Ґендерний вимір діяльності українського жіночого руху в Канаді та Австралії

Автор(и)

  • І.П. Андрусяк кандидат юридичних наук, доцент доцент кафедри теорії права та конституціоналізму Національного університету «Львівська політехніка» Інституту права, психології та інноваційної освіти, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-6887-0510

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2022.04.1

Ключові слова:

український організований жіночий рух, вільний світ, ґендерна рівність, фемінізм, жіночі права, національна ідентичність

Анотація

Статтю присвячено дослідженню організованого жіночого руху за кордоном. Український жіночий рух, який виник та почав розвиватись у всіх країнах в які переселялись та жили українці, став продовженням і розвитком українського жіночого руху на українських землях і мав на меті здобуття прав жінок і в доступі до освіти і у вирішенні всіх суспільних справ. Причиною еміграції українців стали несприятливі політичні обставини в імперіях, до яких наприкінці ХІХ ст. входили всі українські землі, а також економічний занепад та сповільнений і неефективний розвиток економіки обох імперій.

Організований український жіночий рух завжди опирався на засади рівноправності людей незалежно від статі. В основі діяльності українських жіночих організацій була присутня ідея ґендерної рівності. Очевидно, що поняття «ґендерна рівність» відноситься до сучасної термінології права, і на початках формування організованого українського жіночого руху такого терміну не було. Рівність людей незалежно від статі окреслювалась поняттям «емансипація жінок». Цікавим в розвитку українського жіночого руху у вільному світі є відмінність з жіночим рухом канадійок чи австралійок, який мав у своїй основі феміністичну складову, тобто базувався на протиставленні статей. Такий антагонізм між статями виник в тих народів, які мали свою власну державу і не зазнавали національного гноблення.

Діяльність жіночих організацій була спрямована на виявлення дискримінаційних суспільних практик і боротьбі за жіночі права. Оскільки українці не мали власної держави і були гнобленими, як чоловіки так і жінки, то не могло відбутись протистояння статей. Тому, для українського жіночого руху базовими цінностями були здобуття прав жінок, збереження національної ідентичності, традицій, виховання молоді, збереження церкви. Слід зазначити, що українські чоловіки підтримували жінок у їхніх починаннях. Тому, діяльність організованого українського жіночого руху окреслюється в контексті ґендерної рівності.

Посилання

Стахова Євдокія. Ольга Басараб – патронка ОУК. На службі рідного народу. Ювілейний збірник Організаці Українок Канади ім. Ольги Басараб у 25-річчя від заснування (1930-1955). Вінніпег, 1956 р. 500 с.

Українка у вільному світі. Збірник виданий у 75-ліття українського жіночого руху і 10-ліття Світової Федерації Українських Жіночих Організацій. 24-27 червня. Нью-Йорк, 1959 р. 170 с.

На службі рідного народу. Ювілейний збірник Організації Українок Канади ім. Ольги Басараб у 50-річчя від заснування (1956-1980) ч. 2. Торонто, 1984. 522 с.

Енн Скейлз. Фемінізм у праві: активізм, юридична практика та правова теорія. / Під ред. Христини Кіт. Київ: «Видавництво», 2019. 214 с.

Союз Українок Австралії ім. княгині Ольги. Мельбурн, 2001. 373 с.

Денисенко Н. Тяжкий початок - корисні наслідки // Наше Слово. Сідней, СУА, 1967. 42 с.

Сенета Є. Українці в австралійській державній статистиці. / Під ред. Павлишин, М. Українці в Австралії. Мельборн, Союз Українських Організацій Австралії, 1998. 122 с.

Пеленська-Прокоп Лада. Бл. п. Ірина Пеленська // Альманах українського життя в Австралії, вид. часопису «Вільна думка» та Фундації українознавчих студій в Австралії. Сідней, 1994. 936 с.

Енциклопедія української діяспори / гол. ред. Василь Маркусь; Наукове Товариство ім. Шевченка, Національна академія наук України. — К. : ІНТЕЛ, 1995. Т. 4 : Австралія, Азія, Африка. 264 с.

Гаєвська-Денес Л., Доповідь «Наші Проблеми» оголошена на Св’ятковому З’їзді 1965- го р., // Наше Слово. Сідней, СУА, 1965. 80 с.

Міжнародний Форум Українських Жіночих Організацій у Львові (2011). Міжнародний Інститут культури та зв’язків з діаспорою НУ «Львівська політехніка». Веб-сайт URL: http://miok.lviv.ua/?p=5527

Вулф Вірджинія. Власний простір / перекл Я. Чердаклі. Київ: Альтернативи, 1999. 144 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-11-27

Номер

Розділ

Розділ 1. Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень