Роль суду у примиренні сторін в цивільному процесі

Автор(и)

  • Д.А. Ігнатюк аспірант Європейського університету, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.04.18

Ключові слова:

суд, цивільне судочинство, вирішення спорів, примирення сторін

Анотація

Вказується, вищим досягненням правосуддя при вирішенні спорів є закінчення проваджен­ня у справі таким чином, щоб із суду задово­леними виходили не лише позивач чи відпові­дач, а обидві сторони, тобто щоб у справі не залишалося сторони переможеної, приниженої, незадоволеної як іншою стороною, так і судом, що прийняв рішення. Саме тому, нині у суспіль­стві відбувається усвідомлення значущості та ефективності альтернативних способів врегу­лювання правових спорів та конфліктів, що, у свою чергу, дозволяє інакше оцінити роль та місце традиційного правосуддя у вітчизняній правовій системі.

Зазначається, відкритість для вітчизняної процесуальної науки питання ролі суду у при­миренні сторін та відсутність чіткого законо­давчогопереліку дій, які здійснює суддя для з’ясування можливості врегулювання спору до судового розгляду, спричиняє проблеми на рів­ні правозастосування і потребує подальшого ретельного вивчення. Крім того, актуальність обраної теми підсилюється, з одного боку, пе­реконанням про необхідність впровадження в Україні інституту мирових суддів, а з іншого - існуванням у наукових колах заперечень проти можливості виконання суддями, зокрема миро­вими, примирювальних функцій.

В результаті дослідження автором стверджу­ється наступне: 1) традиційний підхід до судо­чинства, де головним є визначення «правого» і «неправого», не завжди здатний ефективно вирішувати конфлікти та задовольняти інтере­си сторін; 2) суд у цивільному процесі має бути зацікавлений у пошуку мирного врегулюван­ня спору та стимулюванні сторін до цього; 3) якщо суд застосовує силове вирішення спору без спроб його попередження, це свідчить про недоліки в системі правосуддя та невиконання його функцій у повній мірі; 4) мирне врегулю­вання спору за участі посередника (примирите­ля) справді є більш бажаним, ніж просто вине­сення судового рішення; 5) примирення сторін має розглядатися як пріоритетна ціль судового провадження, а вирішення справи по суті - як додаткова, до якої вдаються за неможливості примирення; 6) роль суду у примиренні не має обмежуватися лише інформуванням.

Посилання

Головочов Я. Врегулювання спорів за участю судді: «Що?» і «Як?». Юридична газета. Online. № 9(715). URL: https://yur-gazeta.com/publications/practice/sudova-praktika/vregulyuvannya-sporiv-za-uchastyu-suddi-shcho-i-yak.html.

Противень С. Примирення сторін vs вирішення справи. Нова роль суду у вирішенні конфліктів. № 3. 25 січня 2018. URL: https://sk.ua/wp-content/uploads/sk_files/primirennya_storin_vs_virishennya_spravi.pdf.

Маліннікова Д.К. Використання елементів медіації у процедурі врегулювання спору за участю судді у цивільному процесі. Юридичний науковий електронний журнал. № 1. 2024. C. 141-143.

Здрок О.Н. Примирительные процедуры в цивилистическом процессе: современная теоретическая концепция. Минск: Изд-во «Бизнесофсет», 2013. С. 82-83.

Горецький О.В. Процедури примирення в цивільному судочинстві: дис. ... канд. юрид. наук. Київ, 2019. 212 c.

Pel M. An invitation to mediation: A practical guide on how to effectively offer conflict resolution through mediation. Interregional Center for Administrative and Political Consulting. 2009. 400 p.

Резуненко В.А. Правосуддя у цивільних справах: актуальні питання: монография. Х.: 2015. 411 c.

Бондаренко-Зелінська Н.Л. Оптимізація підготовки цивільних справ до судового розгляду як складова наближення процесуального законодавства України до Європейських стандартів судочинства. Провадження у справі до судового розгляду. Харків: Нац. ун-т “Юрид. акад. України ім. Ярослава Мудрого”. С. 30-43.

Єлісєєва, В.О. Роль суду у примиренні сторін в умовах зміни процесуального законодавства. Молодий вчений. 2019. № 48 (286). С. 206-208.

Цибуляк-Кустевич А. Роль судді в процедурах примирення та медіації (порівняльно-правове дослідження. Evropsky politicky a pravm diskurz. № 2П2. 2015. P. 282-288.

Романадзе Л.Д. Врегулювання спору за участю судді та інші процесуальні новели: вплив на розвиток медіації. 2017. URL: http://mediation.ua/wp-content/uploads/2017/05/Stattya-pro-Mediatsiyu-v-proektah-protses-kodeksiv-2.pdf.

Придачук О.А., Бєлов Д.М. Місце та роль судової влади в системі органів державної влади: реалізація принципу народовладдя. Аналітично-порівняльне правознавство. № 1. 2023. С. 535-541.

Киреєва Н., Приймак Є. Проблемні аспекти проведення врегулювання спору за участі судді в цивільному процесі України. Вісник Київського національного університету. Серія «Юридичні науки». № 1(106)/2018. С. 80-85.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-11

Номер

Розділ

Розділ 3. Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право