Правовий статус дитини, яка постраждала від війни

Автор(и)

  • Л.Р. Наливайко доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України, головний науковий співробітник сектору теоретико-методологічних проблем організації державної влади відділу проблем теорії держави і права Науково-дослідного інституту державного будівництва та місцевого самоврядування Національної академії правових наук України, Україна https://orcid.org/0000-0002-7696-4223

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.04.11

Ключові слова:

діти, правовий статус дитини, воєнний стан, міжнародне гуманітарне право, захист прав дитини, фізичне насильство, психологічне насильство, збройний конфлікт

Анотація

У статті акцентовано, що захист прав та ін­тересів дітей є найважливішим завданням будь-якої демократичної держави. Проаналізовано систему стандартів, що утворюють норматив­но-правову базу із захисту прав дітей в умо­вахвоєнного стану. Міжнародне право у сфері дотримання прав людини та міжнародне гума­нітарне право регулюють права дітей та їхній захист, а також відповідні зобов’язання держав і недержавних інституцій у цій сфері. Загально­визнаниймеханізм захисту прав дітей залиша­ється майже незмінним, але в умовах воєнного стану виникають нові обставини, за яких права дітей можуть бути порушені, особливо це сто­сується права на захист від насильства та жор­стокого поводження. Основними порушеннями прав дітей є: вербування дітей, використання забороненої зброї для ведення війни, перешкод­жання у наданні гуманітарної допомоги, поз­бавлення громадянства, незаконна депортація дітей, вбивства та каліцтва, пошкодження за­кладів охорони здоров’я, навчальних закладів, що призводить до неможливості реалізації прав останніх. У статті характеризуються особливос­ті правового регулювання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів. Законодавство України не містить єдиного підходу щодо захисту дітей під час по­рушення окремих видів прав і свобод. Крім того, частина наявних гарантій не мають практично­го застосування через відсутність механізму їх реалізації або невідповідність реаліям сього­дення.Міжнародна спільнота разом з Україною впровадили механізм захисту та відновлення прав українських дітей, тому порушені права дітей під час повномасштабного вторгнення ма­ють бути захищені та відновлені за допомогою як національних, так і міжнародних інституцій. Важливу роль в цьому контексті має створена в Україні платформа «Діти війни». Це єдина дер­жавна платформа, на якій зібрана інформація про дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій.

Посилання

Children affected by armed conflict and violence (15 July 2022). URL: https://www.ohchr.org/en/speeches/2022/07/children-affected-armed-conflict-and-violence.

Які соціальні та медичні гарантії мають діти, що постраждали внаслідок воєнних дій? URL: https://r2p.org.ua/page/yaki-soczialni-ta-medychni-garantiyi-mayut-dity-shho-postrazhdaly-vnaslidok-voyennyh-dij/

Лубінець Д. Порушення прав українських дітей на тимчасово окупованих територіях України та у Росії: депортація, мілітаризація, індоктринація. Спеціальна доповідь «Нерозквітлі». URL: https://ombudsman.gov.ua/childrenofwar-2023/vstup.

Лубінець Д. Грубі порушення прав людини внаслідок збройної агресії проти України: загальний огляд. Спеціальна доповідь «Нерозквітлі». URL: https://ombudsman.gov.ua/childrenofwar-2023/hrubi-porushennia-prav-dytyny-vnaslidok-zbroinoi-ahresii-proty-ukrainy-zahalnyi-ohliad.

Римський статут Міжнародного кримінального суду. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_588#Text.

Конвенція ООН про права дитини. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_021#Text.

Конституція України, прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 р. Відомості Верховної Ради України.URL: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/254k/96-ep.

Про охорону дитинства: Закон України від 14.07.2023 р. № 3265-IX. URL: https://zakon.rada.gov.ua/go/2402-14.

Про освіту: Закон України від 04.06.2024 р. № 3760-IX. URL: https://zakon.rada.gov.ua/go/1060-12.

Збірка матеріалів щодо захисту прав дітей.URL: https://uied.org.ua/wp-content/uploads/2022/08/zbirka-materialiv-shhodo-zahystu-prav-ditej.pdf.

Саммон Е., Бороздіна К. Методичні рекомендації щодо проведення моніторингу дотримання права дітей на захист від насильства та жорстокого поводження в умовах воєнного стану. Рада Європи.Київ, 2023. URL: https://rm.coe.int/methodological-recommendations-on-monitoring-b5-final-2764-1709-0824-6/1680ac5cb5.

Методичні рекомендації щодо проведення моніторингу додержання прав дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. URL: https://ombudsman.gov.ua/storage/app/media/prava-dytyny-so-postrazhdala-vid-voyen.pdf.

Про соціальний захист дітей війни: Закон України від 19.12.2017 р. № 2249-VIII. URL: https://zakon.rada.gov.ua/go/2195-15.

Про затвердження Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів: Постанова Кабінету Міністрів України від 05.04.2017 р. № 268. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/268-2017-%D0%BF#Text.

Порядок надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. URL: https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%9F%D0% BE%D1%80%

Офіційний портал пошуку дітей «Діти війни».URL: https://childrenofwar.gov.ua/about-us/.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-11

Номер

Розділ

Розділ 2. Конституційне право; муніципальне право