Використання водних біоресурсів як чинник забезпечення продовольчої безпеки України: правові аспекти

Автор(и)

  • І.Ю. Рагулін аспірант кафедри цивільного права, Запорізький національний університет, Україна https://orcid.org/0009-0005-3218-8292

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.05.66

Ключові слова:

продовольча безпека, рибне господарство, водні біоресурси, промислове рибальство, використання земель, землекористування, аграрні правовідносини, земельні правовідносини

Анотація

Стаття присвячена дослідженню правових аспектів використання водних біоресурсів в Україні та впливу їх використання на забезпе­чення продовольчої безпеки країни. Стверджу­ється, що сьогодні актуалізуються питання на­лежного правового регулювання використання водних біоресурсів. Приділено увагу розгляду як законодавчих, так і наукових підходів до питання правового регулювання продовольчої безпеки України. Наголошується на необхід­ності прийняття окремого закону «Про основи продовольчої безпеки України». Констатуєть­ся, що продовольча політика держави повинна мати максимальний ступінь самозабезпеченості, оскільки від якості та кількості споживаних продуктів харчування залежать здоров’я нації, тривалість життя, працездатність та інтелект населення.

Розглянуто законні підстави здійснення ви­користання водних біоресурсів. Проаналізовано вплив галузі рибного господарства на забезпе­чення продовольчої безпеки України та зробле­но висновок, що продовольча безпека країни значною мірою залежить від стану використан­ня водних біоресурсів. Рівень споживання риби та продуктів її переробки виступає показником продовольчого забезпечення населення, який потрібно підтримувати на рівні фізіологічно­го доцільного споживання. Наголошується, що сьогодні розвиток галузі рибного господарства є одним з найважливіших завдань для забез­печення післявоєнного відновлення країни. У статті визначено, що водні біоресурси в умовах сьогодення є стратегічним державним харчовим резервом. Штучне відтворення цінних видів риб направлене як на підтримку водних екосистем, так і на формування промислових запасів.

У науковій роботі автором стверджується, що сьогодні продовольча безпека держави є умовою збереження її суверенітету, підтриман­ня високого рівня здоров’я громадян, розвитку економіки країни. Акцентовано увагу на тому, що використання водних біоресурсів є важли­вим для країни з точки зору забезпечення про­довольчої безпеки, поліпшення економічного стану, насичення внутрішнього ринку якісними продуктами харчування, підвищення зайнятості населення і його добробуту, а також збережен­ня біорізноманіття та ефективного використан­ня водних і гідробіологічних ресурсів.

Посилання

Rome Declarationon on World Food Security. Rome, 13 November 1996. URL: http://www.fao.org/docrep/003/w3613e/w3613e00.HTM.

Закон України «Про державну підтримку сільського господарства України» від 24 червня 2004 року. № 1877-IV. Відомості Верховної Ради України. 2004. № 49. Ст. 527. URL: https://zakon.rada.gov.ua/go/1877-15.

Актуальні проблеми правового забезпечення продовольчої безпеки України : монографія. За ред. В.Ю. Уркевича, М. В. Шульги. Харків, 2013. 326 с.

Проєкт Закону України «Про основи продовольчої безпеки України» від 8 квітня2011 року. № 8370. URL: https://ips.ligazakon.net/document/JF6GI00A.

Коваленко Т.О. Нормативно-правове забезпечення продовольчої безпеки України: сучасний стан та перспективи вдосконалення. Науково-практичний журнал «Екологічне право». 2019. № 3. C. 26-31. URL: http://ecolaw.idpnan.kyiv.ua/archive/2019/3/7.pdf.

Курман Т.В. Правове забезпечення продовольчої безпеки в Україні: національний та міжнародний аспекти. Харків. 2010. 97 с.

Грехова О.Т. Щодо поняття та ознак «продовольчої безпеки». Бізнес-навігатор. 2014. № 1. С. 90-93.

Департамент риболовства та аквакультури FAO. Стан світового рибальства та аквакультури. Рим, 2010. URL: https://www.fao.org/4/i1820r/i1820r.pdf.

Публічний звіт т.в.о. голови Державного агентства меліорації та рибного господарства України за 2022 рік. URL: https://darg.gov.ua/files/23/02_15_zvit.pdf.

Публічний звіт т.в.о. голови Державного агентства меліорації та рибного господарства України за 2023 рік. URL: https://darg.gov.ua/files/26/02_15_zvit.pdf.

Купінець Л.Є., Шершун О.М. Ємність ринку продукції рибальства та рибництва на засадах визначення співвідношення пропозиції та попиту. Східна Європа: економіка, бізнес та управління. 2022. № 4 (37). С. 23-32. URL: https://www.easterneurope-ebm.in.ua/journal/37_2022/6.pdf.

Закон України «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів» від 8 липня 2011 року. № 3677-VI. Відомості Верховної Ради України. 2012. № 17. Ст. 155. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3677-17/ed20230701#Text.

Федчишин Д.В. Практичні правові проблеми використання водних біоресурсів в галузі рибного господарства. Право і суспільство. 2022. № 2. С. 128-134. URL: http://pravoisuspilstvo.org.ua/archive/2022/2_2022/20.pdf.

Федчишин Д.В., Ігнатенко І.В. Органічне виробництво продукції аквакультури в Україні: особливості та перспективи. Право і суспільство. 2021. № 6. С. 138-145.URL: http://pravoisuspilstvo.org.ua/archive/2021/6_2021/20.pdf.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-10-12

Номер

Розділ

Розділ 6. Земельне право; аграрне право; екологічне право; природоресурсне право