Доктринальні уявлення про правотворчість та її політику

Автор(и)

  • В.М. Дубас здобувач освітньо-наукового ступеню «Доктор філософії» за спеціальністю 081 Право Приватного вищого навчального закладу «Європейський університет», Україна https://orcid.org/0009-0002-1030-9418

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.04.1

Ключові слова:

право, правове регулювання, правотворчість, правова політика, правотворча політика, законодавство

Анотація

В статті автором розкрито особливості сучас­ного стану наукового розуміння феномену правотворчості. Відзначено, що правотворчість за­ймає особливе місце в діяльності держави, основ­ною метою якої є прийняття, зміна та скасування норм права, формалізованих у відповідних фор­мах права. Для правотворчості як особливої фор­ми юридично значимої діяльності, що здійснюєть­ся уповноваженими суб’єктами (народом, суб’єк­тами публічної влади, громадськими організація­ми) важливим з наукової точки зору залишається питання її розуміння, що дозволить більш точно та комплексно відповісти на питання про те: 1) що саме створюється за наслідками правотворчості; 2) яку мету вона переслідує; 3) яке значення має на сучасному етапі розвитку правової системи. Незважаючи на те, що правотворчість має три­валуісторію свого наукового дослідження і на сьогодні представлена широким спектром підхо­дів до розуміння, варто відзначити, що однознач­ного доктринального розуміння вказаного явища в юридичній науці вироблено не було. Наявність різноманітних підходів до її наукового розуміння доводить багатоаспектність досліджуваного фе­номену та потребує посилення концептуалізації таких наукових результатів. Вказаним доводить­ся актуальність наукової розробки правотворчості крізь призму її доктринального розуміння та ха­рактеристики сучасного стану її розробки.

На підставі критичного аналізу представ­лених в юридичній науці поглядів вчених, які стосуються розуміння правотворчості автором підсумовано, що сучасними дослідниками об­ґрунтовується доцільність розширеного розу­міння правотворчості, яка націлена не лише на створення нормативно-правових актів, але і ін­ших форм права, зокрема судових прецедентів та міжнародних правових договорів та актів.

Доведено, що правотворчість перш за все є соціокультурним феноменом, яка здійснюється відповідно до інтересів суспільства, держави тощо. Тому важливого значення для розуміння правотворчості відіграє поняття «політика», яка характеризує правотворчість з точки зору само­стійної сфери та напряму діяльності, що: 1) ви­значає зміст творення права; 2) скеровує робо­ту відповідальних суб’єктів; 3) і саме головне - забезпечує поступовий, об’єктивно зумовле­ний розвиток правової системи, державності та громадянського суспільства.

Посилання

Гусаров С.М. Поняття та сутність правотворчості в Україні. Науковий вісник Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ.2015. № 3. С. 44-45. URL: https://www.univd.edu.ua/science-issue/issue/872.

Кельман М.С., Мурашин О.Г. Загальна теорія держави та права. Київ, Кондор, 2005. 609 с.

Мельничук С.М. Правотворча діяльність - провідна правова форма здійснення функцій держави: теоретико-прикладний аспект. Інформація і право. 2016. № 1(16). С. 5-8. URL: http://il.ippi.org.ua/article/view/272832.

Формування і розвиток правотворчості в умовах трансформації суспільства: монографія за ред. В.П. Плавича. Одеса : Фенікс, 2018. 348 с.

Загурський Р.Р., Гриневич Т.П. Судова правотворчість: сутнісна характеристика. Розвиток державності та права в Україні: реалії та перспективи: матеріали міжнародної науково-практичної конференції (м. Львів, 17-18 вересня 2021 р.). Львів : Західноукраїнська організація «Центр правничих ініціатив», 2021. С. 5-9.

Стецик Н.В. Судова правотворчість: загальнотеоретична характеристика. Часопис Академії адвокатури України. 2010. № 3. С. 1-5.

Сердюк І.А. Методологічний аналіз інтерпретацій поняття «правотворчість». Науковий вісник ДДУВС. 2017. № 2. С. 74-77.

Козюбра М.І. Загальна теорія права: підручник / за ред. М.І. Козюбри. Київ : Ваіте, 2015. 392 с.

Самуйлік М.М. Феномен політичної правотворчості. Особливості та тенденції розвитку правотворчості в умовах трансформації суспільства. Матеріали міжнародної науково-практичної конференції. ОДАБА. Одеса: ОДАБА, 2015. С. 123-124.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-11

Номер

Розділ

Розділ 1. Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень