Конкурентоспроможність вітчизняних освітніх послуг на міжнародному ринку

Автор(и)

  • І.Р. Фурманенко аспірант інституту міжнародних відносин Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Україна https://orcid.org/0009-0000-8354-4705

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.05.142

Ключові слова:

Конкурентоспроможність вітчизняних послуг, освітні послуги, міжнародні ринки освітніх послуг, експорт вітчизняних освітніх послуг, місце української освітньої послуги на міжнародному ринку

Анотація

Вказується, Україна, як країна, яка має ве­лику кількість ефективних закладів освіти, що виховують провідних спеціалістів своєї справи, які наразі використовують свої знання у проек­тах по всьому світу, має бути у топ списку країн за експортом освітніх послуг у світі. З початком антитерористичної операції у 2014 році, а та­кож з початком повномасштабних воєнних дій у 2022 році, розвиток експорту освітніх послуг в Україні знизився, а отже і місце української ос­вітньої послуги на міжнародному ринку освітніх послуг знизилось також. Відповідний стан речей передбачає необхідність розробки механізмів і способів підвищення рівня конкурентоспромож­ності України на міжнародному ринку освітніх послуг, що складає актуальність та потребує дослідження. Відзначено, Україна на шляху до євроінтеграції дотримується ряду міжнародних стандартів, активно розвиває свою економіку, зокрема, у освітній сфері.

Наукова стаття присвячена дослідженню питань конкурентоспроможності вітчизняних освітніх послуг на міжнародному ринку. Визна­ченомісце вітчизняних освітніх послуг на між­народному ринку та динаміку розвитку вітчиз­нянихосвітніх послуг на міжнародному ринку. Наведено особливості перешкод, що наразі не дають можливості належного розвитку україн­ськимосвітнім послугам на міжнародному рин­ку освітніх послуг. Визначено підстави, що сти­мулюють розвиток вітчизняних освітніх послуг та стимулюють посилення позицій вітчизняних освітніх послуг на міжнародному ринку. Ви­значеноособливості, загальні характеристики і ризики конкурентоспроможності вітчизняних послуг та чинники, що впливають на конкурен­тоспроможність послуг. Наведено особливості конкурентоспроможності вітчизняних освітніх послуг, а також динаміку відповідної конкурен­тоспроможності до та під час правового режиму воєнного стану в Україні. Визначено вплив во­єнного стану на розвиток конкурентоспроможності вітчизняних освітніх послуг; виокремлено негативний вплив воєнного стану на конкурен­тоспроможність вітчизняних освітніх послуг та шляхи виправлення ситуації на краще.

Посилання

Несторенко Т., Чукурна О., Ромах В. Формування ринку освітніх послуг України на сучасному етапі. Вісник Хмельницького Національного університету. 2022. № 2. Том 2. С. 41–48. URL: https://www.researchgate.net/publication/368708747_THE_EDUCATIONAL_SERVICES_UKRAINIAN_MARKET_FORMATION_AT_THE_PRESENT_STAGE (дата звернення: 03.08.2024).

Україна на міжнародному ринку освітніх послуг вищої освіти. Аналітична записка. Веб-сторінка Національного інституту стратегічних досліджень. 2014. URL: https://www.niss.gov.ua/doslidzhennya/gumanitarniy-rozvitok/ukraina-na-mizhnarodnomu-rinku-osvitnikh-poslug-vischoi-osviti (дата звернення: 03.08.2024).

Левченко О.М., Плинокос Д.Д Експорт освітніх послуг вищими навчальними закладами України у вимірі глобалізаційних процесів. Економіка: реалії часу. Науковий журнал. 2015. № 4 (20). С. 210–216.

Пурій Г.М. Експорт освітніх послуг як напрям диверсифікації джерел фінансового забезпечення ВНЗ. Глобальні та національні проблеми економіки. 2016. Вип. 11. С. 211–215.

Національна доповідь про стан і перспективи розвитку освіти в Україні / Нац. акад. пед. наук України ; [редкол.: В.Г. Кремень (голова), В.І. Луговий (заст. голови), А.М. Гуржій (заст. голови), О.Я. Савченко (заст. голови)] ; за заг. ред. В.Г. Кременя. Київ : Педагогічна думка, 2016. 448 с.

Kucherenko D., Martynyuk O. Modern trends of the development of the international market of educational services. Economics and Working Capital. 2018. URL: http://eworkcapital.com/modern-trends-of-the-development-of-the-international-market-of-educational-services/ (дата звернення: 03.08.2024).

Коваленко Н., Боброва Н., Поспєлова Г., Федорченко В., Ганчо О. Перспективи інтеграції системи вищої освіти України у європейський освітній простір. Актуальні проблеми сучасної медицини: Вісник Української медичної стоматологічної академії. 2023. № 23(1). С. 118– 121. URL: https://doi.org/10.31718/2077-1096.23.1.118 (дата звернення: 03.08.2024).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-10-12

Номер

Розділ

Розділ 11. Міжнародне право