Основні підходи до розуміння завдань адміністративного судочинства

Автор(и)

  • Н.Ю. Кантор кандидат юридичних наук, доцент кафедри адміністративного та інформаційного права Національного університету «Львівська політехніка», Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.05.79

Ключові слова:

адміністративне право зарубіжних держав, забезпечення прав та законних інтересів людини у публічно-правовій сфері, завдання адміністративного судочинства, регулювання діяльності суб’єктів владних повноважень

Анотація

На основі узагальнення основних утвердже­них в українській науці адміністративного права точок зору на склад та спрямованість завдань адміністративного права автор визначив, що їх об’єднує визнання завданнями адміністратив­ного права: 1) конкретизацію та забезпечення реалізації прав і свобод людини у публічно-пра­вовій площині шляхом упровадження механіз­мів адміністративно-правового регулювання та охорони у сфері публічного адміністрування; 2) визначення стандартів здійснення суб’єктами владних повноважень публічно-владних управ­лінських функцій та надання ними адміністра­тивних послуг, а також установлення й вдоско­наленняматеріально-правового та процедурно­го інструментарію діяльності суб’єктів владних повноважень, у тому числі, засобів правового захисту від порушень з їх боку, механізмів гро­мадянського контролю за їх діяльністю.

За підсумками дослідження прикладів розу­міння завдань адміністративного права у зару­біжній науковій думці, у статті зауважено, що згідно з національною традицією держав з пра­вовою системою загального права, яка була перейнята багатьма державами, які представ­ляють правову сім’ю континентального права, основоположним завданням адміністративно­го права визнається визначення оптимальних з точки зору верховенства права та ефектив­ності публічного адміністрування меж свобо­ди управлінського розсуду суб’єктів владних повноважень та забезпечення приватних осіб засобами правового захисту від зловживань адміністративною владою. Також, помітним у вищевикладених формулюваннях завдань ад­міністративного права є особливий наголос на гарантуванні прозорості та підзвітності суб’єктів владних повноважень, насамперед, перед гро­мадянським суспільством. Менше значення має завдання адміністративного права, що полягає у встановленні принципів, матеріально-право­вих правил та процедури виконання владних управлінських функцій адміністративними орга­нами, а також накопичення у адміністративній та судовій практиці потенціалу для підвищення ефективності адміністративного права.

Посилання

Мельник Р.С., Бевзенко В.М. Загальне адміністративне право: навч. посібник/ за заг. ред. Р.С. Мельника. К.: Ваіте, 2014. 376 с.

Адміністративне право України. Повний курс : підручник/ Галунько В.В., Діхтієвський П.В., Кузьменко О.П., Стеценко С.Г. та ін. Херсон : ОЛДІ-ПЛЮС, 2018. 446 с.

Миколенко О.М. Цілі адміністративного права: поняття, класифікація та рівень дослідження в науці. Правова держава. 2016. № 23. С. 65-70. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Prav_2016_23_14.

Leyland P., Woods T. Textbook on Administrative Law [4th ed]. Oxford University Press, 2002. 581 p.

Purpose of Administrative Law. AbyssiniaLaw. 2023. URL: https://www.abyssinialaw.com/study-on-line/365-administrative-law/7184-purpose-of-administrative-law.

More A. Introduction to Administrative Law. 2023. URL: https://thelegalquotient.com/administrative-law/administrative-law/2347/.

Бєлов Д.М., Бєлова М.В., Палапа Б.Б. Соціальне підприємництво: поняття та ознаки. Науковий вісник УжНУ. Серія «Право». Випуск 75(1). Ч. 1. 2023. С. 33-39.

Бєлов Д.М., Легеза Є.О. Форми та методи правового регулювання захисту прав споживачів щодо поводження з відходами на державному рівні. Аналітично-порівняльне правознавство. № 1. 2024. С. 105-109.

Лазур Я.В. Забезпечення прав і свобод громадян України у сфері публічного управління: адміністративно-правовий механізм: монографія. К.: Четверта хвиля. 2010. 240 с.

Лазур Я.В. Поняття, сутність та елементи адміністративно-правового механізму забезпечення прав і свобод громадян у державному управлінні. Форум права. 2009. № 3. С. 392-398.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-10-12

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право