Інструменти діяльності публічної адміністрації у сфері обігу персональних даних

Автор(и)

  • Н.Т. Головацький старший викладач кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права юридичного факультету ДВНЗ «Ужгородський національний університет», Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.04.52

Ключові слова:

публічна адміністрація, захист персональних даних, європейська інтеграція, інструменти діяльності, гармонізація законодавства, інституційне забезпечення, кадрове забезпечення, інформаційно-технологічне забезпечення, міжнародне співробітництво

Анотація

Дослідження інструментів діяльності публіч­ної адміністрації в сучасних євроінтеграційних умовах держави України, стосується важливих питань захисту персональних даних. Україна, як країна-кандидат до членства в ЄС, зобов’язана привести своє законодавство та практику у від­повідність до європейських стандартів.

У статті досліджуються інструменти діяльності публічної адміністрації України щодо забезпе­чення захисту персональних даних в контексті євроінтеграції. Автор стверджує, що публічна адміністрація відіграє ключову роль у цій сфері, адже саме вона володіє персональними даними своїх громадян.

В роботі проаналізовані різні підходи до визначення публічної адміністрації та її інстру­ментів діяльності. Автор робить висновок, що до основних інструментів публічної адміністрації України у сфері захисту персональних даних в контексті євроінтеграції належать: гармонізація законодавства, а саме приведення національ­ного законодавства про захист персональних даних у відповідність до європейських стан­дартів, зокрема, з Регламентом (ЄС) 2016/679 «Про захист фізичних осіб у зв’язку з оброб­кою персональних даних і про вільний рух та­ких даних та про скасування Директиви 95/46/ ЄС (Загальний регламент про захист даних)»; інституційне забезпечення, шляхом створення та функціонування органів державної влади, відповідальних за захист персональних даних, таких як Уповноважений Верховної Ради Украї­ни з прав людини; кадрове забезпечення через підготовку кваліфікованих кадрів для роботи в сфері захисту персональних даних; інформа­ційно-технологічне забезпечення шляхом впро­вадження сучасних інформаційних технологій для захисту персональних даних; міжнародне співробітництво, а саме співпраця з іншими дер­жавами та міжнародними організаціями в сфері захисту персональних даних.

Автор наголошує, що публічна адміністрація в Україні при виконанні своїх повноважень у сфері захисту персональних даних зобов’язана неухильно дотримуватися всіх норм чинного за­конодавства, як національного, так і міжнарод­ного.

Посилання

Колесникова К. Співвідношення державного управління та публічного адміністрування у процесі суспільної трансформації. Публічне управління: теорія та практика № 3(15)/2013. URL: http://www.kbuapa.kharkov.ua/e-book/putp/2013-3/doc/ 1/06.pdf.

Енциклопедія державного управління. [Текст] у 8 т. Т. 1. Теорія державного управління. Нац. акад. держ. упр. при Президентові України; наук.-редкол. Ю.В. Ковбасюк (голова) [та ін.]. К. НАДУ. 2011. 747 с.

Мартиненко В.М. Демократичне врядування: проблеми теорії та практики. Публічне управління: теорія та практика: Зб. наук. праць. Х. Вид-во ”ДокНаукДержУпр”. 2010. № 1. С. 16-22.

Глосарій Програми розвитку публічного адміністрування ООН. URL: http://www.unpan.org/DPADM/ProductsServices/Glossary/tabid/1395/language/en-US/Default.aspx.

Босак О.З. Публічне управління як нова модель управління у державному секторі. Державне управління: теорія та практика: Збірник наукових праць. Х.: Вид-во ”Магістр”, 2010. - № 2.

Кондратюк Т.В. Становлення порівняльного публічного адміністрування як теоретико-методологічного напряму дослідження механізмів державного управління. Науковий вісник Академії муніципального управління: Збірник наукових праць, серія «Управління». К. 2010. № 3. C. 297-305.

Зарубіжний досвід публічного адміністрування: метод. рек. / за заг. ред. Н.М. Мельтюхової. К. НАДУ/ 2010. 28 с.

Колесникова К.О. Публічне адміністрування в Україні: огляд літературних джерел/ Теорія та практика державного управління. 2013. Вип. 3. С. 112-119. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Tpdu_2013_3_18.

Оболенський О.Ю. Провісники нового публічного управління/ Розвиток публічного адміністрування на засадах менеджменту: європейський контекст: матеріали наук.-практ. конф. м. Дніпропетровськ, 15-16 трав. 2009 р. / за заг. ред. С.М. Серьогіна. Дніпропетр. ДРІДУ НАДУ. 2009. 310 с.

Термін “публічний” Англо-російський словник Мюллера. URL: http://slovarus.info/eng_m.php.

Термін “публічний” Онлайн-словник Мультітран. URL: http://www.multitran.ru/c/M.exe?l1=2&l2=1&s=public.

Термін “адміністрування” Економічна енциклопедія “Словопедія”. URL: http://slovopedia.org.ua/38/53392/377011.html.

Патерило І.В. Проблеми сучасного розуміння інструментів діяльності публічної адміністрації. Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Серія: Юриспруденція. 2014. Вип. 12(1). С. 97-100. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nvmgu_jur_2014_12(1)__29.

Публічне адміністрування в Україні: навч. посіб. / В.Б. Дзюндзюк, Н.М. Мельтюхова, Н.В. Фоміцька [та ін.]; Харків. Магістр. 2011. 306 с.

Гуржій Т.О. Адміністративне право України: навч. посіб. Київ. КНТ. 2011. 680 с.

Бєлова М.В., Бєлов Д.М., Виклики та загрози захисту персональних даних у роботі зі штучним інтелектом. Науковий вісник УжНУ. Серія «Право». Випуск 79(5). 2023. С. 289-294.

Бєлов Д.М., Бєлова М.В., Штучний інтелект в судочинстві та судових рішеннях, потенціал та ризики. Науковий вісник УжНУ. Серія «Право». Випуск 78(4). Ч. 3. 2023. С. 122-129.

Лазур Я.В. Забезпечення прав і свобод громадян України у сфері публічного управління: адміністративно-правовий механізм: монографія. К.: Четверта хвиля. 2010. 240 с.

Лазур Я.В. Поняття, сутність та елементи адміністративно-правового механізму забезпечення прав і свобод громадян у державному управлінні. Форум права. 2009. № 3. С. 392-398.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-11

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право