Міжнародні туристичні організації: правовий статус, класифікація, значення

Автор(и)

  • Т.П. Безсмертнюк кандидат географічних наук, доцент, доцент кафедри туризму та готельного господарства, Волинський національний університет імені Лесі Українки, Україна https://orcid.org/0000-0003-1580-6157

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.05.131

Ключові слова:

міжнародні організації, туризм, право, міжнародне право, міжнародні туристичні організації, правовий статус, класифікація

Анотація

Постійне зростання міжнародного турис­тичногообміну призвело до необхідності його правового регулювання на міжнародному рівні і створення різних міжнародних туристичних організацій. Актуальність дослідження зумовле­на зростанням ролі міжнародних організацій у розвитку співпраці у сфері туризму. Метою до­слідження є визначення особливостей функці­онуванняміжнародних туристичних організацій як суб’єктів міжнародного туристичного права. Для проведення об’єктивного дослідження ви­користанонаступні методи: аналізу та синтезу; дедукції та індукції; структурно-логічного уза­гальнення; систематизації.

У статті визначено специфічні ознаки та осо­бливості діяльності міжнародних туристичних організацій. Встановлено, що міжнародні орга­нізації відіграють важливу роль у формуванні та застосуванні міжнародного права як у процесі його формування, так і в реалізації. Міжнародні туристичні організації утворюються шляхом до­бровільного приєднання та участі представників туристичного сектора з різних країн, неперерв­нодіють відповідно до прийнятих статутів і вже підтвердили свою ефективність як важливий ін­струментміжнародного співробітництва. Визна­чено правовий статус міжнародних туристичних організацій. Встановлено, що найпоширенішою міжнародною туристичною структурою є асоці­ація, яка об’єднує на добровільній основі наці­ональні організації, підприємства туристичної індустрії та фізичних осіб для вирішення кон­кретних завдань у галузі туризму.

Узагальнено підходи до класифікації між­народних туристичних організацій. Розглянуто класифікацію міжнародних туристичних орга­нізацій за видами діяльності, сферами діяль­ності, національно-територіальною ознакою та за суспільно-державною ознакою. Міжнарод­ні туристичні організації зазвичай поділяють на наступні основні групи: світові загального характеру; регіональні загального характеру; регіональні галузевого характеру; спеціалізо­вані; особливі.

У статті розглянуто роль провідних міжнарод­них туристичних організацій у розвитку сфери туризму. Організація Об’єднаних Націй визнала провідну роль Всесвітньої туристичної органі­зації в сфері туризму і подорожей, покладаючи на неї ключову відповідальність за сприяння розвитку відповідального, стійкого і доступно­го туризму, покликаного сприяти економічно­му зростанню, міжнародному взаєморозумінню, миру, процвітанню, а також взаємній повазі і безумовному дотриманню громадянських прав і основних свобод.

Посилання

Чепурда Г.М., Старинець О.А., Шестель О.Г. Міжнародні туристичні організації та їх роль в розвитку туризму та готельно-ресторанного бізнесу в умовах сьогодення. Інновації та технології в сфері послуг і харчування. № 1 (11). 2024. С. 46-56.

Войціховський А.В. Міжнародне право : підручник. Харків : Харків. нац. ун-т внутр. справ, 2020. 544 с.

Козловський Є.В. Правове регулювання туристичної діяльності : навчальний посібник. Київ : «Центр учбової літератури», 2021. 272 с.

Пуцентейло П.Р. Економіка і організація туристично-готельного підприємництва : навчальний посібник. Київ : «Центр учбової літератури», 2007. 344 с.

Мальська М.П., Антонюк Н.В., Ганич Н.М. Міжнародний туризм і сфера послуг : підручник. К. : «Знання», 2008. 661 с.

Аврята А.В. Міжнародні туристичні організації та їх роль у розвитку інформатизації туризму у глобальному середовищі. Наукові інновації та передові технології. № 4 (18). 2023. С. 235-247.

United Nations World Tourism Organization : вебсайт. URL: https://www.unwto.org (дата звернення: 21.07.2024).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-10-12

Номер

Розділ

Розділ 11. Міжнародне право