Організація та здійснення судового контролю на етапі досудового розслідування у зарубіжних країнах

Автор(и)

  • Б.Ю. Головко адвокат, здобувач вищої освіти третього (освітньо-науково рівня) Навчально-наукового інституту права, Національний університет водного господарства та природокористування, Україна https://orcid.org/0009-0008-2528-6128

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.05.119

Ключові слова:

судовий контроль, кримінальний процес, модель судового контролю, досудове розслідування, судовий орган, слідчий суддя

Анотація

У науковій статті розглянуто особливості ор­ганізації та проведення судового контролю за попереднім слідством у європейських країнах. Визначено, що судовий контроль в історичній ретроспективі сягає часів Середньовіччя, відтак має тривалий практичний досвід застосування. Встановлено, що у національних правових си­стемах країн Європи судовий контроль органі­зованийпо-різному, тому в науковій літературі підтверджується існування двох типів моделей судового контролю залежно від призначення судового контролю у кримінальному процесі.

Перший тип моделей характеризується на­явністю у представників судової влади, які уповноважені здійснювати судовий контроль за досудовим розслідуванням, слідчих функції та повноважень у сфері здійснення слідчих дій. Другий тип моделей судового контролю у євро­пейських країнах організований таким чином, що представники судової влади у досудовому розслідуванні наділені повноваженнями, які об­межені вирішенням питань, пов’язаних із контр­олем за дотриманням прав і свобод учасників досудового розслідування, без вирішального впливу на хід досудового розслідування.

Проаналізовано особливості спеціаліза­ції суб’єктів, які здійснюють функції судового контролю та визначено, що вони поділяються на судові органи, що невідокремлені від загаль­них судів (в них відсутня спеціалізація); судо­ві органи, в яких наявні окремі посади слідчих суддів в загальних судах; спеціалізовані судові органи.

Встановлено переваги та недоліки моделей першого та другого типу організації судового контролю за досудовим розслідуванням у євро­пейських країнах. Переваги моделей першого типу полягають у економічності організації су­дового контролю, моделі другого типу характе­ризуються вищим ступенем якості захисту прав і свобод особи у досудовому розслідуванні через виключну спеціалізацію представників судової влади. Визначено, що особливості норматив­но-правового регулювання судового контролю за досудовим розслідуванням в Україні дозво­ляють зробити висновок про віднесення її до другого типу моделей. Залежно від ступеня спе­ціалізації українська модель судового контролю передбачає наявність в системі судів загальної юрисдикції посади слідчого судді.

Посилання

Крикливець Д.Є. Моделі судового контролю за досудовим розслідуванням за законодавством зарубіжних держав. Юридичний науковий електронний журнал (Електронне фахове видання). 2016. № 5. С. 112-115. URL: http://lsej.org.ua/5_2016/33.pdf (дата звернення: 01.09.2024),

Шаренко С.Л. Теоретико-прикладні основи діяльності слідчого судді в кримінальному провадженні : автореф. дис д-ра юрид. наук : 12.00.09. Харків, 2021. 40 с.

Левенець Б.Б. Моделі судового правозастосування Великої Британії та США. Підприємництво, господарство і право. 2020. № 1. С. 170-175.

Калатур М.В. Особливості функціонування правоохоронних систем держав Європейського Союзу. Підприємництво, господарство і право. 2021. № 1. С. 131-135.

Основи кримінального процесу Федеративної Республіки Німеччина: навч. посіб. / В.А. Савченко та ін. Харків: Право, 2017. 372 с.

Law commission. Reforminq the law. URL: http://www.lawcom (дата звернення: 01.09.2024).

Журавель О.О. Правове регулювання забезпечення слідчим суддею функцій судового контролю в законодавстві окремих зарубіжних країн. Правова система: теорія і практика. 2019. С. 41-44.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-10-12

Номер

Розділ

Розділ 9. Кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза; оперативно-розшукова діяльність