Гарантії реалізації права на охорону здоров’я та медичну допомогу

Автор(и)

  • З.О. Мургустова аспірантка Ужгородського національного університету, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.04.10

Ключові слова:

права людини, право людини на охорону здоров’я, право на медичну допомогу, правове регулювання, конституція, реалізація, гарантії, загальні гарантії, юридичні (спеціальні) гарантії

Анотація

Зазначається, в умовах стрімкого розвитку суспільства, науково-технічного прогресу та ви­никнення нових захворювань, питання реаліза­ції права на охорону здоров’я набуває особливої значущості. Зростання населення планети, по­силення техногенного навантаження на довкіл­ля,погіршення екологічної ситуації та збройні конфлікти суттєво впливають на здійснення цього права. Відсутність мінімального рівня здо­ров’яунеможливлює повноцінну участь людини у державному та суспільному житті, обмежує реалізацію її прав, що, в свою чергу, загрожує економічному розвитку, стабільності та безпеці суспільства.

Отже, цій науковій статті визначено зміст та види гарантій реалізації права осіб на охорону здоров'я та медичну допомогу. Суб’єктом за­стосування гарантій виступає держава в особі уповноважених компетентних органів, які діють з метою сприяння реалізації зазначеного права та його захисту.

Проаналізовано різні підходи науковців до ви­значення поняття «гарантії» та їх класифікації.

Основна роль в системі гарантій реалізації права людини на охорону здоров'я та медичну допомогу належить саме юридичним гарантіям, які закріплені у праві і забезпечують реаліза­цію його норм. Юридичні гарантії включають усі правові засоби, за допомогою яких відбуваєть­ся реалізація та охорона прав і свобод людини та громадянина, оскільки вони передбачають юридичну відповідальність для уповноважених суб’єктів за невиконання чи порушення прав та законних інтересів громадян, а також сприяють підвищенню гарантій реалізації прав.

Запропоновано гарантії реалізації права на охорону здоров'я та медичну допомогу розгля­дати в якості системи, яка складається з двох груп - загальних та юридичних (спеціальних) гарантій, які в свою чергу містять певну сукуп­ність елементів.

Група загальних гарантій налічує політичні, економічні, соціальні, культурні та інформаційні гарантії; юридичні (спеціальні) гарантії включа­ють нормативні, інституціональні (організаційні) та міжнародно-правові гарантії.

Автором запропоновано авторське визначен­ня поняття та змісту відповідних складових як загальних гарантій, так юридичних (спеціаль­них) гарантій.

Автором актуалізується питання ширшого використання стимулюючих конституційних га­рантій права людини на охорону здоров’я осіб та медичну допомогу.

Посилання

Великий тлумачний словник сучасної української мови (з дод. і допов.) / Уклад. і голов. ред. В.Т. Бусел. К; Ірпінь: ВТФ «Перун», 2005, 1728 с.; с. 55. Івченко А.О. Тлумачний словник української мови, Х.: «Фоліо», 2002 р. 543 с.; с. 161. Енциклопедичний словник з державного управління / уклад.: Ю.П. Сурмін, В.Д. Бакуменко, А.М. Михненко та ін.; за ред. Ю.В. Ковбасюка, В.П. Трощинського, Ю.П. Сурміна. К.: НАДУ, 2010. 820 с. С. 117. Словник іншомовних слів / Уклад.: С.М. Морозов, Л.М. Шкарапута. К.: Наук. думка, 2000. 680 с.; с. 121. Бибик С.П., Сюта Г.М. Словник іншомовних слів: тлумачення, словотворення та слововживання / За ред. С.Я. Єрмоленко. Харків «Фоліо», 2006. 623 с.

Юридична енциклопедія: В 6 т. / Редкол.: Ю.С. Шемшученко (відп. ред.) та ін. К.: «Укр. енцикл.», 1998. Т. 1: А-Г. 672 с.

Добріогло О.В. Поняття і сутність трудових гарантій прав працівників Юридичний науковий електронний журнал № 2. 2020. С. 170-172.

Скакун. О.Ф. Теория государства и права. X: Консум; Ун-т внутр. дел, 2000. 704 с.

Теорія держави і права. Академічний курс: Підручник / За ред. О.В. Зайчука, Н.М. Оніщенко. К.: Юрінком Інтер, 2006. 688 с. URL: http://www.ebk.net.ua/Book/law/zaychuk_tdp/part2/409.htm.

Магновський І.Й. Гарантії прав і свобод людини та громадянина в праві України (теоретико-правовий аспект): дис. ... кандидата юрид. наук: 12.00.01. К., 2003. 221 с.

Теорія держави і права: Навч. посіб. / Олійник А.Ю., Гусарєв С.Д., Слюсарен- ко О.Л. К.: Юрінком Інтер, 2001. 76 с.; с. 128 Погребной И.М., Шульга А.М. Теория права: Учебное пособие. Харьков: Ун-т внутр. дел, 1998. 148 с.

Погорілко В.Ф., Федоренко В.Л. Конституційне право України: Підручник. К.: Правова єдність, 2010. 432 с. URL: http://pidruchniki.ws/10560412/pravo/garantiyi_prav_svobod_lyudini_gromadyani na_ukrayini.

Сиренко В.Ф. Реальность прав советских граждан. К.: Наукова думка, 1983. 139 с.

Фріцький О.Ф. Конституційне право України. Підручник. О.Ф. Фріцький. К.: Юрінком Інтер. 2003. 536 с.

Конституційне (державне) право зарубіжних країн: Навч. посіб. / В.М. Бесчастний, О.В. Філонов, В.М. Субботін, С.М. Пашков; За ред. В.М. Бесчастного. К.: Знання, 2007. 467 с. URL: http://pidruchniki.ws/10810806/pravo/garantiyi_zdiysnennya_prav_svobod_gromadyan_rolombudsmaniv_zahisti_prav_lyudini/

Биков О. Внутрішньодержавні нормативно-правові гарантії забезпечення прав та свобод національних меншин в Україні. Право України. 2000. № 8. С. 51-55.

Громовчук М.В., Бєлов Д.М. Гуманізм як філософсько-правова категорія в умовах формування нової парадигми в праві. Аналітично-порівняльне право. № 3/2022. С. 301-310.

Бєлов Д.М., Бєлова М.В. Система захисту прав і свобод людини і громадянина: доктринальні та нормативні основи. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія «Право». 2022. Вип. 74. С. 85-90

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-11

Номер

Розділ

Розділ 2. Конституційне право; муніципальне право