Перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань VS співучасть в ухиленні від призову на військову службу під час мобілізації: проблеми кваліфікації в судовій практиці

Автор(и)

  • С.С. Стецюк аспірант Інституту держави і права імені В.М. Корецького НАН України, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.05.116

Ключові слова:

ухилення від призову, військова служба, мобілізація, перешкоджання законній діяльності, Збройні Сили України, інші військові формування, співучасть, кримінальне правопорушення, кваліфікація, судова практика

Анотація

У статті проаналізовано остаточні вироки, ухвалені у 2024 році та розміщені в Єдиному державному реєстрі судових рішень, в яких дії обвинувачених кваліфіковано за ст. 114-1 КК України. Виявлено п’ять варіантів протиправної поведінки обвинувачених, які кваліфікувалися як перешкоджання законній діяльності Зброй­них Сил України, а саме створення та / або ад­міністрування в інтернет-месенджерах каналів для розміщення на них інформації про вручення повісток працівниками Територіального центру комплектації та соціальної підготовки; складан­ня та видача завідомо неправдивих офіційних документів, які слугували підставою для при­своєння особі відповідної групи інвалідності та які виключали постановку транспортних засобів на військовий облік у Територіальному центрі комплектації та соціальної підготовки; видача іншим особам посвідчень, шевронів про член­ство в громадській організації та про зарахуван­ня до складу добровольчого військового форму­вання, які не звільняли таких осіб від призову на військову службу; зарахування на денну форму навчання до закладу вищої освіти без відповід­них військово-облікових документів за грошо­ві кошти та видача довідки про зарахування на навчання; участь у блокуванні транспортного засобу, на якому співробітники Територіально­го центру комплектації та соціальної підготовки здійснювали мобілізаційні заходи на території відповідного населеного пункту, з висловлен­ням погрози знищити цей транспортний засіб та застосувати насильство до співробітників від­повідного центру. Констатовано, що більшість кваліфікованих за ст. 114-1 КК України випад­ків підлягають кримінально-правовій оцінці як співучасть в ухиленні від призову на строкову військову службу за мобілізацією (ст. 336 КК України) або за іншими статтями Особливої ча­стини цього Кодексу, які передбачають відпо­відальність за одноособове вчинення відповід­них злочинів. Встановлено та охарактеризова­но особливості об’єкта злочину, передбаченого ст. 114-1 КК України, а також ознаки перешкод­жання законній діяльності як суспільно небез­печного діяння.

Посилання

Звіт про осіб, притягнутих до кримінальної відповідальності, та види кримінального покарання, за 2022 р. (форма 6). Офіційний вебсайт «Судова влада». URL: http://surl.li/lymfnf (дата звернення 10.09.2024).

Звіт про осіб, притягнутих до кримінальної відповідальності, та види кримінального покарання, за 2023 р. (форма 6). Офіційний вебсайт «Судова влада». URL: http://surl.li/hzcprf (дата звернення 10.09.2024).

Письменський Є.О. Кримінально-правова кваліфікація перешкоджання мобілізації (поточна практика правозастосування та перспективи вдосконалення. Правовий часопис Донбасу. 2024. № 1 (86). С. 65¬71.

Людвік В.Д. Кримінально-правова характеристика перешкоджанню законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань. Наук. вісник Дніпропетр. держ. ун-ту внутр. справ. 2015. № 2. С. 234-238.

Майстренко О. Об’єктивна сторона перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань. Протидія терористичній діяльності: міжнародний досвід і його актуальність для України: мат-ли міжнар. наук.-практ. конф. (м. Київ, 30 верес. 2016 р.). Київ: Нац. академ. прокуратури України, 2016. С. 218-219.

Пилипенко Є.В. Перешкоджання діяльності у кримінальному праві України: дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.08; Львів. держ. ун-т внутр. справ. Львів, 2018. 211 с.

Чорний Р. Проблеми удосконалення закону України про кримінальну відповідальність за перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань. Нац. юрид. журнал: теорія та практика. 2015. Лютий. С. 153-156.

Туркот М.С. Мобілізаційна діяльність як засіб забезпечення воєнної безпеки України. Юридичний електронний науковий журнал. 2015. № 2. С. 200-202. URL: http://www.lsej.org.ua/2_2015/55.pdf (дата звернення 10.09.2024).

Волотівський П.Б. Мобілізаційна підготовка та мобілізація - важливі складові організації оборони України. Наука і оборона. 2019. № 4. С. 13-19.

Єрмолаєва-Задорожня Є.В. Перешкоджання службовій діяльності працівників правоохоронних органів: поняття, різновиди та форми впливу. Питання боротьби зі злочинністю. 20178. Вип. 33. С. 261-272.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-10-12

Номер

Розділ

Розділ 8. Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право