Особливості сучасної судової практики щодо негаторного захисту прав на земельні ділянки

Автор(и)

  • О.І. Заєць кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри земельного та аграрного права, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Україна https://orcid.org/0000-0001-7969-2465

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.04.40

Ключові слова:

негаторний захист, віндикація, земельна ділянка, право на земельну ділянку, земельне право, земельне законодавство, державна реєстрація, судова практика, право власності, володіння

Анотація

Статтю присвячено аналізу, узагальнення та систематизація практики Верховного суду в частині застосування негаторного захисту прав на землю. Розглянуто наукові підходи до сут­ності та змісту негаторного захисту прав на земельні ділянки. Співставлено негаторний за­хист з суміжними способами захисту, зокрема, з припиненням дії, що порушує право, та він­дикацією. З проаналізованих судових рішень зроблено наступні висновки: 1) за спростовною презумпцією власник завжди має право володін­ня земельною ділянкою, якщо відбулася дер­жавна реєстрація права власності на останню. Володіння власника є безпосереднім, постійним, заснованим на правовому титулі володінням зе­мельною ділянкою. Тому при порушенні цього володіння шляхом державної реєстрації на ту ж ділянку права власності іншої особи для захисту слід використовувати віндикацію; 2) будь-яке інше володіння, відмінне від володіння власни­ка,є опосередкованим, тимчасовим, може бути як законним, так і незаконним. У разі порушень володіння з боку такого тимчасового володільця земельної ділянки (як законного, так і незакон­ного) власник як завжди законний володілець має застосовувати негаторний захист; 3) тим­часовий законний володілець земельної ділян­ки (право якого на землю зареєстроване в Дер­жавному реєстрі прав на нерухоме майно) у разі порушень його володіння з боку іншого тимча­совоговолодільця, право якого на землю також зареєстроване в Державному реєстрі прав на нерухоме майно та їх обтяжень, має для захи­сту застосовувати віндикацію; 4) тимчасовий законний володілець земельної ділянки (право якого на землю зареєстроване в Державному реєстрі прав на нерухоме майно) у разі пору­шень його володіння з боку іншого тимчасового володільця, право якого в реєстрі не зареєстро­ване,захищається шляхом застосування нега­торного захисту. Перелічено виключення щодо цих правил стосовно окремих категорій земель­нихділянок, які зробив Верховний суд.

Посилання

Кулинич О.П. Захист права приватної власності на землю: цивільно-правові аспекти: монографія/ О.П. Кулинич. Вінниця: ФОП Рогальська І.О., 2016. 232 с.

Третяк Т.О. Добросусідство у земельному праві України: монографія. /Т.О. Третяк. К.: Алєрта, 2019. 368 с.

Мірошниченко А.М., Попов Ю.Ю., Ріпенко А.І. Земельні ділянки: віндикація, реституція, кондикція, визнання прав (співвідношення та деякі проблемні питання).Часопис Академії адвокатури України. 2012. № 16. С. 1-24.

Гудима Д. Способи захисту порушеного права: розмежування віндикаційного та негаторного позовів. https://supreme.court.gov.ua/userfiles/media/new_folder_for_uploads/supreme/2023_prezent/Prezent_Spos_zah_porush_prava.pdf.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-11

Номер

Розділ

Розділ 6. Земельне право; аграрне право; екологічне право; природоресурсне право