати максимальний ступінь самозабезпеченості, оскільки від якості та кількості споживаних продуктів харчування залежать здоров’я нації, тривалість життя, працездатність та інтелект населення.
Розглянуто законні підстави здійснення використання водних біоресурсів. Проаналізовано вплив галузі рибного господарства на забезпечення продовольчої безпеки України та зроблено висновок, що продовольча безпека країни значною мірою залежить від стану використання водних біоресурсів. Рівень споживання риби та продуктів її переробки виступає показником продовольчого забезпечення населення, який потрібно підтримувати на рівні фізіологічного доцільного споживання. Наголошується, що сьогодні розвиток галузі рибного господарства є одним з найважливіших завдань для забезпечення післявоєнного відновлення країни. У статті визначено, що водні біоресурси в умовах сьогодення є стратегічним державним харчовим резервом. Штучне відтворення цінних видів риб направлене як на підтримку водних екосистем, так і на формування промислових запасів.
У науковій роботі автором стверджується, що сьогодні продовольча безпека держави є умовою збереження її суверенітету, підтримання високого рівня здоров’я громадян, розвитку економіки країни. Акцентовано увагу на тому, що використання водних біоресурсів є важливим для країни з точки зору забезпечення продовольчої безпеки, поліпшення економічного стану, насичення внутрішнього ринку якісними продуктами харчування, підвищення зайнятості населення і його добробуту, а також збереження біорізноманіття та ефективного використання водних і гідробіологічних ресурсів.
Посилання
Rome Declarationon on World Food Security. Rome, 13 November 1996. URL: http://www.fao.org/docrep/003/w3613e/w3613e00.HTM.
Закон України «Про державну підтримку сільського господарства України» від 24 червня 2004 року. № 1877-IV. Відомості Верховної Ради України. 2004. № 49. Ст. 527. URL: https://zakon.rada.gov.ua/go/1877-15.
Актуальні проблеми правового забезпечення продовольчої безпеки України : монографія. За ред. В.Ю. Уркевича, М. В. Шульги. Харків, 2013. 326 с.
Проєкт Закону України «Про основи продовольчої безпеки України» від 8 квітня2011 року. № 8370. URL: https://ips.ligazakon.net/document/JF6GI00A.
Коваленко Т.О. Нормативно-правове забезпечення продовольчої безпеки України: сучасний стан та перспективи вдосконалення. Науково-практичний журнал «Екологічне право». 2019. № 3. C. 26-31. URL: http://ecolaw.idpnan.kyiv.ua/archive/2019/3/7.pdf.
Курман Т.В. Правове забезпечення продовольчої безпеки в Україні: національний та міжнародний аспекти. Харків. 2010. 97 с.
Грехова О.Т. Щодо поняття та ознак «продовольчої безпеки». Бізнес-навігатор. 2014. № 1. С. 90-93.
Департамент риболовства та аквакультури FAO. Стан світового рибальства та аквакультури. Рим, 2010. URL: https://www.fao.org/4/i1820r/i1820r.pdf.
Публічний звіт т.в.о. голови Державного агентства меліорації та рибного господарства України за 2022 рік. URL: https://darg.gov.ua/files/23/02_15_zvit.pdf.
Публічний звіт т.в.о. голови Державного агентства меліорації та рибного господарства України за 2023 рік. URL: https://darg.gov.ua/files/26/02_15_zvit.pdf.
Купінець Л.Є., Шершун О.М. Ємність ринку продукції рибальства та рибництва на засадах визначення співвідношення пропозиції та попиту. Східна Європа: економіка, бізнес та управління. 2022. № 4 (37). С. 23-32. URL: https://www.easterneurope-ebm.in.ua/journal/37_2022/6.pdf.
Закон України «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів» від 8 липня 2011 року. № 3677-VI. Відомості Верховної Ради України. 2012. № 17. Ст. 155. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3677-17/ed20230701#Text.
Федчишин Д.В. Практичні правові проблеми використання водних біоресурсів в галузі рибного господарства. Право і суспільство. 2022. № 2. С. 128-134. URL: http://pravoisuspilstvo.org.ua/archive/2022/2_2022/20.pdf.
Федчишин Д.В., Ігнатенко І.В. Органічне виробництво продукції аквакультури в Україні: особливості та перспективи. Право і суспільство. 2021. № 6. С. 138-145.URL: http://pravoisuspilstvo.org.ua/archive/2021/6_2021/20.pdf.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2024 І.Ю. Рагулін
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.