Адаптація законодавства України щодо радіаційного захисту та інформування населення у разі радіаційної аварії до законодавства Європейського Союзу

Автор(и)

  • Г.І. Балюк докторка юридичних наук, професорка, професорка кафедри екологічного права Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, член-кореспондентка Національної академії правових наук України, Заслужений юрист України, Україна https://orcid.org/0000-0001-5855-0142
  • Е.В. Позняк кандидатка юридичних наук, доцентка, доцентка кафедри екологічного права Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, психологиня, Україна https://orcid.org/0000-0001-5515-4849

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.04.38

Ключові слова:

аварійна ситуація, адаптація законодавства, використання ядерної енергії, джерело іонізуючого випромінювання, законодавство Європейського Союзу, інформування населення, радіаційна аварія, радіаційна безпека, радіаційний захист, ядерна безпека, ядерна установка

Анотація

У статті досліджено проблеми адаптації зако­нодавства України у сфері інформування насе­лення, яке може постраждати у випадку радіа­ційної аварії, до законодавства Європейського Союзу. Предметом дослідження стали поло­ження ядерного, екологічного та інших галузей законодавства, міжнародного, зарубіжного та законодавства ЄС, також науково-теоретичні й практичні ідеї, погляди та підходи до вирішен­ня правових проблем забезпечення радіаційної безпеки, радіаційного захисту та інформування широкої громадськості про заходи охорони здо­ров’я, що мають вживатись, і дії, які повинні ви­конуватися у випадку радіаційної аварії. Об’єк­том дослідження є суспільні екологічні, ядерні, радіаційні та інші відносини, які виникають у разі радіаційної аварії та інформування насе­лення на випадок небезпеки, а також врегульо­вані нормами національного та міжнародного законодавства. Проблеми забезпечення радіа­ційної та ядерної безпеки населення займають перше місце серед пріоритетних питань забез­печення миру в Україні та в світі. Одним із на­прямків правової реформи в Україні є розвиток вітчизняного законодавства та його зближення із законодавством ЄС як однієї з умов інтегра­ції України в Європейський Союз. Важливість, пріоритетність та актуальність адаптації законо­давства України у сфері використання ядерної енергії та радіаційної безпеки до законодавства ЄС зумовлена, передусім, важливістю інформу­вання населення, яке може постраждати у ви­падку радіаційної аварії, одержання інформації про заходи охорони здоров’я, які їх стосуються, а також про їх дії у випадку такої аварії. Особли­во ці питання активізувалися після повномасштабного вторгнення рф в Україну.

Основними правовими документами в Укра­їні із забезпечення радіаційної безпеки, радіа­ційного захисту населення і персоналу є закони України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» від 8 лютого 1995 р., «Про захист людини від впливу іонізуючого випромі­нювання» від 14 січня 1998 р., Норми радіацій­ної безпеки України (НРБУ - 97), затверджені постановою Головного санітарного лікаря Укра­їни 1 грудня 1997 р., Основні санітарні правила забезпечення радіаційної безпеки України (ОСПУ - 2005), затверджені наказом МОЗ Украї­ни від 2 лютого 2005 р. № 54, наказ Державного комітету з ядерного регулювання України «Про затвердження Плану реагування на радіаційні аварії» від 17 травня 2004 р. Цими норматив­ними актами визначено низку правових катего­рій, зокрема, поняття «радіаційної аварії». На час прийняття вітчизняних національних норма­тивно-правових актів, у країнах-членах ЄС уже були чинними директиви Ради 89/618/ЄВРАТОМ, 90/641/ЄВРАТОМ, 96/29/ЄВРАТОМ, 97/43/ ЄВРАТОМ та 2003/122/ЄВРАТОМ. За час, що ми­нув, була прийнята Директива Ради 2013/59/ ЄВРАТОМ від 5 грудня 2013 р., яка встанови­ла основні стандарти безпеки для захисту від небезпеки, що виникає від іонізуючого випро­мінювання, а також припинила дію зазначених директив. Окремі положення цієї директиви були імплементовані в деякі законодавчі акти згідно із Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку», зокрема, в ча­стині запровадження інституту експерта з раді­аційного захисту, який би мав сприяти підви­щенню ефективності забезпечення радіаційного захисту персоналу і населення. На нашу думку, рішення про запровадження зазначеного інсти­туту є передчасним, оскільки не прийнято ос­новних положень Директиви щодо радіаційного захисту, а саме на них має орієнтуватися інсти­тут експерта. Авторами позитивно оцінюється прийняття Верховної Радою України в цілому за­конопроекту «Про внесення змін до деяких за­конів України щодо захисту людини від впливу іонізуючого випромінювання». Законопроектом визначено низку основних термінів щодо раді­аційної безпеки, зокрема: «аварійна ситуація»; «еквівалентна доза»; «ліміт дози»; «ситуація аварійного, існуючого та планового опромі­нення» тощо. Крім того, встановлено: граничні дози в ситуації планового опромінення; ліміти ефективної та еквівалентної дози для персо­налу та населення»; основні заходи захисту та безпеки при медичному опроміненні; визначені референтні рівні для ситуацій існуючого та ава­рійного опромінення, а також референтні рівні середньої річної концентрації активності радону в повітрі приміщень для постійного перебування людей на робочих місцях.

На думку авторів, має відбуватися синхронна робота над розробкою нових норм радіаційної безпеки, які мають встановити нові радіацій­но-гігієнічні регламенти як для практичної ді­яльності, так і при втручанні, зокрема, при ра­діаційній аварії. В умовах сучасних реалій ймо­вірність реалізації ядерних і радіаційних загроз для національної безпеки України та глобальної безпеки загалом в умовах великомасштабної ро­сійської агресії різко зросла. Існує необхідність продовження політичних консультацій України із ЄС, державами-учасницями Групи семи в рам­ках ініціативи «Глобального партнерства проти розповсюдження зброї та матеріалів масового знищення», МАГАТЕ, іншими міжнародними ор­ганізаціями щодо питань ядерної та радіаційної безпеки не лише на період дії воєнного стану в Україні, а й після його завершення.

Посилання

Балюк Г.І., Ковальчук Т.Г. Правове регулювання відносин щодо забезпечення ядерної та радіаційної безпеки в Україні в мирних умовах та умовах воєнного стану. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Право. 2024.Випуск 83: частина 2. С. 75-83.DOI https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.83.2.11. URL: https://visnyk-juris-uzhnu.com/wp-content/uploads/2024/07/83-part-2.pdf (дата звернення: 30.06.2024).

Іваницький А.М. Захист права на ядерну безпеку через призму діяльності МАГАТЕ. Дніпровський науковий часопис публічного управління, екології, права. 2022. № 5. С. 65-71.

Кронда О.Ю. Правове регулювання поводження з радіоактивними відходами в Україні. Автореф. дис канд. юрид. наук: 12.00.06 «земельне право; аграрне право; екологічне право; природоресурсне право». К.: Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2012. 18 с.

Матвійчук А.О. Правове регулювання захисту людини від впливу іонізуючого випромінювання (імплементація в законодавство України стандартів ЄС). Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія «Право». 2023. Т. 1, № 80. С. 360-369. DOI: https://doi.org/10.24144/2307-3322.2023.80.1.53.

Пахолок Ю.П. Зарубіжний досвід правового регулювання зниження рівня радіоактивного забруднення територій до прийнятного рівня для здоров’я людини та довкілля. Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Юридичні науки. 2022. № 5 (124)/2022. С. 72-77.DOI: https://doi.org/10.17721/1728-2195/2022/5.124-12.

Сушик О.В. Правові засади забезпечення радіаційної безпеки за законодавством України. Автореф. дис канд. юрид. наук: 12.00.06 «земельне право; аграрне право; екологічне право; природоресурсне право». К.: Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2012. 20 с.

Таран О.В., Сандул О.Г., Рогатюк І.В., Боднар В.Є. Захист АЕС за міджнародним гуманітарним правом: міжнародний збройний конфлікт в Украпїні. Ядерна та радіаційна безпека. 4(96). 2022. С. 39-44.

Нормативно-правові акти наведено у відповідності до офіційного сайту Верховної Ради України. URL: https://www.rada.gov.ua/ (дата звернення: 30.06.2024).

The Statute of the International Atomic Energy Agency. Official site of International Atomic Energy Agency. URL: https://www.iaea.org/sites/default/files/statute.pdf_ (дата звернення: 30.06.2024).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-11

Номер

Розділ

Розділ 6. Земельне право; аграрне право; екологічне право; природоресурсне право