Докази та доказування в адміністративному судочинстві

Автор(и)

  • М.В. Колеснікова кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри адміністративного, господарського права та фінансово-економічної безпеки, Сумський державний університет, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.04.61

Ключові слова:

адміністративна справа, доказ, адміністративне судочинство, інформація, джерела доказів, доказування

Анотація

Відповідно до Конституції України, права і свободи людини - є пріоритетом у державній діяльності, а їх закріплення і забезпечення є го­ловним завданням держави. Реалізація даного положення залежить від ефективного функціо­нування органів державної влади, у тому числі й органів адміністративного судочинства. Від­повідно Конституції України основною метою функціонування адміністративних судів полягає у захисті прав, свобод та інтересів особи у сфері публічно-правових відносин.

Для повного та всебічного розгляду справи вагоме місце посідають докази, які зібрані в за­конному порядку з дотриманням їх допустимості та належності. Нормами адміністративно-про­цесуального законодавства встановлено, що будь-який публічно-правовий спір, який відне­сений до юрисдикції адміністративного суду, по­требує достатнього та всебічного дослідження доказів, тобто встановлення фактичних відомо­стей, які мають значення для вирішення спра­ви. Законодавством встановлено, що доказами в адміністративному судочинстві визнаються будь-які дані, на основі яких суд приймає рі­шення тобто вирішує спір. Суд встановлює на­явність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Отже, до­кази надають можливість під час розгляду спра­ви повністю або частково відтворити обставини спору. В свою чергу зміст і обсяг доказування, види і кількість доказів при розгляді і вирішення адміністративної справи залежить від предмету доказування. В адміністративному судочинстві доказам та процесу доказування притаманні особливості, а саме: офіційне з’ясування всіх обставин у справі, презумпція «винуватості» суб’єкта владних повноважень.

Доказування - це послідовний процес, який має чітко визначені етапи, які повинні здійсню­ватися в певному порядку з дотриманням вста­новлених законом правил та норм. Досліджен­ня питання доказів та доказування є важливим в адміністративному процесі, адже правильне визначення поняття доказів, розуміння, того, що належить до доказів, розмежування засобів доказування - сприятиме всебічному розгляду справи та винесенню законного рішення.

Посилання

Кодекс адміністративного судочинства України: закон України від 6 липня 2005 р. № 2747-IV.

Рекуненко Т.О. Доказування в процесі розгляду справ про адміністративне правопорушення. Підприємництво, господарство і право. 2019. № 3. С. 169-173.

Козинець І.Г., Кравченко В.Я. Окремі питання доказів та доказування в адміністративному судочинстві на сучасному етапі. Юридичний науковий електронний журнал. 2021. № 2. С. 173-177.

Мельник М.П. Поняття доказів у адміністративному судочинстві України. Держава і право. 2010. № 48. С. 269-274.

Адміністративний процес України : підручник / за заг. ред. Д.І. Йосифовича. Львів : Львівський державний університет внутрішніх справ, 2021. 500 с.

Ківалов С.В., Осадчий А.Ю., Закаленко О.В. Адміністративний процес (Загальна частина) : навч. посібник (для здобувачів вищої освіти денної форми навчання). Одеса, 2019. 224 с.

Самонова В.В. Джерела доказів в адміністративному судочинстві. Юридичний науковий електронний журнал. 2022. № 1. С. 202-204.

Колпаков В.К. Лекція на тему «Стандарти доказування в адміністративному судочинстві». Юридичний науковий електронний журнал. 2021. № 1. С. 173-178.

Калмикова Я.С. Аксіологія фактів у доказовій діяльності в адміністративному судочинстві. Часопис Київського університету права. 2015. № 2. С. 101-104.

Умнова О.В. Докази в адміністративному судочинстві при поновленні на публічну службу: автореф. дис канд. юрид. наук : 12.00.07 /Нац. ун-т держ. податк. служби України. Ірпінь, 2010. 20 с.

Пащенко К.С. Нормативне гарантування оцінки доказів в адміністративному судочинстві: вітчизняний та зарубіжний досвід. Наукові записки Інституту законодавства Верховної Ради України. 2020. № 2. С. 37-46.

Стоян А.В. Інструменти оцінювання доказів в адміністративному процесі. Актуальні проблеми правознавства. 2021. № 3 (27). С. 90-102.

Лях Н.Л. Оцінка доказів адміністративним судом за внутрішнім переконанням. Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. МОН України, ОНЮА. Одеса : Фенікс, 2009. № 38. С. 438-445.

Король В.В. Зміст процесу доказування в адміністративному судочинстві України. Європейські перспективи. 2013. № 13. С. 79-84.

Про судоустрій і статус суддів: закон України від 2 червня 2010 р. № 1402-VIII.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-11

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право