Місце міжнародного парламентського союзу в процесі еволюціонування парламентаризму

Автор(и)

  • Д.О. Гребенюк асистент кафедри міжнародного та європейського права Національний університет «Одеська юридична академія», Ukraine https://orcid.org/0000-0001-9682-3017

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2022.03.52

Ключові слова:

Парламентаризм, інститут, міжнародна організація, союз, декларація, критерії

Анотація

У статті досліджується становлення інституту парламентаризму в світі, встановлюються фактори, які впливали на процес еволюціонування. Наводяться приклади законодавчих органів різних країн, порівнюється їх структура, проаналізовані нормативні правові акти, які впливали на розвиток та становлення парламентаризму. В статті доказується важливість парламенту в процесі функціонування держави враховуючи історичний аспект та майбутня перспектива і напрям діяльності інституту, з огляду на прийняття рішень даного інституту залежить правова система цілої країни, а іноді зовнішньополітичний курс. Цей орган чітко слідкує нормам основного закону держави, та є гарантом прав та свобод людини. Парламент – це вищий законодавчий та представницький орган в державах, він налічує представників, які були обрані від всього населення та всіх регіонів. У сучасний час парламент є законодавчим органом, тобто наділений повноваженнями приймати закони, а також формувати та контролювати виконавчу владу та налагоджувати міжпарламентське співробітництво. В даній науковій праці з’ясовується місце і роль міжнародних організацій в процесі еволюціонування інституту парламентаризму через призму діяльності міжнародного парламентського союзу, аналізується його нормативно-правова база, розглядається структура організації. Опрацьовуються основні напрями діяльності союзу, результат нормотворчої діяльності організації у вигляді прийнятих резолюції. В статті досліджуються основні декларації міжнародного парламентського союзу, а саме декларація про критерії вільних і справедливих виборів та загальну декларацію про демократію[2]. Розкривається генезис союзу, враховуючи історичну складову, чинники, які впливали та окреслюється майбутня перспектива за допомогою подальшого парламентського діалогу на базі унікального форуму. Створений багатосторонній парламентський діалог проектує досвід та погляд на вирішення кризових ситуації, опрацьовує нові шляхи вирішення та запобігання конфліктів. На базі міжнародного парламентського союзу створена велика програма сприянню демократії і сама організація є потужним та ефективним джерелом для парламентів.

Посилання

Гребенюк Д. О. Роль резолюції європейського парламенту в реформуванні внутрішнього законодавства. Modern research in world science. 2022. URL: https://sci-conf.com.ua/wp-content/uploads/2022/04/MODERNRESEARCH-IN-WORLD-SCIENCE-17-19.04.22.pdf.

Declaration on Criteria for Free and Fair Elections. Inter-Parliamentary Union. 1994. URL: https://www.ipu.org/our-impact/strong-parliaments/setting-standards/declaration-criteria-free-andfair-elections.

Statutes and Rules of the IPU. Inter-Parliamentary Union. 1976. URL: https://www.ipu.org/about-ipu/statutes-and-rules-ipu.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-09-28

Номер

Розділ

Розділ 11. Міжнародне право