Особливості захисту керівника банкрута при притягненні його до солідарної відповідальності

Автор(и)

  • О.О. Більчук асистент кафедри права та правоохоронної діяльності, Державний університет «Житомирська політехніка», Україна https://orcid.org/0009-0000-0704-264X

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.04.31

Ключові слова:

солідарна відповідальність, керівник банкрута, притягнення до солідарної відповідальності, банкрутство, судові процедури з банкрутства

Анотація

Кодекс України з процедур банкрутства при­вернув багато уваги, особливо щодо питання про спільну (солідарну) відповідальність керів­ника компанії-боржника та самого боржника. З моменту впровадження Кодексу України з про­цедур банкрутства вже минуло достатньо часу, щоб у правників сформувались певні бачення, підходи та алгоритми роботи з питанням притяг­нення до солідарної відповідальності керівника боржника.

Шлях кредитора від моменту відкриття про­вадження у справі про банкрутство і до моменту отримання коштів за рахунок майна керівника боржника, залежний від дуже багатьох чинни­ків. До таких чинників, зокрема, входять струк­тура корпоративного управління компанії та правила, які регулюють ринок, на якому працює боржник. Ці та інші чинники стають основним предметом дослідження при захисті керівни­ка боржника у справах про притягнення його до солідарної відповідальності. Це пояснюється тим, що рівень відповідальності керівника, його здатність приймати важливі рішення та управ­ляти ризиками - все це визначається ще на ета­пі створення компанії та підбору менеджменту. Крім того, законом можуть бути передбачені певні процедури за допомогою яких керівник боржника зобов’язаний стежити за фінансовим станом компанії-боржника. І наявність або від­сутність таких процедур потрібно враховува­ти при формуванні захисної позиції керівника боржника.

Ця стаття зосереджена на тому, як керів­нику компанії-боржника варто захищати себе у судових процедурах банкрутства, коли його намагаються зробити відповідальним за борги компанії. Тому терміни “боржник” і “солідарна відповідальність” використовуються у розумінні Кодексу України з процедур банкрутства.

В статті проаналізовано склад цивільного правопорушення, яке має наслідком притяг­нення до солідарної відповідальності керівника боржника. Також висвітлено деяку проблемати­ку кваліфікації дій керівника боржника при при­тягненні його до солідарної відповідальності в процесі судових процедур банкрутства.

У цивільному правопорушенні діє призумпція вини заподіювача шкоди, яка також була дослі­джена з точки зору захисту керівника боржника при притягненні його до солідарної відповідаль­ності в процесі судових процедур банкрутства.

Стаття містить думки суддів практиків, які глибоко цікавилися проблематикою, висвітлю­вали проблеми правозастосування діючих норм Кодексу України з процедур банкрутства щодо притягнення до солідарної відповідальності ке­рівника боржника.

Посилання

Єдиний державний реєстр судових рішень.Єдиний державний реєстр судових рішень. URL: https://reyestr.court.gov.ua/Review/106477436 (дата звернення: 28.06.2024).

Як подолати проблеми практики солідарної відповідальності керівника. Закон і Бізнес.URL: https://zib.com.ua/ua/150477.html (дата звернення: 28.06.2024).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-11

Номер

Розділ

Розділ 4. Господарське право, господарсько-процесуальне право