Певні аспекти поєднання практичних дисциплін "Вогнева підготовка" та "Спеціальна фізична підготовка" у закладах вищої освіти зі специфічними умовами навчання

Автор(и)

  • К. Жданова курсантка 4-го курсу ФПФПОДР, Дніпровський державний університет внутрішніх справ, Україна
  • Є. Зеленський старший викладач кафедри Вогневої підготовки, Дніпровський державний університет внутрішніх справ, майор поліції, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.05.77

Ключові слова:

вплив зовнішніх та внутрішніх факторі, ефективність системи вищої освіти, навчання майбутніх правоохоронців, вогнева та фізична підготовка, роль дисциплін у формуванні професійних навичок, безпека суспільства, бойова готовність правоохоронців, володіння зброєю, фізична підготовка та навички взаємодії зі зброєю, сучасні виклики та воєнний стан

Анотація

У статті розглядається вплив зовнішніх та вну­трішніх факторів на ефективність системи вищої освіти, зокрема в контексті навчання майбутніх правоохоронців. Зазначено, що для забезпечення якісної підготовки студентів важливо враховувати специфічні умови навчання, такі як вимоги щодо вогневої та фізичної підготовки.

Стаття аналізує роль дисциплін, таких як «Вогнева підготовка» та «Спеціальна фізична підготовка», у формуванні професійних нави­чок майбутніх правоохоронців. Висвітлюється значення цих дисциплін у забезпеченні безпе­ки суспільства та підвищенні бойової готовності правоохоронців у різних умовах, включаючи во­єнний стан.

Зокрема, обговорюється необхідність володіння зброєю та вміння ефективно використовувати її у різних ситуаціях, що вимагають втручання право­охоронців. Також зазначається, що підготовка до збройних конфліктів та забезпечення безпеки ви­магає від курсантів високого рівня фізичної підго­товки та навичок взаємодії зі зброєю.

У контексті сучасних викликів, пов’язаних зі зростанням злочинності та воєнним станом, під­креслюється важливість поєднання навчання з вогневої та фізичної підготовки для формування гармонійної особистості правоохоронця. Автори на­голошують, що це поєднання допомагає курсантам стати готовими до реальних ситуацій, з якими вони можуть зіткнутися у своїй майбутній службі.

У висновку підкреслюється, що для ефективної роботи правоохоронців в сучасних умовах необ­хідне постійне удосконалення їх професійних на­вичок, включаючи тактико-спеціальну, вогневу та фізичну підготовку. Важливість фізичної культури та спорту як засобу формування здорового способу життя також підкреслюється.

Додатково, зазначається, що умови сьогодення та період дії воєнного стану потребують від полі­цейських спеціальних навичок і вмінь, які виходять за межі звичайних ситуацій службової діяльності. Така ситуація може вимагати додаткової підготовки поліцейських з елементами військової підготовки, яка включає навички орієнтування на місцевості, психологічну підготовку, кидання гранат, основи саперної справи інженерну підготовку та інші важ­ливі аспекти.

Посилання

Гарбузюк К.Г., Кушніренко Р.О. Модель розвитку й удосконалення спеціальної фізичної підготовленості курсантів ХНУВС. Підготовка поліцейських в умовах реформування системи МВС України. Харків, 2021.

Єрьоменко Е.А. Бойовий хортинг як засіб професійно-психологічної підготовки співробітників правоохоронних органів України : монографія. Мін-во освіти і науки України, Університет ДФС України, Нац. федерація бойового хортингу України. Київ : ГС «НФБХУ», 2020. 138 с.

Зеленський Є.С. «Вогнева підготовка - складова професійної підготовки майбутніх офіцерів поліції.» Підготовка в умовах реформування системи МВС України: збірник наукових праць/МВС України. Харківський нац. ун-т внутр. справ 2019 р. 122-124.

Римик В., Вербовий В. Сутність професійно-прикладної фізичної підготовки майбутніх поліцейських. Вісник Прикарпатського університету. Фізична культура. Випуск 34. 2019.

Савченко М.С., Жуковський С.В. «Вогнева Підготовка Складова Професійної Підготовки Поліцейського». 2020 р. Ст. 161.

Казначеєв Д.Г., Лопаєва О.М. Особливості формування психологічної стійкості і готовності працівників поліції у процесі навчання з вогневої підготовки. Науковий вісник Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ. 2018. № 4 (97). С. 82-85.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-10-12

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право