Стратегія Vision Zero та її цілі

Автор(и)

  • В.М. Когут кандидат технічних наук, старший науковий співробітник відділу організації наукової роботи, Львівський державний університет внутрішніх справ, Україна https://orcid.org/0009-0000-3286-9016

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.05.82

Ключові слова:

Стратегія Vision Zero, безпека дорожнього руху, дорожньо-транспортні пригоди, серйозні травми, системний підхід, управління ризиками, Європейський Союз

Анотація

Актуальність дослідження стратегії Vision Zero зумовлена зростаючими викликами у сфе­рі безпеки дорожнього руху, які стоять перед сучасними суспільствами. Попри досягнення в технологіях та інфраструктурі, кількість заги­блих та травмованих у дорожньо-транспортних пригодах залишається значною проблемою, що вимагає нових підходів до вирішення. У кон­тексті посиленої уваги до сталого розвитку та зменшення шкідливого впливу на навколишнє середовище, Vision Zero пропонує інноваційні рішення, спрямовані на гармонізацію людської безпеки з екологічними та економічними вимо­гами сучасних транспортних систем.

Стратегія Vision Zero є сучасним і амбітним підходом до забезпечення безпеки дорожньо­го руху, який ставить перед собою мету досяг­нення повної відсутності смертей та серйозних травм на дорогах. Це дослідження присвячене всебічному аналізу основних цілей та принципів стратегії Vision Zero, а також її застосування в контексті безпеки дорожнього руху в Європей­ськомуСоюзі.

Метою дослідження є детальне вивчення ключових цілей Vision Zero, таких як досягнен­ня нульового рівня загибелі в ДТП і зменшення серйозних травм. Особлива увага приділяється визначенню серйозних травм і методам їх змен­шення, що включає як технічні, так і інфраструктурні рішення. У статті розглядаються основні принципи стратегії, включаючи забезпечення безпеки транспортних засобів, інфраструктури і поведінки учасників дорожнього руху, а також принципи системного підходу і проактивного управління ризиками.

Результати дослідження підтверджують, що стратегія Vision Zero є ефективним інструментом для зменшення кількості ДТП і серйозних травм, завдяки її комплексному підходу до безпеки до­рожнього руху. Зокрема, дослідження показує, що досягнення цілей Vision Zero має значний соціально-економічний вплив, включаючи змен­шення витрат на медичні послуги і підвищення якості життя громадян. Реалізація цих цілей та­кож сприяє впровадженню нових технологій і ін­новацій у сфері безпеки, що робить транспортні системи більш ефективними і надійними.

Завдяки аналізу і обґрунтуванню важливості досягнення цілей стратегії Vision Zero, дослі­дженняпідкреслює необхідність комплексного підходу до управління дорожньою безпекою та демонструє потенціал цієї стратегії для забезпе­ченнябільш безпечного і сталого транспортного середовища в Європейському Союзі.

Посилання

European Parliament resolution of 6 October 2021 on the EU Road Safety Policy Framework 2021-2030. URL: https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2021-0407_EN.html.

Institute for European traffic law. European Commission welcomes United Nations Stockholm Declaration on Road Safety. 2021. URL: https://www.ietl.net/news-details/vision-zero-eu-road-safety-policy-framework-2021-2030.html.

EAC. EU Road Safety Policy-Framework 2021-2030. 2021. URL: https://www.eaclubs.org/post/eu-road-safety-policy-framework-2021-2030.

Kountoura E. REPORT on the EU Road Safety Policy Framework 2021-2030 - Recommendations on next steps towards ‘Vision Zero’. 2021. URL: https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/A-9-2021-0211_EN.html.

European Road Safety Action Programme. 2003. URL: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=celex%3A52003DC0311.

Regulation (EU) 2019/2144 on type-approval requirements. URL: https://eur-lex.europa.eu/EN/legal-content/summary/type-approval-requirements-to-ensure-the-general-safety-of-vehicles-and-the-protection-of-vulnerable-road-users.html.

Global Plan for the Decade of Action for Road Safety 2021-2030. 2021. URL: https://www.who.int/publications/m/item/global-plan-for-the-decade-of-action-for-road-safety-2021-2030.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-10-12

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право